Shit man, sta ik alwéér aan de kassa met te weinig tassen voor mijn boodschappen. Pff, the story of my life. En een plastic tasje is zo tegen mijn principes, maar wat moet je dan? Hergebruiken als prullenbakje. Kan. Niet doen? Beetje onhandig, maar kan. Of gewoon erin hameren: neem toch die simpele herbruikbare tasjes meeeee!!

Lees ook: “mijn eco-plan van aanpak voor duurzaam leven”. Over gezondheid, milieu, de wereld, gif, vragen, veranderingen, gevoelens en ingebakken routines.

Een kleine moeite tegen grote gevolgen

Plastic afval zorgt voor enorme milieuverontreiniging. En ja, we hebben plastic nodig. En ja, het is handig in gebruik. Maar waar kan, kunnen we best een beetje plastic minderen. Wel eens gehoord van de term “plastic soep”? Een enorme, drijvende plastic vuilnisbelt in onze oceaan. Bizar voor woorden. Dat komt door ons, de mens. Ik voel schaamte. Ik wil mijn steentje bijdrage. Hoe klein het ook is en hopelijk inspireer ik mensen daar weer door en gaat het balletje rollen.

plastic soep

Lijkt op ‘t eerste oog een mooie foto. Maar dat valt vies tegen. Het is plastic soep.

Beginnen met plastic minderen

Veel winkels zijn er al mee bezig: plastic minderen. Uit duurzaam oogpunt vragen ze nu geld voor een plastic tasje. Zodat mensen ze niet meer kopen, of…. extra geld? Een beter plan is gewoon je eigen tas meenemen. Het is zo’n schijtkleine moeite, ik moet het alleen even inbakken 😉 Kortom: tijd voor een coole katoenen shopper of beter gezegd, check wat je al hebt en: don’t forget!! 😉

Lees ook: “Stappenplan voor plastic minderen”

Gedachtengangen over plastic tasjes

Goed, plastic-minderen. Ga ik doen. Maar wel een beetje realistisch. Een plastic tasje, hoe vaak heb ik zo’n dingetje nodig? En vooral, hoevéél van die tasjes heb ik nodig? Hoe vaak vergeet ik wel niet een tas mee te nemen naar de winkel. En dan neem ik toch maar zo’n geel, blauw of rood-met-wit tasje mee. Al dan niet voor een paar cent. En thuis gaat dat ding in de kast bij alle andere plastic tasjes. En eens in de zoveel tijd gooi ik er maar een paar weg want de hele kast puilt uit van de tasjes. Hmm.. wat gaat hier mis? l-u-i-h-e-i-d-…?

Mijn oplossingen tegen die luiheid

1. Voor de boodschappen; twee stevige organische tassen (Lidl) en één stevige jutten (AH) tas en die neem ik gewoon altijd mee. Gewoon niet meer vergeten, klaar.

2. Voor de kleine ditjes, datjes en tussendoor-schapjes; een plastic tasje in een plastic zakje. En die doe je weer in je handtasje. Altijd bij je. Hoe makkelijk is het leven soms.

dagplasticde boodschappen

handigtasjetasje-in-zakje voor in de handtas

Conclusie: net zoals veel te veel jonge meiden plastic tieten nemen, nemen wij met z’n alle veel te snel een plastic tasje mee. In beide gevallen zeg ik: plastic-minderen 😉 Zeg eens eerlijk, vergeet jij ook regelmatig je eigen tas mee te nemen? Wat is nu een handige oplossing? En heb jij al een handige eco tas?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

6 Comments

 1. en toen stond mijn reactie er zo ineens al! foutje..
  maar goed, wij gaan heel burgerlijk iedere zaterdag boodschappen doen. En dan nemen wij heel braaf drie stevige plastic tassen mee die we al jaren gebruiken! we verzamelen sinds begin dit jaar plastic apart in en dan zie je pas hoeveel plastic je eigenlijk gebruikt. Ik ben dan ook sterk aan het minderen met de plastic flesjes water (gewoon een kan op tafel, of de flesjes herbruiken voor onderweg) en groente en fruit niet in plastic tasjes doen maar, indien mogelijk, in de papieren variant of gewoon los in het mandje.

  • Lori Reply

   Goeie, van die groente en fruit. Goed bezig ook! Jippie.

 2. Wat een leuk blog heb je (gevonden via de mamablogs) Ik heb standaard een tasje-in-zakje in mijn handdtas en buggy liggen dus ik vergeet um eigenlijk nooit. Bij de Jumbo in onze woonplaats hebben ze nu ook een zuil waar je gebruikte plastic tassen is kan doen en die mag je dan gratis pakken.
  Hij staat overigens wel bij de informatiebalie buiten de winkel, dus je moet er wel aan denken voordat je de winkel binnen gaat haha.

  • Lori Reply

   Oh wij hebben ook een Jumbo maar zo’n zuil is me nog niet opgevallen. Ik ga eens kijken. Dat vind ik ook echt een goed idee.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.