Eerlijk gezegd had ik er nog nevernooit van gehoord. Ik kende het hele fenomeen wasbare luiers niet eens. Ja natuurlijk, zo’n zwartwitbeeld van katoenen doeken uit grootmoeders tijd kon ik me wel voor de geest halen, maar we hadden nu de moderne pampertjes toch?!

Het begint standaard met luiertaarten & pamperaanbiedingen

Tijdens de zwangerschap sla ik alvast een voorraadje aanbiedingpampers in. Ik krijg ook nog twee superleuke gróte luiertaarten als cadeau. De kleine meid ging rap van luiermaatje één, naar twee naar drie. En ik gooide wekelijks een mega (stinkende) vuilniszak luiers weg. En toen begon ik mijn blog. Ik las allemaal leuke mamablogs. Kwam leuke mamawebsites tegen. En toen zag ik daar De Wasbare Luiers. “Huh, WTF?” (tja, dat dacht ik). Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld.

Lees tip: “Op deze manier begin ik met wasbare luiers”

luiers

En toen.. wasbare luiers blijken interessant!

Ik ging verder zoeken maar vind die dingen toch best duur. Toch wil ik het proberen. Het milieubewuste ervan spreekt me aan. Probeer je eens in te denken hoe groot de luierberg zou zijn van alle baby’s in een jaar tijd, gewoon even één jaar – ja die is zóóóóó hoog. De kosten schelen natuurlijk aan de eindstreep.

Ik neem even de maandboxen wegwerpluiers á €35,- over drie jaar: €1260,- en ikzelf heb nu zo’n €350,- uitgegeven aan 35 meegroei luiertjes.

Verder weet ik als huidtherapeut dat katoen natuurlijk veel beter is dan chemische troepjes om de billen (tja, wat zit er eigenlijk allemaal in zo’n luier? Wel eens over nagedacht? Dat komt ook op de huid). Dat ze eerder zindelijk zijn is ook héél fijn, maar dat moeten we nog even zien. Beter voor de heupjes, schijnt. Nadelen? Ja, schreef ik laatst over. En je hebt 2-3 extra wasjes in de week.

proefpakketwasbare

Waarom wasbare luiers bij mijn eco lifestyle passen

Dus, om een lang verhaal kort te maken. Hoe doe ik dat nu echt even serieus. En hoe tevreden ben ik echt even serieus? Tijd om de balans op te maken.

We gebruiken nu zo’n 3 maanden lang, 4 dagen per week full-time wasbare luiers (die 35 luiers voor €350,- van hierboven). Dat komt neer op ongeveer 2 extra wasjes in de week. Twee dagen crèche, daar doen ze hun eigen wegwerpluiers. En één dag oma, die doet van allebei wat.

Het gemak van de wasbare luier valt me echt enorm mee

Hup om en hup af. Ook zeker goed te doen voor onderweg. Het zit goed onder de kleding, al is het iets dikker.

Het extra werk valt me mee

Ja die 2 extra wassen, maar dat doet eigenlijk de wasmachine voor mij. En het boeltje opvouwen doe ik tijdens een half uurtje gtst. Speuren naar luieraanbiedingen en moeilijk doen met die grote pakken, dat hoeft bijvoorbeeld weer niet.

Het comfort vind ik ook meer dan wegwerpluiers

Het materiaal is zachter, prettiger. Vormt goed.

Droogheidsgraad

Ik denk dat ik iets eerder de wasbare luiers verschoon dan de wegwerp. Maar hey, het kost me toch niks extra. De billen blijven verder gewoon goed droog.

Mate van luieruitslag

Dat verbaast me nog het meest. Waar ze na een dag crèche supergevoelig is en vaak rood is (ja heb er vaak wat van gezegd en ja ze verschonen heel veel) verdwijnen de plekjes als sneeuw voor de zon met de wasbare luiers.

Meer groene tips: “Opgeslokt door je telefoon? Mobiminderen”

Tevredenheidscijfer allover:  9  Ik ben echt om. Heb jij toevallig enig idee welke stoffen en materialen er worden gebruikt in wegwerpluiers? 

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

9 Comments

  • Lori Reply

   Dunne poep wel ja, gaat via de wasmachine gewoon het riool in. En dikke drolletjes wip je eruit (je kunt er ook nog speciale inleggers, soort wcpapiertjes in doen) in de plee.

 1. Hier een twijfelaar, vriendin van me is fan, ik ben sceptisch. Het lijkt me vies en veel werk. Ad andere kant heeft dochterlief vaak rode billen – vooral na het kdv ook (maar ze verschonen wel vaak zeggen ze). Anyway, misschien maar eens proberen … Ooit … Ik kijk uit naar je andere artikelen over eco!
  …Gwen schreef als laatst…Plog #2: Zaterdag met z’n drietjesMy Profile

  • Lori Reply

   Ik vond het, het echt waard. Zeker voor die billen. Maar wellicht kun je eens wat proberen? Op Marktplaats of Ebay is het niet heel erg duur. Of je kijkt tweedehands.

 2. Ik heb ook getwijfeld over wasbare luiers, maar toch bij wegwerp gebleven. Ook om het gemak denk ik. Maar als ik dit zo lees is het misschien nog wel makkelijker dan wegwerp! Maar ach, over uiterlijk n jaartje zijn we uit de luiers, dus is nu niet meer rendabel om ze te kopen. Leuke blog heb je!
  …Geertje schreef als laatst…Maart Wish List…My Profile

  • Lori Reply

   Het is inderdaad echt totaal niet moeilijker (vind ik). Maar als je bijna uit de luiers bent, ach dan kun je het altijd nog doen maar dat is dan meer voor de leuk 😉

 3. Ik hoor er verschillende reacties over. Sommige heel enthousiast, sommige minder. Ik koop zelf altijd Jumbo of AH luiers. Die zijn al de helft goedkoper dan die van pampers. Het verschil in prijs is dan niet meer zo heel erg veel met wasbaar. En daarvoor vind ik het dan niet de moeite. Daarnaast, wij zijn alweer bijna uit de luiers. 😉
  …Maris schreef als laatst…Vliegtuigen kijkenMy Profile

  • Lori Reply

   Dat is wel héél fijn, lekker bijna uit de luiers! Nee, dan zijn wasbare luiers relatief duurder als je het nu nog gaat kopen 🙂

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.