De uiterlijke verloedering treedt langzaam in en de laatste weken zijn duidelijk aangebroken. Vorige keer las je over mijn babyshower, ik kreeg een bellypainting! De kleine jongen zit alweer 37 weken in mijn buik. Mijn dochter werd rond deze tijd ingeleid in het ziekenhuis en nu wil ik het allemaal zo anders. Dat is best spannend, maar tegelijkertijd ben ik ook verrassend zen. Hou ik het allemaal nog vol? Is mijn man zijn zenuwen de baas? Zijn we voldoende voorbereid qua hypnobirthing? Je leest het allemaal in deze nieuwe (misschien wel de laatste?) zwangerschapsupdate.

In spanning? Lees nu “mijn geboorteverhaal; hopelijk nu thuis en in bad!”

Of ik mij niet verveel in mijn verlof? Uhh

Vandaag is zo’n heilige dag dat peutergirl naar de crèche is en ik kan uitslapen. Want verlof hebben als moeder zijde is wel een poepie anders dan verlof hebben als bijna-moeder. Ik geniet van alle vrije dagen, begrijp me niet verkeerd. Maar de juiste balans vinden tussen “rust en voorbereiding voor mijzelf” en “zorg en aandacht voor peutergirl” vind ik moeilijk.

Ik wil graag mijn dagelijkse routine kunnen doen en mij nuttig voelen. Maar ik laat steeds meer vallen (het huishouden, schoonmaken), geef meer uit handen (broertje haalt mijn wekelijkse bio tas) en plof steeds vaker neer op mijn grote vriend de bank. Peutergirl heeft inmiddels een innige relatie met mijn niet zo grote vriend de tv. Dit alles gecombineerd met een krimpende garderobe bestaande uit een pyjama, badjas of kleding van mijn moeder of man en het feest is compleet.

Dus vervelen? Nee. Noem het eerder je nutteloos voelen, maar niet de energie hebben om meer te ondernemen. Oftewel, lekker cocoonen. In positieve bewoording 🙂 Oh, en nog een dikke plus: ik zit na een writersdipje weer boordevol bloginspiratie.

zwangerschapsupdate

bankhangen met peuter

Zo voelt hoogzwanger zijn dus

Ik lig in bed en lees mijn 38e week in mijn Zwanger&Zo app. Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan in de zwangerschap. Aii, ik 15kg.. en ik heb jeukjeukjeuk op mijn buik. Striae? Ik wuif deze negatieve gedachten weg zoals ik heb geleerd in de Hypnobirthing en doe alsof het mij niet boeit. Ik draai me om met wat rare caperiolen, om mijn bekken en schaambot zoveel mogelijk te ontlasten. Mijn buik leg ik op een kussen, want dat ligt lekkerder. Zwetend op die vieze plastic anti-doorlek onderlegger, bedenk ik dat ik moet plassen. Weer. Vannacht stond de teller op 5 keer, niet te geloven. Zie dat maar te doen in het donker, met een bed skyhigh op klossen. Ik klauter via een opstapje uit bed en voel mij echt… hoogzwanger!

Dat vieze plastic anti-doorlek matje bracht ons wel op een idee. Samen met peutergirl bespreken we of ze toe is aan ook een middagdutje zonder luier. En drie keer raden, dat gaat supergoed!

Ben je ooit voldoende voorbereid op een bevalling?!

Ik loop de trap af – in pyjama – en zie het bevallingsbad pontificaal in de woonkamer. Getest en wel. Bij mijn bevallingsaltaartje hangen kaartjes met positieve geboorte affirmaties, er staat een geurbrander met etherische olie en de usb met muziek en hypnoscripts ligt klaar. De postbode heeft van de week mijn wasbare zoogcompressen en wasbaar (kraam)maandverband gebracht. Elke avond luister ik trouw de voorbereidende Hypnobirthing geluidsfragmenten. En manlief masseert dagelijks trouw mijn perineum (Weleda Perineum olie). Meer voorbereiding is haast niet mogelijk en nog kijken wij elkaar soms aan van “ojee”.

zwangerschapsupdate4

Het bad in de woonkamer + mijn “altaartje”

Van de week hadden wij een kleine inzinking en een beetje bonje. Wat als ik in paniek raak? Wat als mijn man ook niet meer weet wat te doen? Wat als er toch een complicatie optreedt? Wat als we toch naar het ziekenhuis moeten en ik wil niet? Waar ligt de veiligheidsgrens? We willen graag peutergirl erbij, maar wat als ze er niet bij is? En wat als ze er wel bij is, maar ze vind het eng of eist teveel aandacht op dat moment? En.. zo.. voorts.. Een goed gesprek en wat tranen verder waren we gelukkig weer zen. Nee, voldoende voorbereid ben je denk ik nooit. Als je er maar positief in staat. En dat doen wij zeker.

Ik ben er klaar voor wanneer jij dat ook bent kleine jongen

Ik laat de hond uit en sta stil vanwege zo’n vervelende beenzenuwbeklemming. Ik rol met mijn ogen. Nog even. Tegelijkertijd denk ik ook, weet je, het is allemaal wel goed zo. Ik kan nog wel even zwanger zijn. Ik geniet ook nog zo van het speciale contact en de bewegingen in mijn buik. Maar ik denk ook, ik ben er wel klaar voor wanneer jij dat ook bent, kleine jongen. En stiekem denk ik bij elk steekje, is dit dan het begin?

zwangerschapsupdate3

Biggiebig (meer foto’s op Instagram)

Wat is zwanger zijn toch een intens en emotioneel proces, wauw. Ik hoop zo dat ik voldoende ben voorbereid! En ik vraag mij af, heeft iemand ooit het gevoel gehad voldoende te zijn voorbereid op de bevalling? Praat gezellig mee in de reacties hieronder. En lees verder over mijn bevalling: de badgeboorte.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

9 Comments

 1. Geweldig om te lezen en wat leuk dat je bevalling in een bad gedaan hebt. Hier ook super bevallen 🙂

 2. Ik lees je blogs trouw en ik geloof helemaal.. jij bent er wel klaar voor! En weet je, ik heb ook hypnobirthing gedaan, ook al wist ik dat ik van te voren in het ziekenhuis moest bevallen (en dacht dus dat ik dan niets aan de cursus zou hebben), ik heb er zo veel aan gehad! En ik had aardig in mijn hoofd hoe het zou verlopen en toen kwam er nog een onverwachte wending in de bevalling. Maar dat is ook hypnobirthing, dat hoe de situatie ook is, je weet hoe je bij jezelf moet blijven. Ik heb echt een prachtige (pijnloze) bevalling in het ziekenhuis gehad, kon door wat ik had geleerd mij afsluiten voor alle ziekenhuisprikkels en voelde mij helemaal zen.
  Ik hoop dat jij een nog mooiere ervaring mag beleven in het bevalbad en als het anders loopt dan kan het nog steeds een heel mooie ervaring worden!
  (tjonge wat een lange reactie)
  Liefs Paula

  • Lori Reply

   Hoi Paula, en ik vind jouw reacties altijd zo leuk 😀 En je zegt het precies goed, ook hypnobirthing is “meegaan met de flow” als het anders gaat. Ik wacht geduldig af, maar ooohh ik heb er echt zo’n zin in 😉

  • Lori Reply

   Hoi Charlotte, thanks! Ja, dat gaat vast goed komen, maar ik zit er klaar voor hihi (al kan het net zo goed nog 3-4 weken duren)

 3. Heb je toch weer even goed je best opgedaan om ons te schrijven over het hoe en wat. Ik ben er van overtuigd dat #BabyBoy komt als je het niet verwacht. Zen, laat los.. het is erin gekomen dus komt die kleine man er ook wel uit! #Simpel

  Liefs voor allemaal xxx

 4. Wat schrijf je toch leuk! Ik lees je blogs altijd met plezier. De kleine jongen komt wanneer de sterren goed staan. Een hele fijne bevalling gewenst. Deze gaat je ook lukken, let maar op!

  Liefs,Malou

  • Lori Reply

   Hoi Marlou, ik vind dat echt een van de mooiste en waardevolste complimenten om terug te lezen 🙂 dankjewel! Enne, ik houd jullie op de hoogte 😉

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.