“Ik zou het mijzelf nóóit vergeven als er door mij wat met mijn kindje gebeurt”. De eerste stelling waarover alle moeders het gelukkig wel eens zijn. En daarmee kom ik meteen bij de eerste en meest moeilijke keuze waarmee je als kersverse ouder te maken krijgt. Laat je je kindje wel of niet vaccineren? In dit artikel gaan we het wel of niet vaccineren beredeneren. En doorbreken we het irritante taboe.

Vaccineren is een keuze, jouw keuze

In Nederland is vaccineren een eigen keuze en niet verplicht. Er is een standaard vaccinatieschema, met inentingen per leeftijd. Maar het is ook mogelijk om van het standaardschema af te wijken. Je kunt de inentingen later geven en je kunt er voor kiezen om alleen sommige prikken te geven. Er is geen enkele wettelijke basis waarop je kind geweigerd mag worden op kindercentra omdat hij of zij niet (of deels) het standaard vaccinatieschema heeft gevolgd.

Twijfel je om je kindje te laten enten? Hopelijk neemt dit de druk weg. Geef jezelf de tijd om dingen uit te zoeken.

Maar stel nou dat mijn kind…

Het allerlastigste aan de vaccinatiekeuze is dat je als moeder gewoon bang bent. Bang dat er wat met je liefste kindje gebeurt! En bang dat als je wél vaccineert, je kindje ziek wordt. Bang dat als je níet vaccineert, je kindje ziek wordt. Angst is een hele slechte raadgever.

Probeer deze verschrikkelijk moeilijke kwestie om te denken. Beredeneer niet vanuit stel dat het fout gaat. NIEMAND kan in de toekomst kijken. Beredeneer vanuit de andere kant. Wat kan ik doen als… Wat kan ik ondernemen om.. Of op welke manier kan ik voorkomen dat..

Waarom bange mensen het hardst roepen

“Wel of niet vaccineren moet verplicht worden!” Angst is de reden dat men het allerhardst roept dat (wel of niet) vaccineren verplicht moet worden. Het is absoluut logisch dat je alles wilt doen om je eigen kindje te beschermen. Maar het is niet logisch en niet eerlijk om deze keuze voor een andere ouder te maken. Je moet niet anderen willen overtuigen. Je moet jezelf overtuigen!

Ook interessant: “Zal ik de kinkhoestvaccinatie in mijn zwangerschap wel of niet nemen?”

Wel of niet vaccineren? Hoe maak je de keuze

Hoe ga je deze lastige keuze maken? Allereerst heb je informatie nodig. Er zijn dingen die je moet weten en zult moeten uitzoeken. Allemaal zo objectief mogelijk. Vervolgens zal je moeten afwegen. Het persoonlijke gedeelte.

Wat moet ik weten over ziekte, gezondheid en vaccineren?

Verdiep je in de volgende vraagstukken. Hoe werkt het menselijke immuunsysteem? En dat van baby’s en kinderen? Hoe houd ik mijzelf en mijn kind zo gezond mogelijk? Hoe kan ik ziekten voorkomen? Kunnen ziektes ook nuttig zijn en waarom? En hoe zit het precies met natuurlijke en kunstmatige immuniteit?

Stel jezelf de vraag. Hoe erg is het als mijn kind een bepaalde ziekte krijgt? Wat zijn de daadwerkelijke risico’s? Wat kan ik doen als mijn kind deze ziekte krijgt en waar moet ik rekening mee houden? Tegen welke ziekten wordt er allemaal ingeënt? Hoe effectief en werkzaam zijn de vaccinaties? Wat zit er in vaccinaties en wat zijn de risico’s en bijwerkingen? Maakt het nog uit of ik een jongen of een meisje heb? Maakt het nog uit op welke leeftijd ik mijn kind vaccineer?

Bekijk wat voor jou de voordelen EN risico’s zijn (vanuit beide perspectieven)

Maak een lijst of tabel.

 • Wat zijn de voordelen van vaccineren? En wat zijn de risico’s van vaccineren?
 • Wat zijn de voordelen van niet vaccineren? En wat zijn de risico’s van niet vaccineren?

Bij elk punt schrijf je kernwoorden op. Maak een onderverdeling per vaccinatie/ziekte. Schrijf je gevoel op. Schrijf op wat je al weet, wat je nog wilt weten en wat je van anderen hebt gehoord. Ga brainstormen. Sommige punten zijn voor jou al duidelijk. Andere punten vragen om opheldering. Vervolgens ga je per vraagstuk op onderzoek uit. Raadpleeg daarbij altijd bronnen die redeneren vanuit WEL vaccineren en bronnen die redeneren vanuit NIET vaccineren. Start bijvoorbeeld bij:

 • RIVM: het rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
 • NVKP: Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken
 • Stichting Vaccinvrij: uitgebreide informatie over (de geschiedenis van) vaccineren

Wat kun je nog meer doen?

Zoek onderzoeken en lees ervaringsverhalen. Wie is de schrijver van het artikel en wat is zijn belang? Kortom beoordeel ook de objectiviteit van een artikel. Stel jezelf liever te veel dan te weinig vragen. En stel je eigen eindconclusie. De keuze blijft hoe dan ook persoonlijk. En waarom? Omdat elke afweging voor iedereen ook anders kan wegen! En verandert je keuze in de tijd? Ook dat is mogelijk. En menselijk.

Het antwoord moet uit jezelf komen

Een antwoord? Dat ga ik je zeker niet geven. Het antwoord moet uit jezelf komen. Wat je ook kiest qua vaccineren: alleen door je erin te verdiepen kun je een weloverwogen en onderbouwde beslissing maken. Een beslissing waarbij je jezelf dus nóóit schuldig zal voelen. Wat er ook gebeurt. Wel of niet vaccineren? Beide keuzes zijn… juist. Mits de keuze weloverwogen en persoonlijk is gemaakt! Maar je hebt een keuze. Maak er gebruik van.

In één artikel kan ik natuurlijk nooit volledige informatie geven over alles omtrent vaccineren. Ik stel aanvullingen in de reacties hieronder daarom ook zeer op prijs. Mag ook anoniem! Ik hoef niet per se te weten of je wel of niet vaccineert. Waar ik nieuwsgierig naar ben is op welke manier jij je onderzoek hebt gedaan en welke argumenten jij spraakmakend, bijzonder of indrukwekkend vond. Welke websites gaven jou waardevolle info? En is dit een bespreekbaar onderwerp geweest in jouw omgeving? Praat mee in de reacties hieronder.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

22 Reacties

 1. Nee snap zeker je punt daarin hoor, ik ben ook zeker niet voor kinderen weigeren, met name voor redenen die je noemt. Kinderen die met een werkelijke reden niet gevaccineerd kunnen worden.

  Ik merk alleen dat er een wat trend lijkt te zijn om niet te vaccineren en dat daardoor een “gevoel dat vaccinaties onveilig zijn” is,en sommige mensen daardoor niet onderbouwd beslissingen gaan nemen. Wat risico’s kan hebben voor de dekkingsgraad van gevaccineerde kinderen en daardoor risico op heropleving van uitgebannen ziekten.

  Wat dat betreft, goed dat jij juist mensen aanraadt zich in te lezen. Echter,het probleem is dat wetenschappelijke artikelen niet makkelijk zijn om te lezen. Dat media er altijd een kort door de bocht interpretatie van maakt die vrijwel nooit correct is. En dat beide “kampen” schermen met onderzoek dat in hun straatje past, en tegelijkertijd onderzoek dat t tegenspreekt afschudden als niet gedegen.

  Overigens klopt het ook dat er onderzoeken tussenzitten die niet gedegen zijn,zelfs teruggetrokken uit tijdschriften, maar desondanks nog steeds de ronde doen als “bewijs”.

  Het is en blijft een ongelooflijk ingewikkelde kwestie. Ik denk dat elke ouder oprecht doet wat hem of haar het beste lijkt. Maar ik wilde wel benadrukken dat een “eigen keus” in sommige gevallen ook tot risico (let wel risico, er is geen ja of nee,het risico op besmet raken is hoger) bij andere kinderen kan leiden.

  En wat betreft dat je ook ergens anders ziekten kan oplopen: klopt helemaal! Maar dat is met alle ziekten zo, ook met krentenbaard etc,waarvoor kinderen wel vaak thuis gehouden moeten worden.

  Maar lastig is het,om tussen de wirwar van onderzoeken, meningen en overtuigingen de “waarheid” te vinden. En waarschijnlijk dat die dus niet bestaat en we maar proberen de kans die voor ons t prettigst voelt te kiezen.

  Leuke site verder trouwens ook!

 2. Heel goed dat iedereen inderdaad zijn eigen keus kan maken. Maar vergeet niet dat zeker bij vaccineren Je keus ook invloed heeft op anderen. Waarom kun je er in Nederland redelijk veilig voor kiezen om niet te vaccineren? Omdat er genoeg mensen voor kiezen dat wel te doen en de dekkingsgraad hoog genoeg is.

  En wat betekent het voor een zeer jonge baby die nog moet starten met vaccinaties als hij op een kdv komt met oudere kinderen die uit.overwegingen van ouders niet gevaccineerd zijn,maar dus wellicht wel een van de kinderziekten kunnen krijgen en daarmee het babietje kunnen besmetten?

  Uiteraard keuzevrijheid, maar zouden we dan niet a la Frankrijk ook moeten kiezen voor weigering van niet ingeente kinderen op kdv e scholen? Zodat je eigen keus ook écht je eigen keus is en niet anderen beïnvloedt?

  • Hoi Sanne, dank voor je interesse en betrokkenheid bij het onderwerp.

   Als het weigeren van ongevaccineerde kinderen inderdaad veiliger is voor iedereen, dan begrijp ik zeker je standpunt. Dat blijkt echter niet het geval en zelfs het RIVM schrijft in hun verslag (juni 2014) dat het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen, maar zéér beperkt effect zal hebben. Dat komt omdat ziektes net zo goed buiten het kdv opgelopen kunnen worden. En ook als je kindje wel gevaccineerd is kan hij bijvoorbeeld bof, mazelen, rode hond of meningokokken c “meebrengen” naar het kdv, omdat daar pas later tegen ingeënt wordt. Als je pas een veilig gevoel hebt bij volledige vaccinatie, dan kun je er ook voor kiezen om je baby pas naar een kdv te brengen als hijzelf helemaal gevaccineerd is. Maar naar mijn idee werkt het niet zo.

   Nog een paar nadenkertjes:

   – ook als je gevaccineerd bent, kun je de ziekte nog krijgen. Wellicht minder of milder, maar dan ben je ook “besmettelijk” en kan een ziekte het kdv binnenkomen.

   – als een kindje nou een allergische of ernstige reactie heeft op vaccins en er op doktersadvies niet geprikt mag worden? Zijn deze kinderen dan gedoemd om nooit naar een kdv of school te mogen?

   – veel vaccinaties zijn op latere leeftijd niet of minder effectief. Moeten we dan ook werknemers verplicht met regelmatig testen op antistoffen en herhaalprikken geven? En hoe zit het met bezoekers? Ouders en/of familie die de kinderen komen ophalen? Broertjes en zussen. Die komen tenslotte ook het kdv binnen.

   – stel een kind is wel gevaccineerd, maar heeft overgewicht of een slecht immuunsysteem. Dan kan hij ook sneller ziek worden en andere besmetten. Moeten we hen ook het recht op kdv of scholing afnemen? Waar ligt de grens?

   Nee, verplichten zal in mijn ogen eerder leiden tot schijnveiligheid op kdv en is geen oplossing voor het probleem in het grote geheel. Want dat is feitelijk toch het gezonder maken van de populatie? Dat bereik je naar mijn mening niet door ” per bacterie of virus” iets weg te prikken. Dat omvat een veel groter geheel zoals gezonde leefomgeving, voedsel, schoon  water, hygiëne etc etc. En zo ons immuunsysteem te versterken. Daar zou ik mijn tijd met liefde in investeren. Veel liever, dan een gevecht om welke kinderen wel of geen recht hebben op een kdv of school.

 3. Ik denk dat je beter kritisch kunt kijken naar de ziektes die ze kunnen krijgen als je niet inent, ipv eventuele bijwerkingen van inentingen. Mijn oudtante werd op haar 17e in drie dagen verlamd, lag tien jaar in een ijzeren long (check google hoe naar dat is) en was sindsdien volledig verlamd en aan het zuurstof (polio). Als je dat kan voorkomen dan ben je toch gek als je het niet doet? Snap wel dat je het zoals bij Romy of als je kind op een andere manier wat mindere weerstand heeft uitstelt, maar helemaal niet? Dat is net zoiets als wanneer je kind een arm breekt dat je zegt; ik wil niet dat hij in het gips gaat. Dan ga je toch ook niet op zoek naar de bijwerkingen van gips?
  …Lilian schreef als laatst…Het meest onderschatte tussendoortjeMy Profile

  • hoi Lilian, vreselijk dat je oudtante zo ziek is geworden en dat zet je inderdaad aan het denken. Maar dan denk ik weer, dat geldt dus voor beide “kanten”. Want deze verhalen zijn er ook over kinderen met vaccinatieschade. En dan is de cirkel weer rond en weet je weer niet wat je moet kiezen. Want stel nou dat je kind zijn arm breekt, en de bijwerking van gips blijkt dat het beter kan worden, maar óók zou kunnen verergeren.. Tja, wat dan?

 4. Goed stuk! Zoiets zou iedere aanstaande ouder eigenlijk per post “moeten” ontvangen van de overheid/rivm in plaats van dat het rivm pas oproepkaarten voor vaccinatie gaat versturen nadat de baby geboren is.
  Op deze manier geef je de ouders in spe de mogelijkheid om zich rustig te verdiepen in wel/niet/gedeeltelijk vaccineren voordat de baby geboren is.

  • Ja vind ik ook, in plaats van een gesuggereerde verplichting: “we verwachten uw kindje dan en dan voor de prik”.

 5. Supergoed artikel! Wij hebben veel vooronderzoek verricht. Gesproken en gefilosofeerd met een reguliere arts en biologisch geneeskundige. Onderzoeken gelezen. Uiteindelijk gekozen om pas te beginnen bij 6/7 maanden volgens het reguliere programma. Wel hier en daar een vaccin er uit gelaten. HPV gaan we sowieso niet aan beginnen. Bij ons heertje twijfelde ik enorm. Toen hadden we nog meer kennis, met name uit de complementaire geneeskunde, toen wilde ik het eigenlijk niet doen. Toch gedaan. Bij een volgend kind zou ik het helemaal niet meer doen, maar ja, die komt er niet haha!

  • Hoi Iris, interessant dat je er zo met de tijd anders tegen aan bent gaan kijken. Kennis is ook iets dat blijft veranderen en waarop we keuzes kunnen/moeten baseren. Dat maakt deze keuze nog moeilijker dan het al is, haha. Ben je er eindelijk uit… 😉

 6. Ik vaccineer mijn kinderen, ik heb er goed over nagedacht maar nooit echt getwijfeld. Ok, nu lieg ik trouwens: ik heb namelijk 1 vaccinatie niet gegeven, juist omdat ik heel erg twijfelde en ik heb uiteindelijk besloten om het (nog) niet te doen – dat was voor mijn dochter vorig jaar, HPV tegen baarmoederhalskanker. Maar dat vind ik een verhaal apart.

  Mijn drie kindjes hebben dus wel alle vaccinaties uit het reguliere programma gekregen toen ze klein waren. Ook hebben ze zelfs wat extra vaccinaties gekregen toen we een jaar rond gingen reizen. Toen wij naar Frankrijk verhuisden en de kinderen (dus) naar een Franse school gingen moesten we ook hun vaccinatieboekjes tonen, anders mochten ze niet op die school.

  Mijn twee nichtjes die in Frankrijk wonen vaccineren niet. Dat beperkt de scholen waar hun kinderen op mogen. Mijn nichtjes hebben die keuze wel goed overwogen en staan er helemaal achter. Zij hebben mij nooit proberen te overtuigen van hun gelijk en ik andersom ook niet. (volgens mij maakt de opvoeding ook uit. Ik ben bijv. wel gevaccineerd – mijn nichtjes niet)

  Je moet als ouder toch je intuïtie volgen want zoals jij zegt, je kunt niet in de toekomst kijken en ja – angst is een hele slechte raadgever – dus het beste informeer je je zo goed mogelijk en volg je je gevoel.
  …Frederique schreef als laatst…Barbie en de zeven waarhedenMy Profile

  • Hi Frederique, fijn dat jullie allemaal een eigen keuze hebben kunnen maken en elkaar toch daarin respecteren. We kijken gewoon allemaal anders tegen het leven aan en deze keuze is zo persoonlijk.

   De HPV is inderdaad nieuw en ook het inenten tegen kinkhoest in de zwangerschap. Je ziet dat veel mensen hier twijfels bij hebben, omdat er nog niet zoveel over bekend is. Niemand is graag een proefkonijn.

 7. En jij? Heb jij wel of niet gevaccineerd? Ik wel, bij beide alles. Alleen die voor het hpv krijgen ze niet. De risico’s zijn daarbij nog groter dan de eventuele voordelen. Geeft ook nul garantie, maar ondertussen zijn er veel onvruchtbaar en ziek. Tja.
  …Judith schreef als laatst…Heerlijke comfort prei en aardappelsoepMy Profile

  • Hi Judith, ik wil niemand sturen met dit artikel naar een bepaalde keuze. Mijn doel ermee is dat iedereen zelf op zoek gaat naar hun antwoord. En dat we elkaars keuze moeten accepteren zonder een klopjacht te openen 😉

   Zelf hebben wij heel erg veel gelezen. Over de geschiedenis van de inentingen, ook wetenschappelijke artikelen, ervaringsverhalen. Vervolgens hebben wij ons erg verdiept in de ziektes vroeger en nu, en daar een soort risico analyse van gemaakt. Wat zijn de kansen als dit en wat zijn de kansen als dat. Verder zijn wij vooral bezig met: hoe houd ik mijn kind zo gezond mogelijk. Uiteindelijk hebben we dus een keuze gemaakt, waar we met alle vertrouwen achter staan. Zoals ik ook in het artikel zei, niemand kan in de toekomst kijken.

   Ik kan mijzelf kwalijk nemen als ik inent en mijn kind krijgt vaccinatieschade. Of ik nou mijzelf of de overheid verantwoordelijk houd. Je zit met een probleem.
   Ik kan mijzelf kwalijk nemen als ik niet inent en mijn kind krijgt een kinderziekte (met blijvende schade). Dan kan ik alleen mijzelf verantwoordelijk houden. Maar je zit nog steeds met een probleem.
   Ik kan mij ook focussen op wat ik allemaal wel kan doen voor een zo gezond en gelukkig mogelijk leven voor mijn kind. En dat is dan ook wat ik doe 🙂

 8. Het is een heel lastige keuze. En er komen zoveel invalshoeken bij kijken en niet te vergeten ook vertrouwen. Vertrouwen in de overheid en in de Pharmaceutische wereld dat ze ten alle tijde het beste voor hebben met jouw kindje. Mijn meiden heb ik tot nu toe het hele schema laten doorlopen, maar ben nu met mijn zoontje gestopt. Ik zoek nog wat antwoorden. Ben absoluut niet tegen vaccineren, maar ik mis nog een stukje vertrouwen. Mijn complimenten over je artikel!

  • Bedankt voor je complimenten Barbara 🙂 Los van het feit dat er geen goed – of standaard – antwoord is voor iedereen, komen er inderdaad zoveel invalshoeken bij kijken. Zoals de vraag: neem jij de verantwoordelijkheid voor je kind? Of vind je dat andere instanties dat mogen doen of beter kunnen? Ook weer een vraag die iedere ouder anders zal beantwoorden. En dat mag ook. Maar we moeten ook van elkaar kunnen respecteren dat andere ouders een andere keuze maken.

 9. Oh wat heb ik veel gelezen tijdens mijn zwangerschap en oh wat kwam ik er niet uit. Ik vind het nog steeds een moeilijke en ik blijf het kiezen tussen twee kwaden vinden (manlief heeft wat dat aangaat de doorslag gegeven), maar ik sta volledig achter de keuze die we gemaakt hebben. Ik vind het jammer dat ouders elkaar zo bekritiseren op de keuze die mbt vaccineren gemaakt wordt. Iedereen doet waarvan hij/zij denkt dat het beste voor het kind is.

  Mooi artikel! Ik denk inderdaad dat het vooral belangrijk is om je te verdiepen in het vaccineren, wanneer je dat belangrijk vindt. Dan maakt het niet uit welke keuze je maakt, want dan is hij ten minste weloverwogen.
  …José schreef als laatst…Hoera! Naomi is een jaar!My Profile

  • Helemaal met je eens, het is ook echt moeilijk. Wat je ook hebt gekozen, fijn dat je dit bewust hebt gedaan samen met je man en er met een goed gevoel achter staat!

  • Ja precies zodat je goed begrijpt wat redenen kunnen zijn om het wel te doen en redenen om het niet te doen. Ik vond het vooral moeilijk dat er dus geen goed antwoord was en je bij allebei de keuzes dus geen zekerheid hebt.

 10. Toen het tijd was om onze dochter te laten vaccineren, heb ik me online war verdiept in de materie. En ik zal je eerlijk zeggen: ik kwam er niet uit. Ik vond het idee dat mijn kind pijn zou worden gedaan en misschien wel ziek kon worden vreselijk. Maar ik vond het idee dat mijn kind ziek zou kunnen worden terwijl ze niet gevaccineerd zou zijn veel erger.

  Wij zijn iets later gestart, omdat ze ondergewicht had en een lastige start. Gelukkig is ze nooit echt ziek geworden van het vaccineren.

  • Moeilijke keuze hè. Slim dat je wat later ben gestart, inenten geeft het minst risico als je kindje inderdaad zo “gezond” mogelijk is. Kinderen hoeven bepaalde prikken ook minder vaak als je later start, dus dat is een extra voordeel.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.