In ons houten klushuis (bouwjaar 1980) was de glaswol isolatie superdun. Allemaal losse matten met kieren en gaten erin. Als je naast de muur liep, werd je haar uit je gezicht geblazen. Zo ongeveer. En dan de energierekening.. Een houten hoekhuis op de tocht. Tel maar op. Ach ja, als we toch de hele boel openbreken, kunnen we gelijk iets aan de isolatie doen!
Wat hebben wij binnen in ons huis geïsoleerd?
Je moet je voorstellen dat de binnenkant van ons huis bestaat uit een houten frame. Als je de gipsplaten van de muur afhaalt, kijk je zo van de ene kamer, de andere in. Dat geldt ook voor de vloer. Toen de badkamervloer eruit was, keek je zo een lege ruimte in, naar het plafond van de keuken. Alle binnenmuren, vloeren en plafonddelen hebben we geïsoleerd met steenwol, variërend van 7-16 cm dik. Nogal een verbetering ten opzichte van de 5 cm glaswol isolatie. Wat we daarbij belangrijk vinden, is brandveiligheid en geluidsdemping. Ook de dakkapellen hebben we extra geïsoleerd. En het dak. Die was zelfs helemaal niet geïsoleerd.
Hoe hebben wij de buitenwanden geïsoleerd?
De gevelrenovatie van de buitenmuur was helemaal een klusje. De houten planken moesten er stuk voor stuk af. De isolatie was daar heel slecht. Erg vervelend omdat onze zijmuur alle weersinvloeden opvangt. Omdat we geen dubbele muur hebben, is spouwmuurisolatie geen optie. Wij hebben de zijkant afgewerkt met speciale folie en geïmpregneerd Douglas hout.
Indien mogelijk, dan is spouwmuurisolatie een goede optie
De spouw is de lege ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur van je huis. Dat is meestal gewoon zo bij stenen huizen. Deze lege ruimte kun je opvullen. Dat heet spouwmuurisolatie. Het is een goede optie qua isoleren. Je kunt dit doen met steenwol, zoals wij hebben gebruikt. Of glaswol of isolatiekorrels. Dit laatste is de meest duurzame optie. De kosten variëren ruim genomen tussen de 660 en 1410 euro (spouwmuurisolatie kosten 2019).
Wist je dat: woningen van voor het jaar 1920 doorgaans niet beschikken over een spouw. Woningen welke na 1988 zijn gebouwd hebben wel spouwmuren, maar die zijn veelal reeds geïsoleerd.
Isoleren, zelf doen of uitbesteden?
De handige klusman kan prima zelf zijn huis isoleren. Maar goede kennis is wel op zijn plaats. Zelfs tussen spouwmuurisolatie bedrijven onderling is veel verschil. Ze moeten bijvoorbeeld goed kijken of er geen vuil tussen de muren zit. Anders is je isolatie nog niet functioneel (lees hier andere fouten spouwmuurisolatie). Tip: check of het bedrijf een KOMO-certificaat heeft. Dan voldoen ze aan de wettelijke eisen vastgelegd in het bouwbesluit.
Tot slot kun je natuurlijk ook als je twee linkerhanden hebt, iets aan isolatie doen ???? Denk aan tochtstrips en radiatorfolie. Wil je vooral besparen op je energierekening? Zet je verwarming op tijd uit. Of laat de verwarming sowieso uit, zodat je na je isoleerklus alsnog gezellig een kaarsje brand en samen onder dat dekentje kruipt ????