Zelf bouillon maken van biologische botten is leuk én gezond. En kost een beetje moeite, maar ach. Veel beter dan een bouillonblokje is het sowieso! Bottenbouillon maken kan van allerlei soorten botten. Dit is een handig basisrecept.
Lees ook: Collageen voor de huid van binnenuit. Hoe zit dat nu?
Inhoud
Biologische botten bouillon maken
Dat wilde ik al heel lang zelf eens maken: échte bouillon van écht botten.
- Geen e-nummers & zelf het zoutgehalte bepalen, kortom gezonder
- Bomvol micronutriënten & goede voedingsstoffen, kortom voedzamer
- Als soort natuurlijk energiedrankje. Bij ziekte, een blegh-dag. Of een kater.
Recept: zelf bouillon maken van botten
Als je zelf bouillon gaat maken kun je dit voor verschillende dingen gebruiken.
- Gewoon zo drinken als opkikkertje.
- De bouillon gebruiken als basis voor soep.
- De bouillon gebruiken als basis voor gerechten en sauzen.
Zelf bouillon maken kan van allerlei botten, maar biologisch botten hebben mijn voorkeur. Ze bevatten meer voedingsstoffen.
Wat voor botten, dan? Denk aan soepbotten, mergpijpjes, schenkel, gewrichten zoals knieën, ossenstaart, kippenklauwen, kippennekken, rundertong en varkenspoten. Of vissengraad of vissenkoppen. Stukken huid (bindweefsel) kunnen er ook goed bij.
In botten, merg en huid zitten gezonde voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, vitaminen, glucosamine en gelatine.
Benodigdheden
Je hebt niet veel nodig 🙂 Wel geduld. Maar ondertussen kun je prima wat anders doen.
- 1,5 -2 kg biologische botten (te koop bij slager, boer of online bijv. ZorgNatuur)
- Scheutje biologische (appel)azijn (bijv. bij AH)
- Water
- (Keltisch) zeezout
En verder: een grote soeppan, een kom en een vergiet.
Een slowcooker is ook handig. Ik gebruik zelf een hooimadam. En je kunt eventueel de oven erbij gebruiken.
Zelf botten bouillon maken
1. Voor de smaak kun je beginnen met de botten aan te braden in een voorverwarmde oven op 200 graden. Dit hoeft niet per se, is wel lekker.
- Het schijnt wel dat je alle goede stoffen er beter uit haalt door eerst de botten even te braden of te koken.
2. Doe alle botten in een hoge pan en gebruik zoveel koud water, dat de botten net onder staan.
3. Doe er een scheut natuurazijn of appelazijn bij. Azijn zorgt ervoor dat alle mineralen uit de botten komen en in de soep terecht komen.
4. Warm het water op, maar zorg dat het water niet blijft koken. Dan kook je de goede stofjes kapot. Houd de temperatuur tussen de 65-70 graden.
- Met deze temperatuur dood je wel de slechte bacteriën. Een temperatuurmeter kan handig zijn.
- Of gebruik een slowcooker.
- Of een hooimadam. Houd daarbij extra de temperatuur in de gaten, en warm de soep weer op om boven die 60 graden te blijven.
5. Laat de bouillon laaaaaaang gaan. Bijvoorbeeld de hele dag. En avond. Tussen de 24-48 uur.
- Optioneel kun je voor de smaak ook 3 wortels, 3 stengels bleekselderij en 1 grofgesneden ui erbij doen. Of whatever aan groenten.
6. Nu haal je de botten eruit. Je kunt soms van de botten nog een tweede ronde soep maken. Deze is wel iets minder sterk. Maar handig om te weten.
7. Zeef de soep door een zeef of kaasdoek.
8. Doe er naar wens wat zout bij.
Klaarrrr.
Bottenbouillon bewaren
In de koelkast kun je de soep een weekje bewaren. Je kunt de biologische bottenbouillon ook invriezen in een siliconen ijsblokvorm.
Bewaar het daarna in een afgesloten bak of zakje in de vriezer. Zo kun je makkelijk een portie per keer eruit pakken om toe te voegen aan je soep, gerecht of saus. Heel handig.
Conclusie: het is wel helemaal anders dan ‘gewone’ bouillonblokjes
De soep ruikt een beetje weeïg en ik moest wel even aan de smaak wennen. Het is in ieder geval compleet anders dan ‘gewone’ bouillonblokjes. Deze kunnen we beter gewoon zoutblokjes noemen, dacht ik zo.
En de soep is ook dikker, door de gelatine. Dat is de bedoeling 🙂
Anyways de bouillon gebruik ik graag en ga ik vaker maken. Dan maak ik het liefst een grote portie zodat ik een voorraadje heb in de vriezer. Voor het gemak kun je tegenwoordig ook biologische bottenbouillon kant-en-klaar kopen.
Wat ik ook fijn vind aan zelf maken van bouillon is dat als ik een dier eet, ik dit wel van ‘kop tot staart’ doet. Geen verspilling..
Ook leuk: Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten?
Laatste update: aug 2022.
2 Reacties
Ik trek vaak bouillon maar altijd van soepvlees met een klein mergpijpje. Misschien vindt je man het dan wel lekker. Daarna maak ik er verschillende soepen van en soms maak ik van het vlees huzarensalade of kroketten.
Wat goed, ik ga dat ook eens proberen. Ik ben echt aan het experimenteren en merk dat je er zo veel verschillende kanten mee op kan. Nu heb ik veel ingevroren bouillon (ijs)blokjes maar weet ik niet zo goed wat ik er nu mee moet doen 😉