Trek ik al die hormonen nog een beetje en waarom ben ik zo in mijzelf gekeerd? Op dit moment ben ik 23 weken zwanger, net over de helft dus. De 20-weken echo leverde overigens een flinke shock op. Verder vind ik een tweede zwangerschap zo herkenbaar, maar dan toch ook weer zo anders. Maar één ding is het zeker. Heel. Intens. Vandaag deel ik een persoonlijke zwangerschapsupdate met jullie.

Lees nog even terug: “zwangerschapshormonen, wie ben jij?!”

Huh.. een jongen?!

Ik wist het echt zéker. Het mensje in mijn buik is een meisje. In mijn beleving is mijn vent een meisjes-papa en hebben we een huis vol meisjesspeelgoed. Kleertjes, wasbare luiers en interieur kunnen we zo lekker hergebruiken. GRAPJE. Niet dus.

Toen we twee weken terug met de intimi een “Gender Reveal” koffie en taartmomentje deden, kreeg ik de shock van mijn leven. Huh?! Een blauwe binnenkant… Ik had dat zo niet verwacht. En ik bedoel zeker niet dat dat erg is, hoor! Want een jongen zal ook zeker hartstikke leuk zijn. Maar op de een of andere manier had ik die gewoon niet zien aankomen. Inmiddels ben ik wel gewend. En nu geniet ik zo heerlijk en liefdevol van onze bewegende babyboy in mijn buik. We hebben zelfs al een naam bedacht 😉

Hormonale rollercoaster

Sja.. van razende hormonen, ben ik zeker geen fan. Die ups en downs maken mij veel te emotioneel. Ik kan ‘s ochtends vol goede moed en energie wakker worden, om vervolgens bij het zien van de regen helemaal in te storten. Dan wil ik gewoon in mijn pyjama blijven en me opsluiten in huis. En dan doe ik dat ook maar gewoon, lekker met peutergirl voor de tv. En daar gaan al mijn goede-moeder-voornemens direct… We hebben nog nooit zo veel tv gekeken.

Je maakt je wereld heel klein

Wat ik ook merk, is dat mijn hele systeem zich letterlijk en figuurlijk focust op dat kleine mannetje in mijn buik. Ik ben heel bewust met mijzelf, mijn lichaam, de zwangerschap en de geboorte bezig. Een heel stuk minder met mijn omgeving, vrienden en werk. Vooral op dat laatste ben ik nogal verstrooid. Dingetjes vergeten en kleine, stomme foutjes maken. Sorry daarvoor (-:

Misschien kom ik soms ongeïnteresseerd over. En dan moet ik eerlijk bekennen, dat ben ik dan waarschijnlijk ook. Ik trek mijzelf echt naar binnen toe terug. Die intense moederfocus. Zo bizar. En bijzonder om zo met jezelf bezig te zijn, als een soort leerproces. Ik kan het niet goed uitleggen eigenlijk, herkent iemand dat? Ik “leef” echt veel in mijn eigen gedachtes.

HypnoBirting

Dat “innerlijke leerproces” brengt me bij de zwangerschapscursus HypnoBirthing die wij doen. Super interessant! Het is een hele fijne voorbereiding op de geboorte. Zelf leer je je goed ontspannen (zelfhypnose). Je partner krijgt veel tools om jou hierbij te helpen. Ik voel mij er heel zen door, waarschijnlijk omdat je de zelfhypnose veel moet oefenen (dagelijks).

Manlief ging de cursus in met een gefronste wenkbrauw en “Wat is dat voor zweverigs?!” en nu zegt ‘ie zo zelfverzekerd: “ik heb echt het idee dat ik nu ook wat kan doen”. Dat is toch superleuk!

zwangerschapsupdate

(Geen) tijd voor mijn hobby’s

Nou bloggen dus, staat echt even op een laag pitje. Daar heb ik simpelweg de energie, motivatie en inspiratie niet voor. En dat laat ik dan ook maar eventjes los. Op Instagram daarentegen ben ik des te actiever (vanaf de luie bank dan).

Tussendoor werk ik aan mijn herinneringen/fotoboek van de zwangerschap op een scrapbookachtige manier (zie ook: babymagazine van peutergirl). Ik heb al heel wat leuke pagina’s in elkaar geknutseld. Waaronder het verslag van de HypnoBirthing cursus, de echo’s, een pagina met leuke weetjes (zoals hoe komen we op de naam) en natuurlijk over de gender reveal shock 😉 Mijn andere hobby’s zoals moestuinieren en zelf producten maken staan helaas pindakaas ook even op een laag pitje. Maarrr ik heb al wel wat kunnen eten uit de tuin hoor!

Peutergirl

Peutergirl van 3 reageert echt mega leuk op de baby. Elke dag praat ze tegen hem zo van: “Halloo baby.. ikke bij de kindjes geweest, gespeeld.” Of van “Jij tiete melk drinken bij mama?” (Uuhh okee.. haha). Ze voelt zich al helemaal grote zus. En daar geniet ik zo van! Ook vind ik haar al zo wijs. Dan fiets ik met haar achterop en aait ze over mijn rug: “Mama, jij rugpijn toch?”. Dan smelt je toch. Helaas heeft ze ook al meerdere tranen gezien van een moeder die er even door heen zit (ja.. dat hoort ook bij het leven denk ik dan).

De laatste facts

 • It’s a boy…
 • Heb ik al flink geshopt? Nee, nog niks… maar ik heb er wel zin in als de dakkapel klaar is en we het kamertje kunnen inrichten!
 • +8,5 kg… mijn buik is al zo rond als bij peutergirl op het eind.. Bizar toch?
 • Onophoudelijk plassen, moe-moe-moe, spataders en hormonaal.
 • Toe aan vakantie!
 • Volg hier de Facebookpagina van Mama’s Jungle

Zo. Dat is voor mijn doen wel een lang verhaal, hè. Haha! Nou, ik keer mij weer lekker terug in mijzelf 😉 tot gauw, lieverds! Lees verder: “Big belly, klussen en opvoeddiscussies”

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Wat mooi dat je bij jezelf herkent dat je je terug wilt trekken.
  Mijn kinderen zijn zeven en eigenlijk wil ik me nog steeds met ze terugtrekken 😉
  …Anita Willems schreef als laatst…TropenjarenMy Profile

 2. Lieverd wat ben je prachtig zwanger! En ja dat terugkeren in je zelf en baby in je hoofd de hele dag herken ik wel, vooral bij de eerste, en bijde tweede had ik alleen maar tranen. Ik deed veel meditatie en yoga en zo kon ik redelijk relaxed blijven anders had ik alleen met kindje op de wereld geweest ?
  …Judith schreef als laatst…#OOTD – Hoe oranje een outfit op kan fleurenMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.