De twijfel na mijn eerste bevalling en het niet volgen van mijn gevoel, brengen mij bij de zwangerschapscursus HypnoBirthing. Tijdens mijn eerste bevalling verloor ik compleet de regie omdat ik in het ziekenhuis “moest” bevallen en ingeleid werd. Na het doorprikken van mijn vliezen, belandde ik in een razende weeënstorm. Na een flinke knip, blauwe buik van het duwen, kramp en spierpijn door alle woestenij (en het oncomfortabele gynaecologische bevallingsbed), werd binnen 2 uur onze kleine meid gelanceerd.

Ook interessant: “mijn ziekenhuisbevalling” en “onze bad geboorte”

Terug kijken met een dubbel gevoel & kan dit ook anders?

Ik kijk hier heel erg met een dubbel gevoel op terug. Gelukkig is alles goed gekomen met ons. Maar het leek in de verste verte niet op een “gewone” thuisbevalling. De reden van de inleiding was een te kleine baby, compleet tegen mijn gevoel – moederinstinct – in. Uiteindelijk is onze dochter prima gezond en met een gewicht van 2700g geboren. Had ik niet gewoon thuis kunnen bevallen…?

Met een cursus hypnobirthing boost je jouw vertrouwen in jezelf. Dat kan ik wel gebruiken ;-)

Ook leuk: “Gratis babyboxen, doe mij maar niet!”

Is de zwangerschapscursus hypnobirthing iets voor jou?

Zoek je net als ik een manier om op een kalme manier je kindje te baren waarbij je jouw lichaam volgt zoals de natuur bedoeld heeft? En wil je de geboorte van je kindje op een pure en plezierige manier ervaren?

Een bevalling zonder angst en met alle vertrouwen dat een vrouwenlichaam hier perfect toe in staat is? Wil je graag weten op welke manier je het best de regie houdt over je bevalling? Ben je best wel bang voor de bevalling of wil je je op een positieve manier samen met je partner voorbereiden op de geboorte van jullie kindje?

Dan kan ik zeker stellen dat de zwangerschapscursus hypnobirting echt iets voor jou is!

zwangerschapscursus HypnoBirthing

Wat is hypnoBirthing?

De zwangerschapscursus HypnoBirting bereidt je op een positieve manier voor op de geboorte van jouw kindje. De cursus laat je (weer) inzien dat de geboorte een heel puur, eenvoudig en natuurlijk proces is. Iets moois, waar jij als vrouw voor gemaakt en gebouwd bent. Iets waar je met vertrouwen naar uit mag en hoort te kijken. Een feestje in plaats van een bange bedoeling. Ik bedoel: hallo, je kindje komt eindelijk ter wereld!

De cursus bestaat uit ongeveer 5 lessen van 2,5 uur die je samen met je partner volgt, in groepsverband of privé. In de lessen wisselen theorie en praktijk gerichte oefeningen elkaar af. Is het zweverig? Ik vind van niet, de volgende punten zijn voor mij juist heel concreet!

Concrete kennis: Je leert concrete kennis over de vrouwelijke geboorte organen en processen zodat je snapt dat en waarom jouw lichaam gewoon kan bevallen.

Hoe je jezelf kunt ondersteunen en begeleiden: Je leert op welke manier je jouw lichaam tijdens het baren het best kan ondersteunen, door middel van speciale ontspanningstechnieken (zelfhypnose dus – maar ik vind ontspanningsoefeningen beter klinken).

De juiste focus in plaats van angst: De cursus zal je angsten over bevallen wegnemen door middel van feiten en de juiste focus. In plaats daarvan kijk je met kalmte, vertrouwen en zekerheid uit naar de geboorte.

Zelfverzekerd en vol vertrouwen: De cursus leert je op welke manier je zoveel mogelijk de regie behoudt over jouw bevalling. Zelfverzekerd weet – en voel – je wat je wilt en moet doen.

Als partner kun je wél wat: Ook de partner wordt bij het proces betrokken zodat hij er niet hulpeloos naast staat, maar ook vol zelfvertrouwen weet wat hij kan doen. “De gorilla die het fort bewaakt”, aldus onze HypnoBirthing coach.

Lees verder: “kinkhoest vaccinatie in mijn zwangerschap? Wel of niet.”

Meer hypnobirting info

Leestip: hét boek over hypnobirthing; de Mongan Method (Marie F Mongan)

Top 5 populaire artikelen op Mama’s Jungle over hypnobirthing:

Dus geen sterkte-met-de-bevalling en je-bent-het-allemaal-zo-weer-vergeten voor mij. Ik wil de geboorte van mijn kindje bewust beleven, ik heb er zin in en het is inderdaad ons feestje 🙂 Hoe wil jij je voorbereiden op de geboorte? Waarom twijfel je over Hypnobirhting? Praat mee in de reacties.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

16 Comments

 1. Mooi stuk en fijn dat je ook kunt uitzien naar je bevalling.

  Wou nog even toevoegen dat óók met een ingeleide ziekenhuis bevalling het een fijne bevalling kan zijn. Ben twee keer ingeleid, eerste keer zware bevalling met weeenstorm,twee uur persen,placenta die scheurde met veel bloed verlies. Overigens kijk ik er nog steeds wel prima op terug. Maar tweede weer ingeleid en was super relaxte bevalling, die ook nog eens lekker snel ging.

  Meestal zijn de mensen met goede verhalen namelijk met hypnobirthing of bad bevallen. En super mooi dat dat zo gaat. Maar ook met medische achtergrond kan t dus goed en fijn gaan!

  Veel plezier dus! 🙂

  • Lori Reply

   Hoi Sanne, bedankt voor je reactie en toevoeging. Super (en eigenlijk ook heel logisch ja) om te horen dat er ook fijne ziekenhuis bevallingen bestaan. We horen de positieve verhalen veel te weinig. Dank voor je inbreng! Liefs X

 2. Hoi, net je site ontdekt en precies op het goede moment. Nu 20 weken zwanger en wil heel graag hypnobirthing doen. Alleen zit hier helaas geen cursus in de buurt! Dus ik heb nu het boek besteld en doe elke dag de ontspanningsoefeningen. Ga er gewoon vanuit dat dit helemaal goed komt 🙂

  • Hey wat leuk, dan lopen we praktisch gelijk 🙂 heel jammer dat er geen cursus in de buurt zit.. welke boeken lees je? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring ook straks!

   • Ik lees nu het boek van Mary Mongan en ik heb ook goede verhalen gehoord over het boek Vrije geboorte. Dus die staat ook nog op m’n lijstje:)

    Leuk ja, ik ga je volgen hoor!

 3. He Lori,

  Ik heb een prachtige eerste thuisbevalling gehad in bad. Als ik dat zeg tegen mensen voel ik me bijna beschaamd na alle ellendige verhalen die ik om me heen hoor. Wie weet komt er nog eens een tweede. Het boek “de vrije geboorte” kan je misschien helpen. Is prachtig beschreven door een vrouw die ook een vreselijke bevalling had meegemaakt en totaal de regie verloor. Wie weet is het nog iets voor je om te lezen.

  Ik wens je een hele fijne zwangerschap voor nu en straks een prachtige bevalling. Leuk je te volgen op ig :)! Kijk regelmatig ook even op je site. Volgens mij hebben we een kindje in dezelfde leeftijd (Mijn zoon Julan wordt in september 2)

  Fijne week, Malou

  • Lori (Mama's Jungle) Reply

   Haai Malou, thanks voor je tip. En leuk dat je mijn blog leest! Wat fijn om te horen, ja je mag best zeggen dat je een mooie bevalling hebt gehad. Vind ik dan, dat is toch alleen maar motiverend voor andere vrouwen 🙂 Behalve als je van drama houdt 😉 Maar ik snap je gevoel, ik heb dat een beetje met borstvoeding als ik zeg dat ik 2 jaar heb gevoed. Omdat het vaak ook niet lukt. Leuk op ig, ik ga je terug volgen 🙂 🙂

 4. De geboorte van mijn eerste was ook een ramp en juist daardoor dacht ik, dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Bij de tweede wist ik dat het weer een ziekenhuisbevalling zou zijn (ivm medisch) dus destijds getwijfeld of ik nu wel of niet iets aan de cursus zou hebben. Toch besloten hem te volgen en het is uiteindelijk een prachtige pijnloze (ja echt) ziekenhuis bevalling geworden. Nu bij de derde zwangerschap kan ik alleen maar uitkijken naar de bevalling.
  Bevallen is een heel natuurlijk iets en angst is daarbij de allergrootste belemmering.

  • Lori Reply

   Hoi Paula, wat een fijne reactie van jou. Die maar weer bewijst dat (ziekenhuis of thuisbevalling) vertrouwen in je lichaam echt zo belangrijk is! En pijnloos, wat mooi! Respect 🙂

  • Lori Reply

   Ilse, ja, er zijn niet veel vrouwen meer helaas die nog volop vertrouwen hebben in hun lichaam. Terwijl we er voor gemaakt zijn! Zo jammer hè.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.