Regen kan best een domper zijn, als je al eeuwen uitkijkt naar de vakantie voor een beetje loslaten en quality time met het gezin. En één dagje regen is altijd wel te overbruggen, maar wat nou als het blijft hozen.. Wat vinden wij leuke dingen om te doen tijdens regen in de vakantie met kids?

Ook leuk: “Hoe komen wij aan leuke dingen om te doen tijdens de camperreis (+ overnachtingen)?

10x wat te doen tijdens regen in de vakantie met kids?

Tijdens een druildag heb ik altijd moeite om mijzelf (en de kids) te herpakken om toch iets te ondernemen. Bankhangen, klinkt dan niet zo verkeerd. Maar na één dag moet dit gespuis toch wel uit het huis. De onderstaande dingen klinken mij dan primá. En wanneer wij naar buiten gaan: Hop, regenlaars aan!

doen tijdens regen in de vakantie met kids
Lekker flitsende, gele regenlaarzen, inclusief warme Soxs

1. Onze favoriet: knutseltijd!

Begin stilletjes allerlei leuks klaar te zetten, qua knutselspullen. Tover de eettafel om tot knutselparadijs. Kies voor kleurtjes, verf of klei. Of ga voor de vrije kunst: zet allerlei restmateriaal (papier, dozen, verpakkingen, dopjes van flessen) klaar met bijvoorbeeld een schaar, lijm of touw. En het allerleukste is als mama natuurlijk lekker mee doet!

Tip: misschien kun je de kids nog even kort naar buiten sturen voor creatief materiaal zoals takken, bloemen, bladeren en dingetjes. Schatjagen!

Knutselen met restjes, afval en troep.

2. Voorleesochtend of filmmiddagje

Zo’n regendag is ook ideaal om eens lekker veel aandacht aan lezen te besteden. Maak een lekker hoekje in de bank. Zet een bak popcorn neer en gooi alle boeken op een hoop. “Zeggen jullie maar welke!” Ook een mooie gelegenheid om eens lekker een filmpje mee te kijken met de kids.

3. De keuken in!

Met kids de keuken in levert altijd veel troep op. Sjaaah! Toch kan het een mooie regendag overbruggen. Kort samen boodschappen doen (zijn we er toch even uit). En de kids kunnen dan helpen de ingrediënten pakken. Een taartje bakken of cupcakes is altijd leuk. Die kun je daarna ook nog versieren. Maar samen een fruitbord (monkey platter) maken is ook leuk. Zeker als de kids dan mogen snijden!

4. Binnenspelletjes

Een leuk actief binnenspel vind ik spoorzoeken. De kinderen leggen een parcours uit, met kaarten waar leuke opdrachten op staan.

5. Een marktplaats cadeautje

Tijdens de vakantie in Nederland ben ik op een regendag ook eens lekker samen gaan speuren met de kids op Marktplaats voor een cadeautje. Het speelgoed is goedkoop, duurzaam en nadat we het samen zijn gaan ophalen in de buurt, hebben de kids nog een flinke tijd lief gespeeld. Weer een regendagje getackeld!

6. Speuren op google naar binnen dingen

Hoe vind je leuke dingen in de omgeving tijdens regen? Op Google maps kun je zoeken naar toffe plekken in de buurt. Waar je ook bent 😊 Tijdens regen zoek ik naar: Een leuk restaurant voor de lunch, overdekt winkelcentrum, monkey town of binnenzwembad.

Zoek je de dichtstbijzijnde speeltuin om tóch even naar buiten te gaan, typ dan “playground” in en scrol door de buurt waar je dan bent..

Volg op Pinterest “Spelen in de regen met kids”

7. Boswandeling in de regen

Wandelen door een dicht bos kan ook de regen verlichten. Het is lekker rustig en gelijk een keer een andere ambiance dan met mooi weer. Let er wel op dat er geen onweer op het programma van de weerman staat.

doen tijdens regen in de vakantie
doen tijdens regen in de vakantie

Lees ook: “Fascinerende dingen verzamelen tijdens een boswandeling (+ speurtocht & knutsel tips)”

8. Ga tóch naar een speeltuin in de regen

Het ligt er natuurlijk aan wat voor speeltuintje het is, maar met een paar droge handdoeken in de tas, kom je een heel eind. Zeker tussen de regenbuitjes door. Zelf vinden wij natuurspeeltuinen heel leuk. En tijdens regen is alles extra lekker modderig.

9. Ga juist naar een pretpark

Met lichte motregen kun je beslissen om juist naar een pretpark te gaan. Zo zijn wij ooit in Juliana Toren beland met regen. Heerlijk rustig, geen rijen. Stel wel je verwachtingen bij. Wij kozen er bewust voor om gewoon even twee uurtjes te gaan. Poncho of regenkleding, plu en een paar handdoekjes mee. En vergeet geen droge kleding voor daarna.

10. Leuke spelletjes in de regen buiten

Tot slot nog een paar leuke regenspelletjes om buiten te doen tijdens slecht weer of tussen de buien door.

 • Plassen stampen
 • Slakken en regenwormen zoeken
 • Tent bouwen, bijvoorbeeld met een zeil
 • Buiten kliederen met eco verf en water
 • Met plastic speelgoed buiten spelen
 • Modder verzamelen
 • Door plassen fietsen
 • Met blote voeten door plassen
 • Regentikkertje; je bent “vrij” als je in een plas staat
 • Regen opvangen met je mond
 • Wie kan de meeste regen vangen in een emmer
doen tijdens regen in de vakantie

Checklist voor regen tijdens de vakantie

Als je op vakantie gaat neem dan vooral de onderstaande regen spullen mee.

 • Regenlaarzen voor iedereen
 • Plu, poncho
 • Genoeg (en warme) kleren
 • Extra droge kleuren
 • Regenkap kinderwagen
 • Paar leuke films en spelletjes
 • Binnen speelgoed; kleuren, verven, boekjes
 • Of koop speciaal voor zo’n regendag een klein cadeautje voor elkaar
doen tijdens regen in de vakantie
Na regen komt zonneschijn! En misschien krijg je zelfs nog een mooi cadeau van moedertje Aarde;-)

Omdenken tijdens regenachtige dagen

Check de weersvoorspelling voor je vakantie. Zit er een dag rotweer tussen? YES! Dan kun je dan mooi één van de bovenstaande leuke dingen doen tijdens regen in de vakantie met kids.

En bij thuiskomst, dan is er niks heerlijkers dan lekker allemaal douchen of badderen. Weer wat extra speeltijd en daarna de pyjama’s aan. Klaar voor bed 😉

Ook leuk: “Ken jij dit groene familie vakantiepark al?! (in mijn dromen dus)”

Wat doen jullie met de kids tijdens regen in de vakantie?

Afbeelding header: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  • precies, genoeg alternatieven. Maar ja een mens heeft toch een beetje zon nodig 😉

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.