Je hebt vast ook ooit een mama iets horen zeggen in de trant van: ‘Ja, maar dat was vóór de kinderen’ . En dat klopt zeker. Er is een leven voor, en een leven na je kind(eren). Kijk maar naar mij.

Ik was een beetje een laterfanter

Nu wil ik niet zeggen dat ik me nooit om dieren, het milieu of duurzaamheid heb bekommerd, maar ik was er nou niet mee bezig. De dampkring? Smeltende ijstoppen? Het bos dat wordt gekapt? Pesti-wattus op de gewassen? Ja, uhhh.. dus?

Ik ben na de geboorte van nr. 1 veranderd

Als ik tien jaar geleden een brief had geschreven naar de toekomstige ik dan stond daar iets van: ‘Yo, superleuk dat je nu een kind heb, het is vast een meisje want daar kun je zo leuk mee tutten! Vergeet je niet gewoon door te feesten, want anders is het leven maar saai. Af en toe een weekendje de kleine uit logeren, lekker rustig. En wees alsjeblieft een beetje een hippe moeder, en niet zo’n rare………..’

Toch geen hippe moeder?

Een hippe moeder? En niet zo’n rare? Tja, de interpretatie daarvan is op 15 en 25 jarige leeftijd vast hééél anders. En af en toe een weekendje de kleine weg? Uhm, nou, dát komt vast nog wel eens een keer.

eco

Groen vibe in Costa Rica, mijn tweede inspiratiebron

 

Liever een eco girl

Maar goed, to the point. In het leven vóór mijn dochter stond het ecogehalte op het laagste pitje op de achterste kookplaat. Maar in het leven mét mijn dochter is de slogan ‘denk ook aan de volgende generatie’ een stuk meer betekenisvol. Want die volgende generatie, voorheen bestaande uit anoniemen, die volgende generatie ís mijn dochter. Dan ben ik toch liever een eco girl.

Een nieuwe brief..

‘Hallo toekomstig ik, ik heb besloten om mijn – onze (!) – levens te herstructureren. Iets meer duurzaam, iets meer gezondheid, iets meer eco en vooral iets meer voor jullie. Ik wil het niet radicaal anders maar ga stap voor stap kleine veranderingen aanbrengen in ons leven. Ik ben tenslotte toch een voorbeeldfunctie geworden, nu ik moeder ben. Beste toekomstige ik, is het me gelukt? 

In Who The Fuck is Eco volg je mij in de duurzame stapjes die ik neem. En we beginnen gewoon met iets simpels. Het kiezen van diervriendelijke melk of yoghurtBen jij bezig met duurzaamheid? En lukt dat een beetje?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Comments

  1. Herkenbaar. Ik vind het alleen lastig om over te gaan op doen. Ik ben benieuwd hoe het je afgaat.
    …Petra schreef als laatst…Lieve TessMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.