Iedereen die zichzelf graag voedzaam verwend met biologische groenten uit het seizoen, opgelet! Woon je in de buurt van het pittoreske Zoeterwoude (vlakbij Zoetermeer, Zuid-Holland), hou je van je eigen verse groenten plukken, terwijl je wekelijks mindful rond struint door een grote, groene moestuin? Dan heb ik een heel leuk nieuwtje voor je! Sluit je voor 2021 aan bij de zelfpluktuin in Zoeterwoude “Bij Mei”. Lees in dit artikel over mijn ervaring van deze gezamenlijke moestuin, en hoe zo’n zelfpluktuin precies werkt.
Lees ook: “Haal een beetje natuur in huis (duurzame huisinrichting tips)”
Inhoud
De zelfpluktuin in Zoeterwoude
Begin 2020 heb ik mij voor het eerst aangesloten bij een gezamenlijke moestuin in de buurt. Met een groep mensen investeren we vóór de start van het oogstseizoen een bepaald bedrag in tuinder, Mariska. Zij verzorgt de moestuin en wij mogen wekelijks onze eigen groenten ophalen en/of zelf plukken. Whoehoee!
En wat geniet ik toch zó, elke week, in dit groene stukje rijkdom. Ik zie het groeien en bloeien, meevarend met het seizoen. Ook vind ik het gezamenlijke principe mooi. We delen in de oogst in overvloed en in de schaarste. Gelukkig hadden wij afgelopen jaar vooral te maken met overvloed 😉 en in 2021 wordt er ook genoeg gezaaid.
Op Instagram deel ik regelmatig leuke stories uit de tuin.
Verder leren zowel ik als de kindjes plukkenderwijs een hele hoop van het moestuin gebeuren. Thuis geniet ik lekker na, wanneer ik recepten opzoek voor de groenten van dat moment. Of wanneer ik alles als een ratjetoe bij elkaar pleur, op drukke mama-dagen: “Ja, maar hey, het is wel biologisch hè.”
Over Bij Mei in Zoeterwoude
“De natuurvriendelijke zelfoogsttuin “Bij Mei” is in Zoeterwoude, vlakbij Leiden. Hier kun je jouw eigen groenten en bloemen plukken, op wekelijkse basis. Deze kleinschalige tuinderij werkt op natuurlijke principes. Er worden geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt en gestreefd naar een duurzame, herstellende landbouw.“
Zelfpluktuin “Bij Mei”, vlakbij Leiden en Zoetermeer (socials)
Hoe werkt de zelfpluktuin in Zoeterwoude?
Wil je ook wekelijks even ontsnappen aan de hectiek en een momentje struinen door de mooie moestuin, terwijl je jouw eigen biologische groenten uit het seizoen plukt?
Meld je dan gelijk aan of vraag naar meer informatie of een rondleiding.
Je betaalt van te voren het bedrag (dit ligt aan de grootte van je huishouden, zie site). Mariska doet het grote werk en zodra het oogstseizoen start ergens in mei, kun jij wekelijks de groenten van je boodschappenlijstje schrappen en ophalen bij jouw natuurtuin! Het oogstseizoen is zo van mei tot november. Concreet betekent dit dat je zo’n 28 weken, gemiddeld 5 groenten per week kan komen oogsten.
Tip! Ook leuk voor erbij: een bloemen-abonnement. Voor 2021 heb ik ook een bloemen abonnement gekozen. Vorig jaar stonden de bloemperken er zo kleurig en fleurig bij. Ik kon wel af en toe los een boeket meenemen, maar voor dit jaar kan ik elke week ook bloemen plukken. Ik kijk er al zo naar uit om creatief een mooi boeket voor mijzelf te maken of ik kan er eentje weggeven.
Ook biologische eieren en af en toe een biologische kippetje kun je hier halen, trouwens. Jammie.
En dan .. plukken en genieten!
Elke week krijgen we een mailtje met de groenten soorten en hoeveelheden per deelnemer of gezin. In de tuin liggen soms dingen in het kraampje (zoals pompoenen) en verder geven rode vlaggetjes aan bij welk groentebed je iets kunt plukken. Er is ook een aparte kruidentuin, waar je de basilicum ruikt en de natte dauw op de bieslook ziet liggen. Er zijn pepertjes, salie en allerlei eetbare bloemen. Nogmaals: jammie.
Aangekomen bij het rode vlaggetje kun je aan de slag. Er staat altijd een bordje met uitleg en pluktips, zodat we met zijn alle de tuin netjes houden. Soms staan er kratten. Je kunt dan de wortels, knollen of overtollige bladeren van je groenten af halen en daarin doen. En bij de aardappelen stond een grote vork, heerlijk om daar op te springen en (jaja, voorzíchtig) de aardappeltjes te rooien 😉
Nog wat handige tips tijdens het wekelijkse plukmomentje
Ik heb standaard een tas met tasjes erin, die ik altijd meeneem. Ik zie ook deelnemers met kratjes, ook handig. Mijn “set” bestaat uit:
- Grote, stevige boodschappentas
- Schaartje en mesje
- Extra kleiner duurzaam tasje, voor groenten waar bijvoorbeeld nog veel aarde aan zit
- Een plastic bakjes met deksel waarin ik de kruiden doe, zoals basilicum, bieslook en eetbare bloemen
- Een paar wasbare netjes, voor bijvoorbeeld tomaatjes, boontjes etc.
Klik hier voor meer info over het aanmelden bij de zelfpluktuin in Zoeterwoude
Ik ben ook zoo enthousiast! Even onze zelfpluktuin in Zoeterwoude promoten, hoor 🙂 Zou een zelfoogsttuin ook iets voor jou zijn? Klets mee: below OF meld je aan! Er is nu nog plek.