De grootste reden om voor een wasbare zwemluier voor je kindje te kiezen is de duurzaamheid. Je hoeft er maar 1 of 2 te kopen en daarmee bespaar je geld en afval. Maar dan wil je natuurlijk wel in één keer een goede koop doen. Lees in dit artikel alle informatie over wasbare zwemluiers. Hoe werkt het en waarop kun je de uitwasbare zwemluiers vergelijken? Ook deel ik mijn eigen ervaring en een handige top 5.

Ook leuk: “Over gezond zonnen & duurzame zonnebrandcrèmes”

Wat zijn wasbare zwemluiers?

Een wasbare zwemluier is een mooi broekje voor je (nog niet zindelijke) kindje, om mee te zwemmen. Net zoals een normaal zwembroekje of badpak, alleen deze houdt ongelukjes tegen. De herbruikbare zwemluier kun je na de waterpret, in de wasmachine mee wassen. En de volgende keer weer gebruiken.

Handig: omdat de zwemluier leuk is van zichzelf, hoef je er dus geen zwemkleding zoals een (bikini) broekje of badpak overheen te doen.

“Een wasbare zwemluier is dus ook zeker een aanwinst als je voor de rest geen wasbare luiers gebruikt!”

welke wasbare zwemluiers

Duurzaamheid uitwasbare zwemluiers

Een wasbare zwemluier is een duurzaam alternatief voor de wegwerp zwemluiers. Je kunt deze zwemluier namelijk hergebruiken (voor meerdere kindjes en ook nog verkopen na gebruik). Zo bespaar je geld én afval, hoppaa!

Tip: kies voor een wasbare zwemluier die je kunt verstellen, zodat het meerdere maten mee gaat. Of let op het aantal kg waarbij de zwemluier past. Zo heb je altijd een zwemluier klaar liggen en kun je any time gelijk gaan zwemmen!

Wasbare zwemluiers VS “gewone” wasbare luiers

Wat is het verschil tussen wasbare zwemluiers en de gewone wasbare luiers? Bij de “gewone” wasbare luiers voor dagelijks gebruik, zit er een booster in de luier. Dit is een absorberend deel om de plas op te vangen. In de zwemluier zit dit niet, anders zou het direct vollopen met water tijdens het zwemmen.

In theorie kun je ook een overbroekje van de “gewone” tweedelige wasbare luiers, gebruiken als zwemluier.

  • Maar kijk dan of die wel prettig zit en een zachte binnenkant heeft, omdat deze normaal om een zachte luier heen zit.
  • Kijk ook of de randjes bij de beentjes en het buikje goed aangesloten zitten bij het zwemmen.

    Andersom zou trouwens ook kunnen. De wasbare zwemluier óók gebruiken als overbroekje, als het past. Alhoewel er soms wordt gezegd dat door het chloorwater het waterafstotende vermogen naar de knoppen gaat (check etiket dus).
tweedelige wasbare luiers
Wasbare luiers (links), overbroekjes (rechts boven) en boosters (rechts onder)

Wasbare zwemluiers VS wegwerp zwemluiers

Het grootste verschil tussen wasbare zwemluiers en de wegwerp zwemluiers, is dat je de uitwasbare zwemluiers kunt hergebruiken.

Als je wilt weten of wasbare zwemluiers goedkoper zijn dan wegwerp zwemluiers, dan is dit afhankelijk van hoe vaak je met je kindje zwemt. Denk er ook aan dat wegwerp zwemluiers in maten verschillen. Als je weinig zwemt, kan het zomaar zo zijn dat het pak wegwerp zwemluiers te klein is als je het op je volgende vakantie nodig hebt.

  • Hoe vaak zwem je met je kindje?
  • Hoe vaak gebruik je een nieuwe wegwerp zwemluier per zwembeurt?
  • Welke maat zwemluiers heb je?

Wasbare zwemluiers kosten rond de 10-20 euro per stuk. Een pak wegwerp zwemluiers (10-14 stuks) kost tussen de 6 en 8 euro.

wegwerp zwemluier

Hoe werkt een wasbare zwemluiers?

De wasbare zwemluier heeft anti-lek-randjes bij de beentjes en het buikje, zodat ontlasting binnenboord blijft. Verder is het heel easy. Je trek je ‘m gewoon aan als broekje, of maakt de wasbare luier vast met klittenband of drukknoopjes. Na gebruik kun je ‘m wassen en opnieuw gebruiken.

Een wasbare zwemluier is verder – net zoals een wegwerp zwemluier – niet water-opneembaar. Anders zou direct de hele luier vollopen met water in het zwembad.

Hoe zit het met plas en poep bij een wasbare zwemluier?

Bij alle zwemluiers – dus zowel wegwerp als wasbaar – gaat de plas er gewoon doorheen (ja sorry). Maarrr, wordt de ontlasting wel tegen gehouden. Gelukkig gebeuren grote ongelukjes niet vaak in het zwembad.

In een zwemluier hoef je in principe geen viscose inlegvel te gebruiken, zoals je meestal wel doet bij de wasbare luiers voor dagelijks gebruik. Maar als je het prettig vindt, kan dit wel. Met zo’n inlegvel kun je de poep makkelijker weghalen en in het toilet weggooien. De luier blijft dat ook iets netter, qua verkleuringen.

welke wasbare zwemluiers

Hoeveel wasbare zwemluiers heb je nodig?

Ik heb zelf twee wasbare zwemluiers gekocht en mijn beide kindjes hebben ze na elkaar gebruikt. Ik vond het wel fijn om er dus 1 als reserve te hebben. Stel dat er eentje in de was zit, dan heb je er nog één. Maar ook om te wisselen als er een ongelukje is gebeurd.

Andere handige benodigdheden uitwasbare zwemluiers

Wat zijn nog meer handige benodigdheden voor wasbare zwemluiers?

  • (hand)wasmiddel wasbare luiers
  • octopusrekje om wasbare luiers aan te drogen
  • extra inlegvel

TIP: Of zoek de droogmolen “PRESSA” van de Ikea (die is chill, stevig, inklapbaar en maar 4 euro)

Voor welke kindjes zijn wasbare zwemluiers geschikt?

Een zwemluier is in de meeste zwembaden in Nederland en het buitenland verplicht, tot je kindje zindelijk is. Het maakt niet uit of dit een wasbare zwemluier of een wegwerp zwemluier is.

Al kunnen zwembaden natuurlijk wel hun eigen regels erop na houden, maar ik heb er nooit problemen bij ervaren. Op het strand mag je het vaak zelf weten.

Maten herbruikbare zwemluiers

Over het algemeen wordt geadviseerd om te gaan zwemmen met je baby vanaf 3 maanden oud. De meeste baby’s kunnen zichzelf dan goed genoeg op temperatuur houden.

De maten van wasbare zwemluiers gaan vaak in gewicht (aantal kg)

Even globaal voor het idee:

  • Baby 0-1 jaar (3-10 kg)
  • Dreumes 1-2 jr (10-13 kg)
  • Peuter 3-4 jr (15-17 kg)
  • Kleuter 4-6 jr (17-22 kg)

Tot wanneer kun je een wasbare zwemluier gebruiken?

Een (wasbare) zwemluier gebruik je dus tot je kindje zindelijk is tijdens het zwemmen, zodat je zeker weet dat er niet in het water wordt gepoept 🙂

Er zijn trouwens ook wasbare zwemluiers die ongelukjes tegenhouden voor oudere kindjes of bij incontinentie. Deze zijn haast niet te onderscheiden van gewone zwembroeken, maar geven wel een gerust gevoel.

Een paar voorbeelden van wasbare zwemluiers voor oudere kindjes

Hoe moet je wasbare zwemluiers wassen?

Het is eigenlijk heel simpel om een wasbare zwemluier te wassen.

Bij een plasje of niks, kun je de luier simpelweg uitspoelen met water, een handwasje doen of de luier in de wasmachine stoppen (kan gewoon bij de andere kleding).

Bij een grote boodschap kun je de ontlasting (eventueel met het inlegvel) door de wc spoelen of in de prullenbak doen (bijvoorbeeld in het buitenland als er geen toiletpapier door de pot mag). Vervolgens spoel je de luier uit onder de kraan, een handwas of in de wasmachine.

Drogen kan in de zon, over de verwarming of gewoon ophangen. Beter niet in de droger (check etiket, per merk), soms kan het wel.

Ook lezen: “Hoe moet ik wasbare luiers wassen? (wasbare luier wasroutine)”

Mijn ervaring met wasbare zwemluiers

Wat ik zelf vooral handig vind van de herbruikbare zwemluiers, is dat ik ze gewoon klaar heb liggen. Op een zwemdag wil ik gewoon gelijk gáán, en niet eerst erachter komen dat de zwemluiers te klein of op zijn.

Ook het herbruikbare vind ik fijn. Lekker eco. Zelf heb ik maar 2 zwemluiers gekocht in een all-in-one maat. Mijn dochter zwom er eerst in. Daarna mijn zoon. En vervolgens heb ik ze verkocht op Marktplaats, nu mijn kids zindelijk zijn.

Tot slot zijn de printjes gewoon te leuk van de duurzame luiers. Ik heb echt veel complimentjes gekregen tijdens het zwemmen en op vakantie over hoe leuk de wasbare zwemluiers zijn “..en wat handig ook!”.

Op vakantie vond ik zelf de “gewone” wasbare luiers niet zo handig, maar de wasbare zwemluiers gingen áltijd mee. Ik heb eigenlijk nooit wegwerp zwemluiers gekocht.

wasbare zwemluier

Verschillende soorten wasbare zwemluiers vergelijken

Er bestaan verschillende soorten wasbare zwemluiers. Je kunt de herbruikbare zwemluiers vergelijken op:

  • Merk
  • Maat
  • Vorm
  • Materiaal / uv-bescherming
MerkMaatVormMateriaal
Alva Baby (geproduceerd in China)4,5 tot 18 kg (geboorte tot 3 jaar)
8 tot 25 kg (groter broekje)
Luiervorm, drukknoopjesPUL & Polyesther
Bambinex (Oeko tex standard 100)5-8 kg
8-11 kg
11-15 kg
14-20 kg
luiervorm, drukknoopjes
Bambino Mio5 kg tot 7 kg
7 kg tot 9 kg
9 kg tot 12 kg
12 kg tot 15 kg
zwembroekje vorm, met koordje
Bare and Boho4-15 kgzwembroekje vorm, 100% polyester met PUL en fleece
Close Parent (ook met zonbescherming 50+)verschillende maten (3 maanden tot 3+ jaar)optrekbroekje100% polyester met PUL
HappyBear4-15 kgLuiervorm, drukknoopjes
ImseVimse4-6 kg 
6-8 kg
9-12 kg
11-14 kg
13-17 kg
zwembroekje vormPUL
Konfidence (heeft ook uv-pakjes) 9-36 kgzwembroekje vorm, klittenband en drukknoopjespolyester lycra, polyester, recycled PVC
Lighthouse Kids Company3 tot 15,5 kg
7 tot 25 kg
overbroekjes (die je kunt gebruiken als zwemluier), drukknoopjes100% polyester met TPU
Little Lamb4-9 kg (1)
8-16 kg (2)
+16 kg (3)
luiervorm, klittenbandpolyester, fleece
Popolini3 tot 9 kg
8 tot 15 kg
zwembroekje vorm, drukknoopjes100% polyester
Seedling Baby4-16 kgluiervorm, drukknoopjes100% polyester met PUL
Supercute0-3 jaarzwembroekje vorm, drukknoopjes
TotsBots
(OEKO-TEX 100 certificaat)
4,5 tot 9 kg
9 tot 16 kg
luiervorm, klittenband100% polyester

Top 5 wasbare zwemluiers

Bambinex en TotsBots hebben een OEKO certificaat, wat toont dat ze goed bezig zijn met duurzaamheid. Het voordeel van Close Parent vind ik dat de wasbare zwemluiers ook UV-wering hebben. Supecute heeft wel héle leuke printjes en Little Lamb is verstelbaar met klittenband, wat ik zelf ook altijd wel fijn vind.

welke wasbare zwemluier

Conclusie wasbare zwemluiers

Het enige voordeel met wegwerp zwemluiers dat ik kan bedenken is dat je een poepluier snel kunt weggooien. Gelukkig komen poepluiers bij het zwemmen niet veel voor (mijn ervaring dan). Als je echt zelden zwemt, is het daarnaast qua geld wel ook voordeliger.

De wasbare zwemluier daarentegen heeft veel meer voordelen 😉 Zo vaak gebruiken als je wilt. Goedkoper bij vaker zwemmen, en bij gebruik van meerdere kinderen achter elkaar. Makkelijk te wassen en ze drogen snel. Er zijn genoeg toffe printjes verkrijgbaar, waardoor je geen badpak of zwembroek nodig hebt. Tot slot is het natuurlijk veel duurzamer en beter voor het milieu.

Ook lezen: “Ervaring wasbare luiers: alle handige informatie over wasbare luiers op een rij!”

Welke kleur of print wasbare zwemluier zou jij uitzoeken voor je lieve uk?

Laatste update: juni 2021. Afbeeldingen: eigen en Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Top ik heb er 2 gehaald voor mijn 4 maanden oude dochtertje!super jou artikel!!! Ben erg benieuwd ga van de week babyzwemmen met die kleine???? liefs

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.