Soms kunnen mijn gedachten zich volledig om een bepaald onderwerp heen kronkelen. Ze laten niet meer los tot ze alle info eruit hebben geslurpt. Ook kleine dingetjes hoor. Bijvoorbeeld; het stempeltje op een ei. Daar wil ik dan weer het fijne van weten. In het kader van Pasen laten we maar zeggen, één ei is geen ei. In dit blog iets meer over dit ei stempeltje. Is het je wel eens opgevallen eigenlijk? En wanneer heb je een bio ei te pakken?

Wat betekent het ei stempeltje?

Voorbeeld eistempelcode: 2-NL-1234567

– de laatste code vertelt waar het ei gelegd is
– de letters vertellen het land van herkomst
– het eerste cijfer kan zijn: 3=kooiei, 2=scharrelei, 1=vrije uitloop ei, 0= biologisch ei

Wat betekent een biologisch ei?

Biologisch ei, oké ik ga voor “0”. Er is zelfs een hele website gewijd aan de eicode. Klik eens op “3”of “2” op de site, leuke plaatjes staan daarbij…not. Afijn: Biologische eieren komen van kippen die in stallen worden gehouden met maximaal zes kippen per m2. De ruimte voor de uitloop buiten moet minstens 4 m2 per kip zijn. Andere voorschriften zijn onder meer dat de kippen grotendeels biologisch voer moeten krijgen en dat het niet is toegestaan om de snavels te behandelen. *Yeay*

Wat de kip eet > komt in dat ei > dat eet jij > wat jij eet > eet je kind (in mijn geval) > dus dat vind ik best wel belangrijk, dat dat kwalitatief is.

Ook leuk: “Frisse lente knutseltips voor fruitige peuters, met een dotje duurzaamheid”

En de prijzen voor 10 stuks “0” eieren? (2019)

Bij de Appie heb je 10 bio eieren voor € 3,69 (ten tijde van het schrijven van dit artikel was het € 2,45) Als je een klein doosje koopt van 6 eieren, betaal je €2,19.

Als je bio eieren bij een gespecialiseerde bio winkel koopt, dan ben je iets duurder uit. Je betaalt voor 6 eieren bij Odin tussen de € 2,42 en € 2,97

Nu kun je ook bij de kinderboerderij in de buurt vaak eieren kopen. Als je niet duidelijk kunt zien wat voor soort ei het is, dan kijk je naar het ei stempeltje. Of je vraagt naar de leefomstandigheden van de kippen.

Fijne Pasen!

eitje-ei

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

  1. Ja die vind ik zelf ook al goed, toevallig gisteren bij de J#mbo 12 “1” eieren voor iets van 1,70. Dat vind ik een goeie deal.

    Qua “keurmerken” twijfel ik ook soms. Veel is wat dat betreft ook bullshit. Lastig lastig.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.