De ananas in onze wekelijkse biologische groente en fruittas en doet me denken aan mijn liefste Indische oma. Mijn omaatje, die altijd zout op de ananas doet. Voor mij iets normaals, maar ik moest mijn man wel eerst even flink overtuigen dat de ananas daar écht lekkerder van werd! Waarom, wist ik eigenlijk ook niet. Maar nu wel, en deel ik deze leuke, gekke ananas feitjes met jou 😉

Wel of niet kiezen voor een biologische ananas?

Omdat een ananas een stevige, dikke schil heeft komen er geen pesticiden door heen. Wat dat betreft is een niet-bio ananas dus ook “goed”. Een wel-bio ananas bevat helemaal geen chemische resten en is uiteraard beter voor het milieu, de consument en voor de mensen die het land bewerken. De teelt is echter niet gemakkelijk.

Leuke ananas facts

Ruik aan je ananas of hij rijp is

De groene of gele kleur van de schil zegt niks over de rijpheid. Je moet echt even door de schil heen ruiken of een ananas rijp is. Dus kies de zoetst-ruikende ananas in de winkel. Je kunt ook een blaadje uit het midden trekken. Gaat dit makkelijk, dan is de ananas rijp. Anders moet je nog even wachten. De vrucht begint altijd van onderuit te rijpen, dus die kant is ook altijd het zoetst.

Ook leuk: “Een gezonde lunch op de basisschool is makkelijker dan je denkt”

Bruine vlekken op de ananas

Als je bruine plekken ziet in het vruchtvlees, betekent dat dat je ananas bevroren is geweest. Eet hem dan zo snel mogelijk op, want de bruine plekken kun je niet eten.

zout op ananas

Prikkelende tong door ananas?

Krijg jij een prikkelende tong van ananas? Ik heb van Willem Wever (generatie dingetje) geleerd dat dat komt door bromelaïne. Een eiwit-verterend enzym in de ananas. Je mond kan dit enzym niet goed verwerken, je darmen gelukkig wel. Het zit vooral in de harde ananas kern. Wist je dat dit enzym ook wordt gebruikt voor het malser maken van vlees? Met andere woorden: leg een ananas op je vlees tijdens het bakken en check it out. (volgens Willem hè, je mag het zelf proberen).

Wist je eigenlijk ook al dat ditzelfde bromelaïne de baarmoederhals zachter maakt? Daarom zeggen ze ook altijd dat je ananas (de harde kern) moet eten als je de bevalling wat op gang wilt brengen.

Verschillende manieren van ananas snijden

Je kunt de schil er dik afsnijden. Dan heb je meteen de oogjes mee. Maar je kunt de schil ook dun afsnijden en de oogjes apart. Dan heb je meer vruchtvlees. Verder kun je de ananas in schrijven en in blokjes snijden. Zie dit filmpje.

Zout op ananas

Als je de ananas hebt gesneden, doe je zout op de ananas. Laat het eventjes staan. Het zout trekt het zure vocht uit de ananas, waardoor deze zoeter wordt. Spoel daarna het zout er af met water. Vroegah, deden wij er dus gewoon wat zout op en aten we de ananas vrij direct daarna met zout en al. Maar dit bovenste klinkt beter 😉

Wist jij deze ananas facts al? En hoe snijd jij ‘m? 😉

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.