Zit je (nog) niet in de potjes-plassen fase? Dan zul je waarschijnlijk, net als ik voorheen, zuchtend weg klikken. Poep. En plas. Not interested. Yet. Toch ben ik nu die bloggende moeder die lekker wél een artikel wijd aan zindelijkheid. De reis naar Rome loodst langs vele toiletten. Wij kiezen voor zindelijk zonder training. Hoe precies en of het effectief is, vertel ik je nu. 

Lees ook: “Jezelf terugvinden na de eerste tropenjaren met kids

Zindelijkheid zonder training, boeken of inlezen?

Twee jaar terug las ik wel over wasbare luiers. En trof veelal dat kindjes eerder zindelijk worden met wasbare luiers. Ik kon mij er geen voorstelling bij maken, maar hey. Het klonk wel als een pre. Lezen over zindelijkheid deed ik eigenlijk niet. Hooguit een blogje hier en daar. Maar ik wou het even aankijken hoe het gewoon hier zou verlopen.

Ons potjes begin

Potjes training klinkt mij teveel als moeten. En baby’s zonder luier? Hoe dan. Ik voelde meer voor het geven van het goede voorbeeld. Vaak zat ik op de wc met een geïnteresseerd peuterkoppie naast me. Zindelijk zonder training sprak me gewoon het meest aan.

Iets voor haar tweede verjaardag zette ik een tweedehands (uh ja, duurzaam toch?!) potje, pontificaal naast de “grote” wc. Er gebeurde niet veel.

Zindelijk in een week. Of hebben wij een langere adem nodig?

Go with the flow. Dat past bij ons. Zindelijk in een week zou hier toch never lukken. Ik wachtte op haar interesse. En vlak na haar tweede verjaardag kwam die. Op haar potje zitten, welteverstaan. Maar plassen, neuh.

Ook leuk: “Bij ons achter de schermen (over alle ballen in de lucht houden)

Een blote billen zomer

Mooi weer? Luier uit. Pot in de woonkamer. En we zien wel. Tot mijn grote verbazing werd er gewoon een plas in gedaan! Wel nadat de bank, het kleed en nog wat items onder gezeken waren. Maar no problemo. Ze. Plaste. In. Het. Potje!

Dansend, gillend en kussend als de hele woonkamer geurt naar drol

Want dat is de ultieme beloning toch. Aandacht van pa en ma? En dat werkte als een trein. Sinds enkele weken zijn we overdag in huis luierloos. Tijdens slaapjes of buitenshuis? Dan wel een luier. En dat vind ik allemaal hartstikke goed, zo met twee jaar en twee maanden.

zindelijk zonder training & geduld is een schone zaak

Maar zindelijk in een week? Nee, dus. En een techniek? Nope. Alhoewel. Belonen met aandacht. Dat is voor nu de key. Zindelijk zonder training, misschien duurt het zo nog een jaar. Realiteit? Ik ben gewoon de geduldige moeder. Want zo gaan die dingen, hè. Go with the flow.

Hoe heb jij het zindelijk worden aangepakt? Of ben je ook meer van de zindelijk zonder training (en hoe pakte dat uit?). Klets mee in de reacties, ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

7 Reacties

  1. Ik denk dat wij het ook zo aan gaan pakken ja. Ik ben ook niet zo voor die zindelijkheidstraining enzo en ik heb nog nooit een (gezond) kind van 12 gezien met een luier om, dus komt vanzelf! Knap dat ze zo vroeg overdag al zindelijk is hoor!

  2. Wij hebben ook een potje in huis staan, ze zegt af en toe potje plassen mama! en dan plast ze er ook echt in! super knap, ze is nog geen 2 jaar, dat word ze in September dus ik laat haar een beetje haar gang gaan wanneer ze het wilt.
    …Wendy schreef als laatst…Het levenMy Profile

    • Ja inderdaad, zo lijkt mij ’t ook. Gewoon lekker op z’n beloop laten en niks forceren 🙂 Wel lekker vroeg trouwens, super fijn!

  3. Ik kan je alleen maar heel groot gelijk geven hierin! Zulke dingen ‘forceren’ werkt echt niet. Het ene kind is hier ook veel sneller in dan het andere. Mijn ervaring met drie kinderen: als ze er zelf klaar voor zijn gaat zindelijk worden haast vanzelf. Bij mijn jongste was dat pas op 3,5 jaar (véél later dan bij de twee andere). Toen pas gaf hij zélf aan dat hij er klaar voor was, én toen lukte het inderdaad in een week. Daarvoor hebben we potjestraining geprobeerd, vooral onder druk van de kleuterschool, maar het werkte niet. Hier in België, gaan bijna alle kinderen al naar school op 2,5 jaar ( veel te vroeg vind ik, maar de druk is groot) en dan krijg je van die geforceerde toestanden natuurlijk… Als ik me niet vergis gaan kinderen bij jullie pas op 4 jaar naar school, veel beter in mijn ogen.
    …Miss Milla at Home schreef als laatst…Het nieuwsMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.