Wasbare hebben voor mij zoveel voordelen, dat ik ze graag gebruik. Die snoezige dikke babykont, gestoken in een luier met fantastische printjes. Met de wasbare zwemluier krijg ik altijd veel complimenten. Het milieuvriendelijke en het besparen van bergen afval geeft me een goed gevoel. En dat terwijl ik geld bespaar. Tjakka. Verder zit het wassen van de luiers in mijn wekelijkse routine en de viezigheid? Dat kan ik wel aan. Alhoewel.. Er zijn ook een paar dingen die ik zeker NIET handig aan wasbare luiers vind. (update 2019)

Vele stinkluiers, vieze handen en overal poepstrepen 

Irritatie nummer 1: veel poepluiers achter elkaar. Net zoals bij een gewone luier hoop je maar dat kindjelief een beetje stilligt, anders zitten de poepstrepen overal. Wéér die hoes van je verschoonkussen in de was. Tussendoor m’n handen even wassen lukt niet, de afstand naar de badkamer is een beetje onverantwoord met een rollende dreumes. En laat ik nou net die laatste 5 wasbare billendoekjes nodig hebben om die vreselijke stinkluier te beaten.

Oplossing tegen stink luiers en poepstrepen?

Niksnoppesnada. Alhoewel je gewoon schijt kunt hebben en je handen pas na het verschonen kunt wassen. Tegen het rollen en draaien, zodat de poep zoveel mogelijk ín de luier blijft in plaats van op het plafond, kun je gebruik maken van afleidingsmanoeuvres. En dat doe ik volop hoor. De meest vreemde geluiden verlaten mijn mond. Waarom doen we soms zo raar tegen baby’s?

Ook lezen: “Wat moet je doen als je wasbare luiers stinken naar verrotte vis? (wasadvies: strippen!)”

Een onlogische indeling werkt ook niet mee

Aan de ene kant heb ik alle verschoningsbenodigdheden echt wel bij de hand. Een stapeltje luiers links, de wasbare billendoekjes boven, een luieremmer beneden en rechts daarvan de prullenbak. In het kader van plastic minderen, gebruik ik liever geen prullenbakzakjes daarin. De meeste troepjes zijn toch droog. Not. Want hoe handig het ook is dat je de inleggers van de wasbare luiers óók kunt wassen, als ze vol zitten met borstvoedingspoep gooi ik ze echt weg! En dan is het leuk, dat je ze door wc kunt spoelen, maar dan gaat risico rollende dreumes weer van kracht, en zit ik dus met een vieze prullenbak. Die overigens met windkracht 10 stinkt, omdat de deksel niet luchtdicht is..

Praktische oplossing voor je indeling?

Hmm, een verschoonplekje in de badkamer creëren? Alle viezigheidjes op een klein stapeltje leggen op de commode en hopen dat rollende dreumes het niet tegen de muur schopt, zodat je het alsnog door de plee kunt spoelen? Een luchtdichte prullenbak of extra luieremmer aanschaffen?

Nachtelijk gedoe met wasbare luiers in de nacht

De fijnste wasbare luier voor in de nacht vind ik een tweedelige luier. Deze houdt de nattigheid de hele nacht binnen. En in een ideale wereld zou dat lukken, zij het niet dat ons vurig type ’s nachts blijft krijsen tot ze een schone luier krijgt. Vervolgens sta ik met m’n half dronken slaaphoofd, die luier te verschonen en dat vind ik zo’n rotklus ’s nachts.

Oplossing voor de nachtelijke luiers?

Misschien toch de strenge ouder uithangen – of positief omgedacht: goed grenzen stellen – en laten huilen ’s nachts? Of kan ik dat nog niet aan en ga ik gewoon voor een simpele pocket luier met klittenband?

Maar als ze dan ’s nachts gepoept heeft.. Neeeeuujj… Andere (wasbare) moeders nog nuttige tips voor deze poepissues? Klaag lekker mee :p

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

10 Reacties

 1. Bij ons gaan de papieren inleggers nog mee in de was. Dus geen extra vuilnis (nu het enkel nog bv-kaka is). Over de drukknoopjes nachts heb ik eigenlijk nog geen moeite mee gehad. 🙂 leuke blog trouwens

  • Bedankt! Leuk om te horen 🙂
   Papieren inleggers was ik ook nog meerdere keren mee. Is inderdaad heel goed te doen. Ps. wat heerlijk om nog borstvoeding te geven.

 2. Jeej! Zat al te hopen op een reactie van jou ha-ha. Dus jij gebruikt(e) die inleggers geeneens?

   • Popli inleggers, die bevallen mij goed. Zo’n 5-6 euro per 100st. Ze blijven helemaal goed in de wasmachine dus je kunt ze vaak hergebruiken. Via Ebay ook eens een Chinese rol inleggers gehaald, dat moet je maar niet doen 🙂

  • Ja, heel erg!! Ben ook pas met 6 maanden begonnen maar anders was ik zeker wel eerder gestart. Ik ga er binnenkort een blog over schrijven (denk op eco-zondag, haha)

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.