In een maatschappij waarbij een zieke werknemer euro’s kost, is ziek zijn echt not done. Op mijn werk zie ik de “paracetamol en door” mentaliteit. Sterker nog, zo was ik ook. Sinds ik moeder ben, kijk ik hier anders naar. Zeker als het om mijn kids gaat. Ziek zijn mag. En het belangrijkste op dat moment is dat je goed voor je lichaam zorgt. Maar wat houd goed zorgen voor je lichaam in? Zo zie ik vaak genoeg dat op het kinderdagverblijf versufte kinderen worden gebracht, met de mededingen: “als het echt niet gaat moet je me maar bellen”. Maar is het niet zo dat juist in het voorstadium van een griepje of koorts, je kindje wat extra zorg nodig heeft? In dit artikel geef ik je tips over wat je allemaal kunt doen voor een ziek kindje vóórdat je besluit om paracetamol of andere medicijnen te geven. En deel ik je mijn hoestdrank recept.

Note: ik ben geen dokter, maar wel een moeder met als prioriteit de beste zorg voor mijn kids. Deze tips gelden voor mij persoonlijk en ik hoop dat je er iets aan hebt. Maar bij twijfel of ernstig ziek zijn, raadpleeg je natuurlijk een dokter of homeopathische arts, en geen blogartikel 😉

De voortekenen van zieke kiddo’s

Soms merk ik dat ik gauw geïrriteerd raak, bij van die huilerige en dreinerige hangbuien. Terwijl deze juist vaak een voorbode zijn van een aankomend griepje of kinderziekte. Met een steevast interessante sprong erna. Na een paar jaar moederen heb ik het uitgevogeld. Je (bijna) zieke vogeltje wilt maar 1 ding: hangen bij mama. De dreumes- en peuterpuberbuien uitgezonderd natuurlijk 😉

Hoe zorg je voor je kind als het onduidelijk is of ze ziek zijn?

Deze onduidelijke voortekenen zijn vaak de reden dat je toch je kindje maar naar het kinderdagverblijf stuurt, met de mededeling: “bel maar als..”. Bij echt ziek zijn, bellen ze heus wel. Maar bij twijfel gebeurt het ook dat zo’n hangerig kind, daar maar een hele dag hangt. Wat kun je doen?

 • Bel zelf tussendoor even naar de opvang. Vraag naar het gedrag van je kindje.
 • Las een “voorkom dat ze echt ziek worden” dagje in. Even op adem komen een dagje thuis samen met mama. Hét recept om de “love bucket” te vullen en hopelijk echt ziek worden voorkomen 😉
 • Enne deze dag staat wel in het teken van aandacht voor je kind, hè 😉 Dus niet stiekem werken op de laptop. Behalve als ze een dutje doen, ofzo. Lekker samen knuffelen, hangen, film kijken of wat dan maar ook.

Knuffeltherapie

Natuurlijke ondersteuning van zieke kiddo’s

Is de kleine man of vrouw toch flink ziek? Waarschijnlijk wilt jouw zieke vogeltje maar 1 ding. Hangen bij mama. Let it be. En in plaats van je “geboeid” te voelen (het huishouden, je werk etc. gaat tenslotte toch achterlopen), moet je het maar zo zien. Jij geeft het meest natuurlijke medicijn dat er is aan je kind. LOVEEEE. Overigens. Soms hoef je niet direct allerlei toeters en bellen uit de kast te trekken om de ziekte weg te halen. Paracetamol, neusspray, hoestdrank etc. Probeer eerst liefde, aandacht, knuffelen, samen zijn, rust/regelmaat/reinheid en lekker veel dutjes. Zo is ons recept bij een koortsige dochter: filmpje, slapen, filmpje, slapen 😉 En bij keelpijn: honingthee of mama’s hoestrecept.

Ziek zijn: zwak of sterk?

In mijn optiek is ziek zijn dus niet per se erg. Je lichaam maakt anti-stoffen aan, en dit geeft een sterk lichaam. Je bouwt een weerstand op. Natuurlijk is een ziek kindje superzielig. Een oververhit koppie, prut en slijm uit alle gaten. Achgut. Maar van een sterk immuunsysteem, heb je je leven lang plezier.

3x Als je toch iets aan de koorts wilt doen

Bij koorts ben ik normaal gesproken geen voorstander van paracetamol. De temperatuur van je lichaam is namelijk verhoogd, omdat je zo de ziekteverwekkers doodt. Bij paracetamol verlaag je de temperatuur en kan je lichaam niet het nodige werk doen. Ik gebruik heus ook wel eens paracetamol. Maar meer als laatste optie.

1. Je kindje natuurlijk ondersteunen bij koorts

 • Blijft dicht in de buurt blijven, zorg voor een rustige omgeving;
 • Huid-op-huid liggen, de oeroude mama knuffeltherapie;
 • Zorgen dat je kindje genoeg vocht/ borstvoeding binnen krijgt;
 • En opletten of je kindje genoeg plast of plasluiers heeft;
 • Lekker laten luieren en dutten;

2. Homeopathie en Vitamine C als ondersteuning van het immuunsysteem

3. Citroensokjes/ azijnsokjes geven

Je kunt citroensokjes omdoen bij je kindje (alleen indien hij warme voeten heeft!) om de koortstemperatuur ietsje te verlagen. Je haalt net het scherpe randje eraf, zodat hij wat rustiger wordt. Of zodat het inslapen wel lukt.

Zo maak je citroensokjes:

Knijp een halve citroen uit in een koude/lauwe bak met water. Doe er (spuug)doekjes in. Knijp deze uit en wikkel om de voetjes. Trek er wat grotere, droge sokken overheen. Dit laat je gewoon even zitten. Heb je geen citroen? Neem azijn.

Ziekig manneke

5x Als je toch iets aan het hoesten wilt doen

Peutergirl heeft af en toe van die hinderlijke hoestbuien als ze in bed ligt. Zo sneu. Babyboy hoest in periodes met haar mee. De remedie voor de kleinste is gemakkelijk: tiet, tiet en nog meer tiet. Peutergirl krijgt geen borstvoeding meer en ondersteun ik door:

 1. Rug en borst insmeren met tijmolie (niet de etherische olie puur gebruiken, maar mengen met een massage olie, of vraag het recept via homeopaat);
 2. Warme douche voor het slapen gaan. Door stomen gaat de neus open;
 3. Open gesneden ui naast het bed;
 4. Extra vitamine C (bijv. poeder in smoothie);
 5. Soep met veel ui en knoflook;

Hoestdrank recept: Of maak je eigen natuurlijke hoestdrank

Dit hoestdrankrecept is een supermiddeltje. Een soort natuurlijk antibioticum, of beter gezegd weerstandsdrankje. Ik maak het voor gedoe met luchtwegen, ogen en neus. Bij hoesten, proesten en niezen dus. Het drankje stopt de hoest en werkt slijmoplossend.

Hoestdrank recept: dit heb je nodig

Je kunt natuurlijk ook de niet-bio varianten, kamille thee uit een zakje of gember poeder nemen!

 • Water
 • Tijm (bio)
 • Kamille thee (los)
 • Gember (vers)
 • 1/2 Citroen (bio)
 • Imker honing (bio)
 • Glazen flesje

Zo maak je het hoestdrank Recept

 1. Doe een aantal takjes biologische tijm in een laagje water (100cc). Kook 2 minuten door.
 2. Haal de takjes eruit. Dan haal je de blaadjes eraf en deze doe je zonde de takjes weer terug in het water.
 3. Doe het warme water met de blaadjes vervolgens in de blender.
 4. Daarna doe je de losse kamille in een theezakje en laat je  dit een tijdje trekken in het warme water.
 5. Vervolgens snijd je de gember fijn. Doe dit in het drankje.
 6. Pers een halve citroen uit. Doe dit sap ook in het drankje.
 7. Als het een beetje afgekoeld is, doe je de honing erbij. Nog niet als het kokend heet is, dan vernietig je de werking van de honing. Schud goed.

Zo pas je het hoestdrankje toe

Geef 3-4 keer per dag (met name voor het slapen gaan) een eetlepel of mini glaasje hoestdrank. Ik heb schattige mini bierpul shotglaasjes. Die vindt peutergirl fantastisch 😉

En verder dus gewoon véél vertroetelen. Met het maken van zo’n speciaal drankje geef je al onbewust het signaal dat je iemand speciale aandacht geeft (love bucket vullen!).  Praat je gezellig mee in de reacties? Hoe verzorg jij je kiddo’s bij gesnotter, hoesten en koorts?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

16 Reacties

 1. Hoi Katja, bedankt voor je berichtje! Uhm ik heb eerlijk gezegd geen vaste verhoudingen. Maar bijv 1 of 2 of 3 plakjes gember van 1 cent muntje groot ofzo. Dat doe ik erin zodat het kan trekken (dus niet mee blenden) en die stukken dus eruit zeven bij gebruik. Maar blenden kan vast ook hoor. Honing tussen een theelepel en eetlepel ergens in. Succes!

  • Super al die tips! Erg blij mee.
   Hoelang kan de hoestdrank bewaard blijven en moet het in de koelkast?

   Groetjes,
   Naomi

   • Hi Naomi,

    Ik bewaar het zelf 2-3 dagen in de koelkast, maar hoe lang het precies houdbaar is weet ik niet.

    Groetjes, Lori

 2. Citroensokjes vind ik eo grappig klinken dat ik dat zeker eens wil proberen! Bij gehoest geven we een homeopathische hoestsiroop en verder zorgen we dat we overal in huis wasbare snotdoekjes hebben liggen zodat we nooit ver moeten lopen bij snotneusjesalarm.
  …Resaarcle schreef als laatst…Het eerste groene plekjeMy Profile

 3. M’n meisje kwam uit school met een ‘kriebelkeel’, dus ik dacht ‘he, kan ik Lori’s recept even uitproberen’. Maar nadat ze een glas water had gedronken was het al over. Jammer haha 😉

  Gemberthee werkt overigens heel goed tegen buikgriep. Ik vond het echt een wondermiddel, moest om het kwartier alles eruit gooien, één kop thee en het was helemaal over.
  …Lilian schreef als laatst…Gelezen: ‘Een kleine leven’My Profile

  • oh dat vind ik helemaal leuk om te horen dat je mijn recept wilde proberen! Maar nog leuker eigenlijk, dat het al niet meer nodig bleek 😉 Goede tip die gember!

  • Hi Lori. Super dit. Ik wilde het net gaan maken maar euh…wat zijn de verhoudingen? Hoe groot stuk gember? En ik neem aan dat je wanneer alles er in zit nog een keer moet blenden? Anders heb je hele stukken gember in je drankje? Kan zijn dat ik het helemaal verkeerd lees , maar ik heb het dus net gemaakt en mijn verhoudingen kloppen volgens mij niet helemaal (hoeveel honing?) en ik heb het dus helemaal fijngemalen in de blender? Dank alvast

 4. Ik heb geen kinderen, maar voor mezelf maak ik ook mijn eigen hoestdrank met o.a. de ingrediënten die jij noemt. Als toevoeging gebruik ik ook nog knoflook en chilivlokken, de laatste gooit de luchtwegen echt goed open. Misschien te heftig voor kinderen maar voor mama en papa zeker een aanrader 🙂
  …Mariska van Heel schreef als laatst…3 tips voor zorgeloos leven en slapenMy Profile

 5. Wat een goed recept voor die hoestdrank.Ik zal het eens onthouden voor de volgende keer. Ik geef ook zo min mogelijk paracetamol. Alleen als ze naast de koorts ook hoofdpijn of andere pijn hebben krijgen ze een zetpil. Ik ben van mening dat je met koorts sneller beter wordt omdat je lichaam warm wordt. Het moet natuurlijk niet naar de 40 gaan. Verder geef ik ze vaak een koud doekje op hun hoofd, kippensoep en spoel ik de neuzen met zoutoplossing. Als ze echt last hebben van hun neus die helemaal dicht zit komt de neusspray tevoorschijn. Onze jongens zijn vroeger heel erg veel ziek geweest, tegenwoordig is het gelukkig een stuk minder.
  …simpel, met een snufje liefde schreef als laatst…De week, met een snufje liefde #1My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.