Er zijn een paar gezonde smeersels waar je van moet houden, en waar ik dol op ben! Hummus is daar één van. Bij de supermarkt kun je natuurlijk gewoon een bakje kopen, misschien hebben ze zelfs biologische. Toch is het vrij prijzig en zelf hummus maken in de blender kan net zo goed. Mijn kids zijn er ook dol op. Wat heb je daarvoor nodig en hoe maak je het?

Andere lekkere recepten: “Maak zelf aardappel-anders saus” of “eigen pastasaus”.

Zelf hummus maken in de blender

Ik heb zelf altijd een voorraadje gedroogde basisingrediënten zoals noten, pitten en zaden in huis. Een pot gedroogde kikkererwten zit daar ook bij. Hiermee kan ik altijd snel lekkere, gemakkelijke receptjes (na)maken.

Wat heb je nodig om zelf hummus te maken?

om zelf hummus te maken heb je de volgende ingrediënten nodig. Je kunt als extra’s toevoegen: basilicum, pesto, kokosolie, peper, zout, andere kruiden, natuurlijk andere zaadjes en pitjes of  gezonde superfoods natuurlijk.

  • gedroogde kikkererwten
  • tahin (sesampasta)
  • knoflook
  • half (rood) uitje
  • kookpan, braadpan, blender

Hoe maak je de hummus?

Voorbereiden. Zet ’s ochtends (als je ’s avonds gaat koken) of de avond van te voren een flinke hand gedroogde kikkererwten in een bakje met koud water. Dit laat je dus weken.

Tijdens het bereiden

Kook de geweekte kikkererwten nu in een pan tot ze zacht en gaar zijn. Dit kun je gewoon even proeven of met een vorkje prikken.

Fruit in de braadpan een half uitje en de knoflook (geperst of in kleine stukjes).

Doe vervolgens de zachte kikkererwten in de blender, en voeg water toe tot ze net onderstaan. Anders draait je blender niet. Voeg een flinke eetlepel of 2 tahin toe. En ook de gefruite knoflook en uien. Plus verder wat je lekker vindt (de extra’s).

Doe je hummus in een bakjes en laat afkoelen zonder deksel. Vervolgens is de pasta, in een afgesloten bakje, ongeveer een weekje goed in de koelkast.

TIP: maak gewoon een klein beetje per keer het is echt niet veel werk of maak wel een grotere portie, vries in of verblijd er anderen mee 🙂

hummus

Dit recept is ook lekker als broodsmeersel voor in een vrolijke bentobox voor beginners of bij de gezonde lunch op de basisschool.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.