Alweer een paar weken terug uit het heerlijk rustige Frankrijk, nog maar twee weken werken voordat mijn verlof start en een plus-twaalf-kilo buik. Jawel big belly en zwangerschapsweek 32, is it! Hoog tijd voor een zwangerschapsupdate, na mijn vorige verhaal over in schok en een bijzonder leerproces. Hoe verloopt het met de hormonen en kwaaltjes? En waar ben ik zoal mee bezig geweest de laatste tijd? Wist je dat ik mijn vorige zwangerschapsbuik inmiddels “voorbij” ben gegroeid?!

big belly gipsbuik35 weken (peutergirl) VS 30 weken (babyboy)

Happy en hormonaal met een big belly

Ik blijf het zeggen. Hormonen en ik zijn een slechte combi en ik haat die moodswings. Over het algemeen ben ik helemaal happy, maar zeker de laatste weken prikken de tranen snel achter mijn ogen. Omdat ik eerder ga stoppen met werken. Omdat ik zoveel rust moet nemen. Omdat ik voor mijn gevoel peuter onvoldoende aandacht kan geven. Omdat manlief veel klusjes moet overnemen. Omdat het huishouden crappy is. Omdat ik zoveel op de bank lig. Om niks. Kortom.. onzekerheden en twijfels. Jup.. ik ga weer moeder worden.

Over banden en spanning

Bij onze dochter had ik al last van bekkenpijn, maar nu is het toch wel ietsje erger. Het is gewoon een zwakke boel bij mijn bekken. Snel pijn met lopen, draaien en bepaalde bewegingen. Er is maar één remedie, en dat is rust. En laat ik nou net daar tegen aan lopen elke keer. Zo was ik afgelopen zaterdag lekker bezig met het bijknippen van mijn tomatenplanten. Gewoon een klein klusje. Not. Daarvoor betaal ik direct de rugpijnprijs voor de rest van de middag en avond. Note to self: stop op tijd. Lastig, lastig. Je wilt sommige dingen toch doen.

Ik heb een bekkenband en dat is echt perfect. Als ik veel loop, de hond uitlaat of ga werken doe ik die om. Het enige minpuntje is dat het met plassen af moet. Dus als iemand keihard KRRRTZZZ, KRRRTZZ, KRRTTZZZ hoort als ik op de wc zit… dat is mijn bekkenband van klittenband, hoor.

Bij peutergirl verandert er ook wat

Kleine meid is inmiddels echt niet meer klein en zeer bijdehand. Precies volgens het boekje dus; de peuterpuberteit. Fijn. Maar o zo grappig soms (en soms om te huilen). Toch heb ik het idee dat het voor haar ook steeds echter wordt met de nieuwe baby. Het “broertje” komt vaker ter sprake. Er is een babykamer, met haar oude meubeltjes. Mama’s buik wordt steeds groter. Er wordt veel over gepraat. Er zijn cadeautjes.. niet voor haar. Oeff..

zwangerschapsupdate, big belly

Ze weet geloof ik soms niet echt hoe ze ermee moet om gaan en ik ben bang dat wij er straks wel wat mee te stellen krijgen. Hoe ga je goed om met de geboorte van een broertje of zusje? Hoe zorg je dat je oudste ook genoeg aandacht krijgt en het accepteert? Best spannend. Ik heb mij voorgenomen om daar nog even goed in te duiken. Wat zeggen de moederexperts op het www hierover?

Ik zei nog zo: ”ga NIET klussen tijdens de zwangerschap”

Tijdens mijn eerste zwangerschap hadden wij net een bouwval gekocht. Ik adviseer iedereen: doe dat niet! Niet slim. Stress. Ellende. Gewoon niet doen. Gelukkig doen we dat nu ook niet, maar er stonden toch wat grote klussen op de agenda. Voor onze vakantie hebben we een grote dakkapel gemaakt bij de kinderkamers. Dat moest ook, want de oude was lek. Maar man.. wat een stress, troep en gedoe weer!

Na twee weken Frankrijk hebben we samen de mouwen opgestroopt en zijn we binnen de kamers gaan pimpen. Bij dochterlief een stuk muur verplaatst, de dakkapel aan de binnenkant verfraaid, muren en plafonds geverfd en uiteraard de nieuwe decoratie. Madame kreeg een heus grote meidenbed en er staat een lekker ruime Ikea kast.


zwangerschapsupdateBabyboy heeft een heerlijk Pinterest-kamertje met tweedehandsmeubeltjes. Hier moest ook de dakkapel aan de binnenkant worden afgewerkt. Ik verfde de muren driekwart en ben helemaal trots op het resultaat en de uber-strakke lijn. De kast heeft andere handgreepjes en is net als het bedje en de voedstoel tweedehands. Wel heb ik geïnvesteerd in een echt schapenkleedje. I just love that!

zwangerschapsupdate

Strakke verflijn tip: verf eerst het witte bovenste stuk. Plak de lijn af. Verf dan eerst nogmaals met een kwast het witte langs de lijn. Als er dan verf onder de tape loopt, is dat dus ook wit. Verf daarna pas de kleur. Gegarandeerd succes!

De eerste opvoeddiscussie

Manlief en ik kibbelen zelfs al over of de baby wel of niet bij ons op de kamer moet slapen ‘s nachts. Ik pleit natuurlijk voor wel (gemakkelijk met borstvoeding, baby dichtbij willen hebben en bang voor een slechte nachtrust) en hij voor niet (rust, eigen bedje en bang voor een slechte nachtrust).

Het komt er eigenlijk op neer dat we gewoon allebei bang zijn voor die eindeloze slapeloze nachten. We hebben de discussie voor nu gesloten met: we kijken eerst wel even hoe het loopt… haha.

Ik sluit mij af en focus

De laatste weken komen in zicht en ik kijk erg uit naar mijn verlof. Langzaam sluit ik mij af voor stoorzenders, maak mijn wereldje kleiner en ben mij erg bewust van mijn lijf. Grappig ook hoe mensen altijd stuntelig zeggen: “nou uh, succes of sterkte met de bevalling dan. Ofzo”. Ik kijk er juist met zoveel zin en positiviteit naar uit. Helemaal niet bang of gestresst. Thanks HypnoBirthing 😉

Lees verder: “Ik denk stiekem bij elk steekje: is dit nu het begin?”

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

9 Comments

 1. Spannend hoor! En met die bevalling komt het helemaal goed! Helemaal met jouw instelling. Gewoon relaxed blijven 🙂 Ik had een superbevalling vorig jaar, ging heel soepel en ik voelde gewoon dat elke wee effectief was en dat elke wee mij hielp om de baby geboren te laten worden. En ik zat uiteindelijk op de baarkruk 🙂 Kan ik iedereen aanraden!

  Ben benieuwd naar jouw bevalling!

  • Lori Reply

   Leuk om te horen dat je een superbevalling had! Ik wil alleen maar positieve horen nu zo in de laatste weken. Dat geeft mij kracht 🙂 Ik ga zeker ons geboorteverhaal opschrijven als de kleine jongen er is. Dan hoor je het. Baarkruk lijkt mij ook wel wat ja.

 2. Mooie periode hoor, vind ik. Zelfs mét gierende hormonen. Net als die bevalling, het is niet echt dat je zegt, dat voelt prettig, maar het is wel heel bijzonder…

  Hier nooit last gehad van jaloerse broer (2.5 jaar oud) of later zus (3.5 jaar oud). Erbij betrekken, veel eigen aandacht en liefde geven, laten helpen, cadeautje geven… Maar wellicht zit het toch ook wel in het kind, het ene kind is jaloerser aangelegd dan het andere.

  • Lori Reply

   Hoi Mammalien, goede tips geef je. Inderdaad dochter erbij betrekken, en persoonlijke aandacht geven en tijd vrij maken voor haar alleen ook.

 3. Dat kamertje ziet er super uit! Wat goed dat jullie dat zo gemaakt hebben. Je kan nog zo tegen jezelf zeggen dat je rustig aan moet doen, maar tsja, daar heb je óók hormonen tegen hè? Wel vervelend van de bekkenpijn. Ik kan me nog herinneren bij Jims zwangerschap dat dat heel vervelend was. En dan is het ook nog eens de tweede, dus zit rust houden er niet echt in….
  …Elisabeth schreef als laatst…Random Shoplog (HEMA, Kruidvat, Ziengs, Sting)My Profile

  • Lori Reply

   Hi Elisabeth, thanks! En rust is inderdaad lastig haha. Nog twee weken en dan kan ik mij er helemaal aan overgeven (hoop ik). VERLOF!

 4. Super leuk stuk weer! Een hele fijne bevalling gewenst. Die van mij was ge-wel-dig (2 jaar geleden in bad). Maar straks eerst lekker verlof! Geniet ervan :)!

  • Lori Reply

   Hoi Marlou,thanks! Echt fijn om positieve geboorteverhalen te horen – ik sluit me af voor de negatieve 😉

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.