Heerlijk samen, met je kind spelen in de natuur. Een perfecte gelegenheid om ze alvast wat over onze mooie aarde te vertellen. Maar simpelweg als tijdverdrijf, is ook goed. Lekker buiten klooten.¬†De AH speelde er al slim op in,¬† met die moestuintjes. Modderdag is ook al zo’n leuke zet. Kleine waterratten vinden speuren in slootjes fantastisch en de echte waaghalzen? Die gaan dollen met wormen. Zoals wij (omg..). Peutergirl en ik gaan een wormenbak maken!

Grappig: je kunt ook een wormenbak/ verticale tuin kopen en je eigen compost maken ūüėõ

Wat heb ik met wormen?

Haha, wormen zijn eigenlijk echt te goor. Maar toen peutergirl laatst met veel plezier een wormentrein aan het maken was, dacht ik: ja, leren en spelen met de natuur is toch wel tof!

Ons eigen wormenprojectje!

Via de IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) kregen wij een heuse wormenbak. Althans. Een glazen vaas, doos en gebruikshandleiding. Nou, dat wordt wat! In het filmpje zie ons wormen zoeken, een hagelbui overleven en natuurlijk de wormenbak maken. Denk je nu van: dat is ook HELEMAAL wat voor ons. Welkom bij de weirdo club ūüėČ Hieronder vind je een beschrijving hoe je simpel zelf een wormen bak kunt maken. En what the f… je ermee moet doen, haha.

Een wormenbak is een tijdelijke (!) woning voor een stuk of wat wormen, om te bestuderen.

Vlog: peutergirl en ik gaan.. dollen met wormen

https://www.facebook.com/mamasjungle/videos/1797729620543208/

DIY Een wormenbak maken

Een wormenbak maken is dé bezigheid als je helemaal zin hebt in modderige handen, glibberen wormen en een rommelige tuin in ruil voor hilarische schaterbuien en schattige gilletjes. Het maken is simpel. Waarschijnlijk heb je de benodigdheden al in huis (en tuin).

Wat heb je nodig voor je wormenbak?

 • Een glazen vaas;
 • Een houten of kartonnen vorm, of vuilniszak (voor over de vaas);
 • Schepje
 • Potjes/ bakjes
 • Lichte aarde
 • Donkere aarde
 • Wormen
 • Bladeren/ takjes

Een wormenbak maken, gaat zo

wormenbak maken

1. Start met een glazen bak + donkere deksel

Het gaat erom dat de randen stevig zijn en je er doorheen kunt kijken. Als deksel kun je een donkere vuilniszak, bak of doos gebruiken. De glazen bak is je wormenbak.

2. Neem verschillende kleuren grond

Doe grond zoals tuinaarde, potaarde en (zandbak)zand in verschillende bakjes. Schep de gekleurde aarde, per laagje in je wormenbak. Dit mag een beetje vochtig zijn, maar niet te nat. Wissel de lichte en donkere laagjes af. Vul de wormenbak op deze manier met aarde, tot iets onder de bovenste rand.

3. Zoek een stuk of 5-10 wormen

Ga op zoek naar de toekomstige bevolking van je wormenbak. Zoek onder stenen of spit wat in je tuin. Begeleid je kindje een beetje, zodat de wormen wel uit één geheel blijven bestaan.. Leg de wormen voorzichtig in de wormenbak en laat ze zichzelf naar beneden krioelen.

Tip: Zoek tijdens regen. Dan komen wormen naar boven om te paren. Verder kun je wormen vinden door met een schep in de grond wat trillende bewegingen te maken. Ze denken dan dat hun natuurlijke vijand (de mol) eraan komt om ze op te vreten en slaan op vlucht. Vogels weten dit trucje ook. Zij gabberen¬†daarom met hun pootjes op de grond tot de worm naar boven komt en tsjak! Dag worm. Weer wat geleerd ūüėČ

4. Zoek wat bladeren

Pak wat blaadjes van de grond. Leg dit bovenop de wormenbak, als laatste laagje. Dit is je wormenvoer.

Tip: neem hiervoor verschillende soorten verse én dorre bladeren en tel ze. Bijv. bladeren van eik, beuk, liguster of dennennaald. 

5. Wormenbak afdekken en.. wachten maarrr

Dek tot slot de wormenbak af met een donkere kap of zak om het licht buiten te sluiten. Zet de bak koud weg, bijvoorbeeld in de tuin. En laat de bak een paar dagen met rust. Check wel tussentijds of de grond nog vochtig is. Zo niet, laat je kind voorzichtig wat water geven en kijk wat er gebeurt!

Dusss..! En nu dan? Met die wormenbak?

Nu gaan we Einsteinen. Zet je bril op. Notitie boekje in de aanslag. Kids paraat? Eens kijken wat we onder die donkere kap aantreffen in de bak…

Een paar onderzoekssuggesties..

 • Wat gebeurt er als je de bak water geeft?
 • Wat is de voorkant van de worm?
 • Welke kleur heeft de worm?
 • Heeft een worm ogen? En pootjes?
 • Hoe beweegt de worm zich voort?
 • Wat eet de worm?
 • Waar slaapt de worm?
 • Wat gebeurt er met de verschillende lagen grond?
 • Wat gebeurt er met de blaadjes?
 • Eten ze van de blaadjes?¬†Welke vinden ze het lekkerst?
 • Als je water geeft, loopt dat¬†als de wormen er¬†langer in zitten, sneller door de bak?
 • Wat gebeurt er als je de¬†bak in het donker bekijkt en een stuk verlicht met een zaklantaarn?
 • of.. vul je vraag¬†aan in de reacties !

Ben je nog lang niet klaar met je insecten inspecties? Op de site van IVN kun je gratis een DIY downloaden voor het maken van een insectenhotel

Echte wormen experts

Inmiddels weten wij alle antwoorden op de vragen en hebben wij ons wormendiploma ontvangen, haha ;-p Ben je ook benieuwd? Just do it. Het is echt lachen!

Het resultaat: onze wormenbak! Peutergirl heeft ook alvast een peper geplukt :/

TIP: Wormen in je moestuin

Menig moeder zit momenteel¬†tot aan d’r nek in het moestuin gebeuren. Dat¬†heb je met hypes en kinderen. Ik vind¬†de ah “moestuintjes” een superontwikkeling, want hoe leuk voor kids! Wormen in je moestuin zijn een goed teken. Moestuin expert Jeroen van¬†HetGroenVanJeroen¬†zegt daarover het volgende:

“Ik vind dat het moet! Het is een teken van een gezonde grond. Het zijn zeer belangrijke dieren. Ze filteren de grond;¬†ze eten de troep op en poepen schone grond uit.” Hoe duidelijk wil je het hebben ūüėÄ

Volgende ah actie…dollen met wormen?

Met wormen kun je ook gemakkelijk een mini composthoop kan maken! Deze heuse wormenthee (!!) is als toverdrank voor je moestuinplantjes! Misschien leuk voor de volgende ah actie? Zijn jouw groene vingers gestopt bij je nagellak of kun je wel wat extra moestuintips gebruiken? Dan loopt er bij IVN een cool project om meer uit je moestuin(tjes) te halen. Check ook de gratis zaaikalender. Leukleukleuk!

Wormenpowerrr! Nooit geweten dat ik zo’n lang verhaal kon schrijven over wormen :p. En jij? Zie jij jezelf al een wormenbak maken? Ik ben erg benieuwd..¬†

Auteur

Een ondernemende spring-in-‚Äėt-veld met een groene tic. Dol op info, idee√ęn en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.