Go Back
groenten-aardappelkroketjes recept

Recept: groenten-aardappelkroketjes voor kids

Lori
Dit recept is letterlijk (andijvie) stamppot, maar dan in een krokant jasje. Leuk als variatie voor jezelf, maar ook een perfecte manier om wat meer verschillende bladgroenten aan de kids voor te schotelen.
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Wachttijd 1 hr
Course Bijgerecht, Hoofdgerecht
Cuisine internationaal
Servings 4 personen

Equipment

  • 1 kookpan
  • 1 braadpan
  • 1 stamppot stamper
  • 1 keukenmachine (of mes) om de bladgroenten klein te snijden

Ingredients
  

Vulling van de groeten-aardappelkroketjes

  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 1 stronk andijvie
  • 1 stuk ui gesnipperd

Voor het krokante jasje

  • (olijf)olie of kokosolie om in te bakken
  • 2 stuks eieren deze ga je splitsen
  • 4 stuks volkoren beschuit om te verkruimelen of paneermeel
  • 1 schaaltje volkoren meel of bloem

Extra smaakmakers

  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 flinke snuf zout en peper
  • kruiden naar wens (paprika, kerrie, kurkuma en/of nootmuskaat)

Instructions
 

Maak eerst de stamppot

  • Schil de aardappelen en kook ze tot ze zacht zijn. Eventueel met bouillon of kruiden in het kookvocht.
  • In een braadpan snipper je de ui en bak deze in wat olie. Ondertussen snijd je de andijvie klein. (hoe kleiner, hoe verstopter). Een keukenmachine is hierbij handig. Bak vervolgens de andijvie mee tot hoe hard of zacht je het wilt (rauw kan ook). Voeg de gewenste kruiden toe, en voldoende zout naar wens.
  • Giet de aardappelen af en voeg de andijvie toe, stamp tot stamppot. Dit laat je nu een uurtje afkoelen in de koelkast.

Groenten-aardappelkroketjes bakken

  • Na een uurtje wachten, zet je 3 schaaltjes klaar.
    - een schaaltje met het bloem
    - een schaaltje met het gesplitste en geklopte eiwit van de eieren (de gele dooiers kun je door de stamppot heen mengen)
    - een schaaltje met het verkruimelde beschuit of paneermeel
  • Doe in een braadpan een flinke laag (kokos)olie, zodat de groenten-aardappelkroketjes tot de helft in de olie liggen, en laat alvast heet worden.
  • Pak de stamppot erbij. Maak er balletjes van en rol deze tot kroketjes.
  • Tot slot pak je een kroketje en haal je deze eerst door het meel heen, daarna door het eiwit en daarna door het verkruimelde beschuit. Dit frituur je vervolgens in de pan, paar keer draaien en klaar!

Notes

  • Hoe kleiner je de bladgroenten snijd, hoe minder 'sliertjes'. 
  • Met dit recept kun je best veel groenten-aardappelkroketjes maken. Ik heb het daarom gesplitst. En de helft als gewone stamppot in de vriezer gedaan, voor een andere dag. 
  • Deze groenten-aardappelkroketjes kun je uiteraard met allerlei (blad)groenten maken.
  • Lekker met bamboe zout of de Orgasmic Herbs kruidenmix van Green Gypsy Spices.