Het begint al tijdens de zwangerschap. Je werkgever, collega’s, familie en vrienden stellen je allemaal dezelfde vraag: “hoeveel uur ga je straks werken na je zwangerschapsverlof?”. De werkende mama, we kunnen het beter over balans hebben (-:
Ook leuk: Alle ballen in de lucht houden TAG
Inhoud
Hoeveel ga je werken straks na je zwangerschapsverlof?
Er wordt veel over gesproken. Het verschil tussen huismoeders, werkende moeders en moeders met een enorme carrière-drive.
Je werkgever en collega’s vaak met de hoop dat jij jouw uren wilt blijven draaien. Je vrienden en familie vanuit oprechte interesse. En dat alles gecombineerd met een dosis goedbedoelde adviezen dat iedere aanstaande moeder vertwijfelt achterlaat.
Soms heb je financieel de ruimte om minder te gaan werken en voel je je daar goed bij. Maar geld hoeft geen doorslaggevende reden te zijn. Sommige moeders vinden geluk in en halen voldoening uit fulltime blijven werken.
Werkende moeders hebben het druk
Werkende moeders (parttime of fulltime) dragen ontelbare spreekwoordelijke petten: mama, kok, partner, vriendin, familielid, wasvrouw, carrièrevrouw, taxichauffeur (hallo playdate hier en turnles daar).
Om nog maar te zwijgen over de planning die wekelijks gemaakt moet worden die opzichzelfstaande al veel weg heeft van een militaire operatie.
Werkende moeders zijn en blijven primair mama. Naast de drukte van en op de werkvloer, streven zij naar een gezonde en liefdevolle opvoeding van de kids. Bij voorkeur met voldoende rust en regelmaat, gezond eten en voldoende quality time.
Topsport en balans
En dat alles in combinatie met voldoende aandacht voor mama zelf. Maar zeg nou eerlijk, we hebben het hier over topsport.
Daarom is het belangrijk dat mama ook soms voor zichzelf moet kunnen kiezen. Sporten (onder het mom van inspanning is ontspanning – én het komt goed van pas als de je boodschappen moet sjouwen), avondjes weg met vriendinnen of bezoekjes aan de schoonheidsspecialiste of pedicure.
Alle petten worden van zelfstrijkend gedragen. Het liefste in balans. Maar wat is dan balans? Volgens de Van Dale is balans:
ba·lans (de; v(m); meervoud: balansen) 1. tweearmige weegschaal: de balans doen doorslaan de zaak beslissen 2. evenwicht: in balans zijn in evenwicht; uit zijn balans raken uit zijn evenwicht 3. (boekhouden) overzicht in tabelvorm van de waarden van bezittingen, schulden en eigen vermogen van een onderneming op een bepaalde datum: de balans opmaken het resultaat van zijn werk berekenen (ook figuurlijk)
Oke, vrij vertaald: we hebben het over overal voldoende tijd, rust en aandacht aan te geven terwijl al die ballen de lucht in blijven.
Oja, bij voorkeur zonder schuldgevoel. Want dat gevoel kennen we allemaal..
Er ligt een berg werk op je te wachten maar je kiest er toch voor om met je dochter een week lang de avondvierdaagse te lopen.
Hoppa, schuldgevoel incoming!
Want op werk ben jij toch ook die collega die alle ballen in de lucht houdt en bereikbaar is?!
Mijn spelregels voor balans
Ik heb mij erbij neergelegd.
Onder het mom van goed is goed genoeg heb ik een aantal spelregels voor mijzelf opgesteld.
Ik ben voor mijzelf nagegaan wat de minimale randvoorwaarden zijn voor mij als mama, carrièrevrouw en individu. En hier leef ik naar:
Ik kies op tijd voor mijzelf, geef mijzelf voor 110% tijdens werktijd en heb het geluk van mijn gezin op #1 gezet.
Hoe gaat dat concreet?
En ja, dat betekent voor mij dat mijn mobieltje naar voicemail gaat in de avond en ik die berg was laat liggen, als ik ervoor kies om mijn dochter te helpen met haar huiswerk.
Ik kan ook niet ontkennen dat zij de volgende dag met twee verschillende sokken naar school moet. Maar ach, ze zijn schoon, lijken op elkaar en het brengt geluk, toch?
Dat voicemailbericht luister ik wel als de kids op bed liggen of als ik de hond uitlaat.
Zoals ik al zei, de werkende moeder is een topsportster. Zij vervult meerdere taken op het hoogste niveau. Fulltime, zero days off.
Ode aan de werkende mama (en graag een medaille)
Dat verdient volgens mij een medaille. Op zijn minst erkenning. Bij voorkeur een welgemeende. In de vorm van een bos mooie bloemen of een mooi geschenk van artihove.nl. Love it!
Gastartikel geschreven door Maaike.