Bijna iedereen wilt dit als eerst van ons weten, zowel vrienden als andere reizigers onderweg: “Zelf je kind les geven, hoe doe je dat op een lange reis?” De leerplicht zit er zo ingebakken. Alsof er niks anders mogelijk is. En dat is natuurlijk wel zo. Zoals je wellicht al weet zijn we momenteel op rondreis door Europa met onze twee kids. De oudste is leerplichtig (groep 2/3) en geef ik dus zelf les. Hoe doen we dat en hoe gaat dat? Deze tips zijn ook goed toe te passen als je naast de reguliere school, zelf wat bijles wilt geven. Ik bespreek lesmateriaal en ondersteuning zoals:

Of navigeer hieronder in het menu.

Je kind les geven op een lange reis, gaat ze niet achterlopen?

Onze dochter is inmiddels net 6. Halverwege groep 2 zijn we vertrokken. Om ons heen horen we eerst sceptische geluiden: “Maar je bent toch geen juf?” en “Ben je niet bang dat ze gaat achterlopen?”. Dubbel nee. Ten eerste vergeten mensen dat zo’n jong kind vooral leert en de wereld ontdekt door te spelen. En dat gebeurt op school, maar op reis nog wel in het kwadraat. Verder ben ik geen juf, nee.. maar groep 2 en 3, dat moet nog wel lukken ???? En tot slot bereiden we het zo goed mogelijk voor. We gaan ons kind heus niet bewust dom houden. Integendeel ???? Papa en mama hebben allebei hun eigen rugzak vol kwaliteiten en daarnaast schakelen we hulplijnen in voor de overige dingen.

Hoe bereid je het lesgeven op een lange reis voor?

Om te bepalen aan welke lesstof ze volgens ons schoolsysteem moet voldoen, bekijk ik de slo doelen. Hierin staat uitgebreid beschreven wat de doelen per jaar zijn qua taal en rekenen. Ik krijg wat tips van haar huidige juf, die vooral neerkomen op spelenderwijs aanpakken. Kortom, leg er niet teveel druk op. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben straks 24/7 met haar en kan precies inspelen op haar interesses van dat moment.

Tip: google “slo doelen groep 2 rekenen (of taal)”, dan krijg je makkelijker die pdf’s te vinden waar de doelen op staan.

Welk lesmateriaal hebben we mee genomen?

Als voorbereiding kiezen we voor verschillende types lesmateriaal. Ik vind het belangrijk dat het spelenderwijs is. Dus niet saai lettertjes naschrijven of sommen maken, maar iets met veel plaatjes, kleuren en leuke opdrachtjes.

Gekleurde leuke oefenboekjes

Om oefeningen te doen, heb ik verschillende boekjes besteld zoals: “Mijn eerste stappen naar lezen” en “Eerste telspelletjes”. Je hebt allerlei varianten op rekenen en taal. Deze series van Deltas en ZNU zijn perfect voor onze kleine creatieveling. Ze bevatten veel plaatjes, kleuropdrachten en stickertjes plakken. Terwijl je ondertussen oefent in letters herkennen, volgordes, logica, lettergrepen enz. Van school heb ik de groep 3 boekjes alvast. Maar die komen later.

zelf je kind les geven op een lange reis

Mijn eerste stappen naar.. (rekenen, lezen of schrijven etc.)

zelf je kind les geven op een lange reis

Deltas: dik oefenboek (reken, schrijf en lezen in één)

zelf je kind les geven op een lange reis

Squla account voor online leren

Daarnaast heb ik een Squla account, waarmee je online spelletjes, opdrachten en puzzels kunt doen. Deze oefeningen ondersteunen perfect bij het desbetreffende leerjaar. Mijn dochter vindt het ook superleuk om te doen op de laptop, als we op een “wifi plek” staan. En ik ben er ook erg enthousiast over, omdat het zo speels en aantrekkelijk is voor kinderen! Je kunt Engelse woordjes oefenen, letters herkennen, er zitten gezellige liedjes bij, je kunt leuke sommetjes maken, puzzels doen en er zit ook algemene ontwikkeling bij zoals feitjes over dieren en natuur (WereldNatuurFonds). Met alle spelletjes kun je muntjes verdienen en plaatjes kopen. Zo leren ze gelijk alvast een beetje online met geld omgaan.

Oefenboeken via een speciale bijlesorganisatie + online leerwereld

Verder heb ik van De Bijlesmeester oefenboeken en een pdf bestand waarmee we kunnen werken. De bijlesmeester houd rekening met CITO richtlijnen, zodat je precies aan de juiste doelen kunt werken. Deze oefenboeken bevatten veel opdrachten en de groep 1/2 oefenboeken zijn super speels en aantrekkelijk. Ook bieden ze een aantrekkelijke online leerwereld.

Lees hier alles over leuke oefenboekjes voor kleuters & de online leerwereld (review de Bijlesmeester)

oefenboeken; zelf je kind les geven op een lange reis

Oefenboeken van groep 3

oefenboek bijlesmeester

oefenboekjes groep 2

oefenboek bijlesmeester

Oefenboekjes groep 3 en hoger

De opdrachten uit de oefenboeken van groep 1-2 zijn kleurrijk en aantrekkelijk. Lekker creatief in een boekje bezig zijn, met een leerzame tint. Zowel voor thuis onderwijs als gewoon voor de leuk. Ook de oefenboekjes voor de oudere kindjes van de basisschool staan vol met vragen (ze houden rekening met de CITO richtlijnen).

zelf je kind les geven op een lange reis

online leerwereld van de Bijlesmeester

Ondersteunende filmpjes op YouTube of YouTube kids

Soms stelt mijn dochter vragen zoals “Wat doet dat beest daar in die bloem” of “waarom hebben wij dan geen staart meer” of “hoe worden kuikentjes geboren”?. In dat geval probeer ik het zo goed mogelijk uit te leggen, maar omdat haar interesse zo groot is, zoek ik filmpjes voor uitleg met beelden erbij. Dan surf ik simpelweg op YouTube of YouTube kids naar bijen en honing, de evolutieleer of geboorte kuikentjes. Samen kijken we dan. Mijn dochter blij, want ja, welk kind houd niet van schermpjes 😉 en ik erbij omdat er vooral op YouTube nogal eens iets kindonvriendelijks voorbij kan komen.

Ook leerzaam (en leuk voor kids!) zijn de DIY’s en knutselfilmpjes online. Zo is ze creatief bezig met haar Ztringz touwtje, maakt ze geheel uit haarzelf een grote platte pop van papier of een spookjes van een wc-rolletje, maken we een vogelvoer ketting van oud brood én is ze bezig met naaien. Kortom ook YouTube is leerzaam 😉

Lesmateriaal dat je onderweg tegen komt

En weet je wat ook heel goed mogelijk is? In bijvoorbeeld Spanje en Portugal heb je van die China winkels “Home China” genaamd enzo. In Italië heten ze “mercatone”. Denk dan aan een grote Action. Hier heb je ook altijd leuke spelenderwijs schrijf en oefenboekjes! Ik heb ze zelfs voor 70 cent gezien. Daarnaast kun je leuke kinderboeken met plaatjes kopen in het buitenland, waarbij de woorden in een andere taal staan. Leerzaam voor zowel ouders als kind 😉

Maar lesmateriaal kom je ook letterlijk onderweg tegen. Zo kun je volop knutselen met takken, eikels en blaadjes uit het bos. Kun je kijken naar de bezigheden van kleine dieren zoals miertjes. Maak je creatieve kunst met (wasbare) stiften op stenen. Maak bouwwerken van steentjes of een dammetje bij een rivier.

Ook leuk: “Een beetje depri in de herfst? Vergeet die eikels, ga op zoek naar je herfst hunkeringen”

Leren door te leven

Tot slot is het leren door te leven, de mooiste vorm. En dat doen we op reis! Terwijl we rennen over het zand tellen we de stappen. Letters oefenen we onderweg op gekleurde bedrijfsborden. We praten over landen, hebben het over kilometers en tijden. In het zwembad leert ze spelenderwijs zwemmen. Door gewoon te leven krijgt ze begripsvorming over allerlei onderwerpen; nummerborden, Nederlanders, de evolutieleer, helpen met dagelijkse klusjes, uitleg over water besparen, dieren en producten. Tja, waarover eigenlijk niet?!

Dus geduldig beantwoorden we vragen zoals: “waarom zijn die bergen zo?” en “Hoe kan het meer daar hoog liggen, en daar lager?”. Tja, de waaromfase viert hier hoogtij. Soms wat irritant voor ons, haha, maar schooltechnisch is het perfect. Kids leren precies dat, waar hun nieuwsgierigheid op dat moment aan toe is. En dat is prachtig om te ervaren!

Hoe gaat het lesgeven van groep 2/3 in de praktijk onderweg?

Tja, je ideeën en de praktijk kunnen nogal van elkaar verschillen 😉 Hoe is het nu de afgelopen 4 maanden gegaan? Allereerst, wij hebben geen planning. Dat klinkt raar hè. In het begin had ik nog wel een voornemen om elke dag enkele bladzijdes te doen. Maar al gauw merkten we dat je het best gebruik kunt maken van de interesse vanuit je kind. Ik laat het dus vooral vanuit haar kant komen, waar ze zin in heeft. De ene keer is dat taal, de andere keer rekenen of juist op de laptop. Als ze een paar dagen niks gedaan heeft, dan stimuleer ik haar trouwens wel om wat te doen. En de ene keer gaat dat goed, de andere keer doet ze het mokkend en soms doen we het dan gewoon niet. Het komt erop neer dat we zo’n 3-4 dagen per week het letterlijke schoolwerk doen. En dan tel ik het leren vanuit het leven nog niet eens mee. In dat geval leert ze elke dag wel wat ????

Tot slot, de keiharde feiten en doelen.. die check ik over een paar weken aan het eind van het schooljaar. Een mooi moment om even die SLO-doelen erbij te pakken. Ik weet precies wat ze wel kan en niet, omdat ik haar natuurlijk zelf les geef. Toetsen afleggen ga ik niet doen. Zoals haar echte juf al zei; groep 2 is echt nog vooral spelen! Bij groep 3 wordt het iets serieuzer. En dat.. zien we dan wel weer 😉

Zelf je kind les geven op een lange reis is dus best te doen en hopelijk heb je ook wat aan deze tips voor als je niet op reis bent 🙂 Doen jullie thuis iets aan bijles of geef jij je kind thuisonderwijs? Ik ben erg benieuwd naar jullie manieren en tips! Klets mee in de reacties hieronder.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.