Zonnepalen zijn voor een eco lover natuurlijk de ultieme gadget. De kroon op het dak, laten we maar zeggen. Zo ook voor mij. Ik was al een tijdje aan het inlezen over zonnepanelen. En de heer des huizes zag er ook wel brood in. Inmiddels is de zonnepanelen Marketing Man langs geweest. Een week later deed hij netjes zijn aftersales. En met tamelijke tegenzin, vertel ik hem dat we afzien van zonnepanelen. Mijn pruillip nog dikker, dan die van hem. Waarom kiezen wij toch geen zonnepanelen?

Lees ook: “Fabels over zonnepanelen

Genoeg goede redenen voor zonnepanelen

Het hebben van zonnepanelen is echt een grote stap naar zelfvoorzienend zijn. Een onafhankelijk leven. Stroom is tegenwoordig bijna een basisbehoefte. Kan jij zonder verwarming, wasmachine of kooktoestel? Ik niet. En stel dat ik ooit een tijdje met een lager inkomen zit, dan loopt de “gratis” stroom van onze goddelijke zon gewoon door. Ik vind dat een fijn idee. Daarnaast is het voor de wereld milieuvriendelijker. Kortom:

 1. Zonnepanelen zijn milieuvriendelijker
 2. Zonnepanelen zijn aan de eindstreep goedkoper
 3. Zonnepanelen geven mij vrijheid door zelfvoorziening

Zonnepanelen moeten voor mij aan deze voorwaarden voldoen

Mijn hoofddoelstelling van zonnepanelen is dus voornamelijk het stukje zelfvoorzienend zijn. Het is daarom belangrijk dat de zonnepanelen minstens zoveel energie opwekken als dat wij gebruiken. Quitte spelen dus.

Meer energie opwekken, en de energie die wij niet gebruiken “terugleveren” (salderen) aan de energieleverancier kan ook. Alleen deze geldwinst op terugleveren blijkt verwaarloosbaar. Het overschot aan energie kun je ook opslaan in een eigen accu, zodat je je eigen zonne-energie later kunnen gebruiken. Een betere optie, maar wel een duurdere investering.

TIP: de regeling op terugleveren is tot 2023 zo als nu. Daarna wordt deze regeling steeds minder aantrekkelijk, totdat de regeling wellicht zal verdwijnen. Investeer dus beter in een eigen accu om je zonne-energie in op te slaan voor jezelf.

Tot slot moet de hele zonnepanelen investering ook rendabel zijn. Zonnepanelen gaan namelijk zo’n 20-25 jaar mee. Wat is de terugverdientijd? En wat is de “winst” hierna? Ook is het belangrijk om te weten dat de omvormer niet zo lang mee gaat. Deze moet halverwege een keer vervangen worden, iets om rekening mee te houden qua kosten dus.

zonnepanelen

Hoe blijkt onze situatie voor zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van veel persoonlijke factoren. Wat voor dakligging heb je? Wat is je doelstelling? Hoeveel energie wil je opwekken? etc. Ik zou altijd meerdere offertes aanvragen en een stuk zelfonderzoek doen op internet. Onze situatie is als volgt:

Wij hebben een Oost dak, een West dak en een stukje plat dak. (ideaal is een Zuid ligging). Wij schatten ons verbruik op 3200 kWh per jaar. Wij krijgen 2 offertes (in 2015).

Onze mogelijkheid 1 voor zonnepanelen

 • 16 panelen op allebei de kanten van het dak
 • leveren 2400 kWh per jaar op
 • kosten € 4260,- (zonder alle kortingen en btw-aftrek € 5160,-)
 • leveren €558,- op per jaar
 • terugverdientijd: 7,6 jaar

Onze mogelijkheid 2 voor zonnepanelen

 • 21 panelen op allebei de kanten van het dak én het platte dak
 • leveren 3450 kWh per jaar op
 • kosten € 5670,- (zonder alle kortingen en btw-aftrek € 6866,-)
 • leveren €793,- op per jaar
 • terugverdientijd: 7,1 jaar

Klinkt mooi hè. Ik zie ze al liggen hoor, glinsterend op het dak!

Maar, dan kiezen we uiteindelijk dus toch NIET voor zonnepanelen

De korting geldt overigens alleen als we direct besluiten. Daar ben ik nooit gevoelig voor. Dan maar niet. Sowieso moet je even een nachtje slapen over grote gelduitgaven, vind je niet? En daarbij, uiteindelijk krijg je die korting vaak toch wel 😉

Wat is onze overweging?

Bij mogelijkheid 1 met 16 zonnepanelen, zijn we altijd nog afhankelijk van de energieleverancier. Dit past niet bij onze doelstelling. Bij mogelijkheid 2 met 21 panelen zullen we een klein overschot aan energie hebben. Te weinig voor al het gedoe met salderen (btw terug betalen, aanmelden kvk etc.). Maar zeker ook te weinig om daarbij te investeren in een dure accu om de energie in op te slaan. Een tussenoplossing qua aantal panelen bleek trouwens lastig. Ik weet ook niet waarom.

En nu?

We doen het nu dus niet. Ik wil nog steeds zonnepanelen, maar wachten loont. Ondertussen kunnen we verder sparen. Wellicht worden zonnepanelen nog goedkoper. En daarbij klinkt zo’n eigen accu erg interessant. Daar wil ik mij nog verder in verdiepen.

Lees ook: “Is een slimme meter bij zonnepanelen slim?

Ondertussen nog maar wat meer besparen op mijn energieverbruik. Jammer, ik wilde zo graag. Heb jij zonnepanelen? Wat was jullie doelstelling? Klets mee en deel je info!

Afbeeldingen: Pixabay (update artikel 2021, origineel 2015)

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

 1. Wat toevallig dat je hier over schrijft. Hoewel het fenomeen zonnepaneel niet aan mij voorbij is gegaan, schoof ik het ook steeds op de lange baan. Vooral omdat we het geld niet zomaar voor hebben, maar ook om wat jij zegt, dat ik eerst ons energieverbruik terug wil dringen. Maar de laatste weken begin ik toch anders te denken. Ik vroeg eens wat rond en hoor dat mensen tussen de 50 en 70 euro minder aan energiekosten betalen. Veel meer dan ik aanvankelijk dacht. Dat scheelt nogal in de maandlasten, die ik graag wil terugdringen. En het lijkt er dus op dat dit een investering is die direct geld oplevert.
  Jouw offertes vallen me ook heel erg mee! Dan komt mijn nieuwe spaardoel ook nog eens sneller in zicht 🙂

  Bedankt dat je dit op een rijtje hebt gezet.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.