Aan alle strijders van de zwarte pieten discussie (voor of tegen). 

Jij wilt het recht op je eigen mening. Jij wilt gewoon vrijuit kunnen zijn wie je bent. Een waardige strijd!

Achter je kwaadheid, het verdriet, de angst, het geschreeuw of de stille protesten zie ik die wilskracht. Een oerkracht die sterker is dan jezelf.

Zwarte pieten discussie

Is het denk je simpelweg de oplossing dat het sinterklaasfeest wordt afgeschaft of op één bepaalde manier wordt gevierd? Is het zo dat als je alle feiten op een rij zet, dat dan de waarheid boven tafel komt?

Of gaat het allemaal om een gevoel? Jouw mening over hoe het sinterklaasfeest het leukst is. Jouw vrijheid om het te vieren op je eigen manier. Wat is nu eigenlijk de vraag achter je vraag?

Er zijn zoveel mensen. Mensen met ontelbare, onderlinge variabelen. En tegelijkertijd zijn wij precies hetzelfde: wereldmensen.

Gekke mensen

Al die gekke mensen. Jij en ik. Zij. Wij. Wij willen allemaal onze eigen mening mogen hebben. Onze eigen manier van zijn. Dat is je vrijheid.

Deze strijd gaat niet om duidelijk maken van je punt, naar anderen toe. Er is iets krachtigers. Kun jij je volledige vrijheid en mening bij jezelf houden? Kun jij accepteren dat andere mensen, het anders zien?

Het recht om te zijn wie je bent. En het recht te vinden wat je vindt, kan alleen als je ook kunt accepteren dat anderen dat mogen. Deze strijd gaat over jezelf.

Haat of liefde?

Iemand zegt tegen je: “Nee nee, het zit zó!” Dan denk je toch nou, dat bepaal ik wel effe lekker zelf.

Iemand zegt tegen je: “Oh Sinterklaas? Dat vieren wij zo, en jij?” Dan zeg je oh, wij vieren het zo. Veel plezier dan maar.

De lijn tussen haat en liefde is dunnetjes. Een kleine nuance, maakt het verschil. Om dat te ondervinden, is niet altijd zo easy. En dat geeft niet.

Gek genoeg, hebben al die gekke wereldmensen zo hun eigen strijd. Onze strijd om vrijheid en te zijn wie je bent. Een waardige strijd. Een strijd die begint met liefde voor jezelf en eindigt bij liefde voor een ander. Een strijd die het waard is.

zwarte pieten discussie

“Wereldmensen groeien uit wereldkinderen”

Lees ook: “Andere manieren om Sinterklaas – en Kerst – te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)”

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

1 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.