Ik vind het heerlijk om in de zon te zitten. Ik geniet ervan, word er vrolijk van en ga er bovenal ook beter van uitzien. Een zonnige gloed, ofwel een bruin tintje ziet er gewoon lekker uit. De reden waarom de zonnebanken ook zo populair zijn. Toch deelt niet iedereen deze mening. Er zijn namelijk een hoop donkergekleurde huidtypen die juist graag lichter willen lijken. Zoals ik al liet zien in mijn visie als huidtherapeut over pigmentvlekken worden daar helaas de medische bleekcrèmes ook voor (mis)gebruikt. Typisch een gevalletje; ik heb bruin haar en ik wil blond haar of ik heb stijl haar maar wil krullen. Of andersom uiteraard.

Te “bang” voor de zon VS zonliefhebber

Een tijd lang ben ik eigenlijk te bang (gemaakt) geweest voor de zon. Ik smeerde me bij elk straaltje zonlicht in. Maar de andere kant op is ook niet goed. Helaas zie ik de zon(nebank)liefhebbers maar al te vaak in de praktijk. Een sterk verouderde en diep gerimpelde huid met véle pigmentvlekken, her en der flinke onrust in die huid, lees: voorstadium-van-huidkanker, “pre-maligne” met een duur woord. Nee, dat is toch ook niet al te best.

Maar wat is dan wel goed qua zonnebaden?

Hoe lang kun je nu echt in de zon zitten zonder te verbranden?

Even een kort sommetje. Ik heb een huidtype II-III, mijn zonkrachtgetal is dan 150, vandaag was de uv-index “3”. Je deelt jouw zonkrachtgetal door de uv-index van de dag waarop je in de zon gaat zitten. Dat was vandaag voor mij dus 150/3=50 minuten. Ik kon vandaag een klein uurtje buiten in de zon zitten zonder te verbranden.

Hoe werkt de zonnebrandcrème ook al weer precies?

Stel het bovenste voorbeeld (besef dat de uv-index van 3-10 loopt. Bij uv-index 10, kan ik slechts 15 minuutjes in de zon zonder te verbranden!), ik kan 50 minuten onbeschermd de zon in. Een SPF (sun protection factor)  vermenigvuldigt die tijd “met de factor” die op het flesje staat. Stel factor 15, dan kan ik 50×15 minuten veilig de zon in. Dat veilig is niet helemaal, kom ik zo op terug. En met die SPF 15 kan ik op een zeer hete zomerdag 15×15 minuten de zon in.

Verder werkt anti-zonnebrandcrème door simpelweg het licht te reflecteren (=fysische filter) of te absorberen (=chemische filter). Ik kies duidelijk voor de fysische filter. Ze werken net als een spiegel. De stoffen zijn titaniumoxide en zinkoxide. Nadeel, hoge factors geven een witte gloed op de huid.

Maar is het echt hoe hogere SPF hoe beter?

Nee, ik vind van niet. Herhalen is veel beter dan 1x hoog insmeren. Je denkt namelijk dat je veilig bent met een hoge factor, maar de beschermingsfactor loopt altijd terug als je het op hebt (sowieso, maar nog extra door zweten en vegen). Daarnaast ben je geneigd om de crème wat dunnetjes aan te brengen omdat ‘ie anders zo wit wordt. Jammer joh, dan werkt ‘ie helemaal niet. Gewoon een goede, flinke laag aanbrengen. Vandaar, beter een lagere factor en extra herhalen. Tot slot bleek er ook maar een dusdanig klein verschil tussen een factor 30 en 50 dat, dat laatste in mijn ogen eigenlijk overbodig is.

Dus smeren, smeren en nog eens smeren?

Nee, ook niet. Dit is het puntje van vroeger was ik veel te bang voor de zon. Want een SPF in je dagcrème? Hoezo, als de zon niet schijnt? En hoezo sowieso, want de scherpste zon is ‘s middags en die kleine factor 15 red dat echt niet tot die tijd. En ben jij ook een van die mensen die zich altijd afvroeg of de SPF nou op of onder al die andere crèmes, foundations etc. moet? Omdat het spulletje reflecteert, helemaal on top of the world dus.

Wat te doen is persoonlijk maar bij mij..

Tijdens het voorjaar nu, gebruik ik tijdens een korte wandeling geen anti-zonnebrandcrème. Kom maar op, vitamine d! Is het midden op de dag, en ben ik nog heel wit, dan gaat er na ongeveer een kwartier of half uur wel wat SPF crème op. De kleine meid hield ik tot dit voorjaar (tot leeftijd 10 maanden dus) absoluut uit de zon. Dichte kleding, hoedje, parasol etc, gewoon echt  goed beschermen. Een SPF crème wilde ik nog niet op haar gebruiken maar bij hoge uitzondering wel gedaan afgelopen zomer toen zij slechts een paar maanden oud was. Nu in het voorjaar houd ik bij haar aan, maximaal 10 minuutjes buiten in de zon, verder het liefst in de schaduw en anders een SPF. Dit is slechts een voorbeeld. De tijden zijn erg afhankelijk van het tijdstip van de dag, of de huid al iets gebruind is, wat de uv-index is etc.

Lees ook: “Welke anti zonnebrandcrème & zon adviezen ik geef als huidtherapeut

Tot slot
Het beste is om baby’s oogjes ook te beschermen, met een goede uv-werende bril (ja, hoe dan? – vraag ik me, samen met alle andere moeders, af). En ook de stukjes huid tussen de dunne haartjes boven op hun knar. En nogmaals, een voldoende dikke laag dus. Hoe smeren jullie ‘m?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.