Wasbare luiers passen helemaal in een duurzame en ecologische lifestyle! Maar als newby moet je wel wat basics weten. Lees over termen als “snap in one” en een “voorgevormde twee-delig luier”? En wat is het verschil tussen een inlegger en een booster? Check verder hier al je wasbare luiers benodigdheden! Van superhandige snufjes tot duurzame alternatieven. Aanschaffen van wasbare luiers kan online genoeg.
Inhoud
Wasbare luiers benodigdheden: wat is écht nodig?
Nodig, nodig.. ja, dat is nogal persoonlijk. Een luxe wasbare billendoekjes systeem is leuk, maar een washandje werkt ook! Als moeder word je nou eenmaal een stuk makkelijker 😉
Lees ook: “Zal ik wasbare billendoekjes gebruiken bij wasbare luiers?”
Nodig zijn:
- Wasbare luiers
- Inlegvellen
- Wasbare billendoekjes
- Luieremmer
- Luierwasmiddel
- extra tip: mega handig wasbare luier droogrekje
Eerst even de basics: zó werkt een wasbare luier
Een wasbare luier bestaat altijd uit een absorberend gedeelte aan de binnenkant en een waterafstotend deel aan de buitenkant. De duurzame luiers zijn lief voor de billetjes.
Het absorberende deel aan de binnenkant vangt plas en poep op. Dit deel kan de vorm hebben van een lange lap (booster), een speciaal gevouwen doek (vouwluier) of als een voorgevormde luier.
Het buitenste deel is waterafstotend zodat je baby niet doorlekt. Dit deel wordt ook wel een overbroekje genoemd. Of het kan een wolbroekje zijn.
bron: wasbareluierwereld
Dan nu de verschillende soorten wasbare luiers
Er zijn verschillende soorten wasbare luiers verkrijgbaar. Grof gezegd kun je wasbare luiers indelen in 1-delige en 2-delige luiers. Klik verder voor mijn uitgebreide artikelen per type luier.
Bij 1-delige luiers zit het absorberende deel en waterafstotende deel aan elkaar vast. Gemakkelijk en goed geschikt voor het gemiddelde kind. Zo heb je de All-in-One, Snap-in-one en pocket luier.
Bij 2-delige luiers is het absorberende deel los van het waterafstotende deel. Meer maatwerk, en bij de luierwissel vervang je meestal alleen het absorberende deel. Zo heb je qua tweedelige luiers: de oldskool vouwluier of strikluier en de voorgevormde luier met een overbroekje in de meest hippe prints.
bron: babybum.nl
1. Hoeveel wasbare luiers heb je nodig?
Als je uitgaat van 8 schone luiers per dag, kom je met 20-24 stuks wasbare luiers een heel eind. Je draait dan ongeveer 2 luierwasjes per week.
- De gemakkelijk & snelle tip: Heb je nog geen idee welk type wasbare luier je wilt gebruiken? Probeer verschillende. Bestel online een combinatie pakket of proefpakket wasbare luiers.
- De duurzame tip: Of koop verschillende soorten wasbare luiers tweedehands. Het proberen kost dan niet veel geld. Wist je dat je wasbare luiers echt best snel kunt verkopen op Marktplaats?
Ssst.. dit is niet mijn rommelzolder hoor
2. Je hebt nodig: Inlegvellen om poep op te vangen
In de luier zelf leg je altijd een inlegvel. Plas was je er gemakkelijk uit. Maar een inlegvel vangt de ontlasting op.
- Wegwerp inlegvellen: met een inlegvel van papier, maiszetmeel of bamboe viscose vang je de ontlasting op. Dit gooi je vervolgens met de poep in de afvalbak. Sommige inlegvellen die je weggooit, kun je ook door de wc spoelen. Als je kindje niet gepoept heeft, kun je zo’n vel mee wassen en nog eens gebruiken.
- Wasbare inlegvellen: Ook van inlegvellen is een wasbare variant. Als je kindje gepoept heeft, schud je dit vel uit boven de wc. Vervolgens was je het. Dit vel is vaak van fleece, wol of zijde.
Popli inlegdoekjes zijn mijn favoriet! Deze kun je vaak wassen en hergebruiken als je kindje niet heeft gepoept. Je doet superlang met een doos en ik zeg dúúrzaam! In de wasbare luier Facebook groep las ik nog een supertip: knip de Popli doekjes doormidden. Zo heb je er nog meer en passen ze beter in de luier (en voorkom je lekkage).
Op rol (weggooien in prullenbak), in doosje (wasbaar & door wc te spoelen) & fleece (wasbaar)
3. Wasbare billendoekjes, als je dan toch bezig bent
Als je dan toch een luierwas doet, kun je net zo goed de wasbare variant van billendoekjes en snoetenpoetsers kiezen. Zet een bakje water neer of maak het doekje voor de verschoonbeurt nat met water. Na het afvegen gooi je de luier met de wasbare billendoekjes in de luieremmer.
- De gemakkelijk & snelle tip: online kun je hele mooie systemen vinden voor wasbare billendoekjes. Met waterbakken, speciale etherische oliën voor in het water en doekjes in leuke printjes.
- De duurzame tip: gebruik een oude doek (of absorberende stof) en knip vierkantjes. Voor de verschoonbeurt, houd je 2-3 doekjes onder de kraan. Of gebruik gewoon washandjes.
Diverse billendoekjes (gewone washandjes werken ook)
4. Een goed sluitende luieremmer is wel zo handig
De luiers en doekjes gooi je in de luieremmer. Het uiterlijk en materiaal is natuurlijk geheel persoonlijk te kiezen. Als de emmer maar goed sluit in verband met geurtjes.
- De gemakkelijk & snelle tip: Vouw klittenband dicht en vouw vervolgens de luier in elkaar. Gooi de luiers in de emmer. Een volle emmer schud je gewoon uit in de wasmachine. En de buitenkant van de luiers kun je prima vasthouden zonder vies te worden, als je ze een beetje handig hebt opgevouwen.
- De Very Clean tip: Je kunt in de luieremmer ook een wasnet gebruiken. Dan gooi je de luiers met wasnet en al in de wasmachine. Er bestaat ook een wet bag. Een wet bag is een soort waterdichte opbergtas. Vooral handig als je onderweg bent.
Prullenbak + luieremmer (zonder netje dus bij mij)
5. Gebruik een goed luierwasmiddel
Gebruik een goed wasmiddel. Sowieso moet je nieuwe luiers een paar keer hebben gewassen voordat ze hun optimale absorptie bereiken. Kies een programma met genoeg water, zoals de voorwas of extra spoel was. Zijn er nog vlekken zichtbaar? Hang de luiers in de zon of vrieskou en de natuur bleekt de vlekken.
- De gemakkelijk & snelle tip: Gebruik het luierwasmiddel van hetzelfde merk als de wasbare luiers. Je kunt ook kiezen voor een ander merk wasbare luiers wasmiddel.
- De duurzame tip: lees ingrediëntenlijsten en kies een goed wasmiddel of maak zelf wasmiddel. ik ben blijven hangen bij m’n Neutral.
Dikke don’ts tijdens het wassen van de luiers: gebruik niet teveel wasmiddel. Zeepresten hopen zich op en je luiers gaan enorm stinken! Het enige dat je nu nog kunt doen is je luiers strippen. Gebruik geen wasverzachter of vloeibaar wasmiddel, dit tast het absorptievermogen aan. Gebruik geen azijn, dit tast het rubber in de elastiek aan.
Luiers strippen betekent alle achtergebleven (stinkende!) zeepresten uit je luier verwijderen. In mijn blog over naar vis stinkende luiers, lees je er meer over 😉
Zelfgemaakte wasmiddel in flessen + poeder. Meestal gebruik ik poeder.
Overige “extra” benodigdheden bij wasbare luiers
De extra dingen staan hier omdat je ze nodig kúnt hebben. Of omdat je het gewoon leuk/ handig/ slim vindt. Sowieso het wasbare luier droogrekje is echt handig voor na het wassen.
Extra leuk of handig zijn:
- Billen zalf, lotion of crème: let op als je zalf gebruikt bij wasbare luiers. Het kan de absorberende laag aantasten. Gebruik er dan altijd een papieren inlegvel tussen. (baby billen crèmes blog)
- Etherische olie: Als je wasbare billendoekjes gebruikt en deze in een bak met water legt, kun je hier een drupje etherische olie indoen.
- Heilwol: Heilwol is genezend wol. Deze plukjes wol leg je tussen de luier en de kapotte huid.
- Luierklem: Met een luierklem zet je vouwluiers vast. Vroeger werd een veiligheidsspeld gebruikt.
- Romperverlenger: omdat wasbare luiers vaak wat dikker zijn kun je de romper verlengen (of gebruik een grotere maat rompers)
- Wetbag: In een wetbag kan je vieze luiers bewaren. Het is waterdicht.
- Wasbare zwemluiers: voor in het zwembad!
- Wasnet: Een wasnet kan je gebruiken voor in de luieremmer.
- Wolvet: Om je wolbroekje waterdicht te houden gebruik je wolvet. Dit heet lanoline.
- Wolwasmiddel: Wollen overbroekjes kun je niet zomaar met 40 graden mee wassen. Dit doe je met een handwas en met speciaal wolwasmiddel.
Bianca van fulltime mama: “Ik gebruik alleen wasbare zwemluiers. Ik kies voor klittenband, omdat het sneller en meer verstelbaar is. Zeker met een drukke dreumes valt het niet mee om de drukknoopjes vast te maken. Dan laat ik haar vaak gewoon instappen als een broekje.”
Tot slot: Hoe doe ik het met mijn luiers?
Welke soort wasbare luiers gebruik ik? Een ratjetoe aan alles! Pockets, all-in-one en snap-in-one luiers, tweedelige luiers, ik heb een wollen overbroekje, zwemluiers. Ik heb zowel luiers met klittenband als drukknoopjes. In heb inlegvellen op rol en die van Popli. Waarvan ik dit laatste adviseer, omdat je die weer kunt wassen.
Verder gebruik ik de billendoekjes van Cheeky Wipes. Deze maak ik onder de kraan nat, vlak voor de verschoonronde. Ik heb een simpele luieremmer tweedehands van marktplaats gehaald.
Qua wassen ben ik nog zoekende. Ik doe het nu zo, maar als het beter kan, wil ik graag je tips. Ik kies nu een voorwas + een 40 of 60 graden programma. Of ik kies een 60 graden programma + de eco stand + extra spoelen. In het aller begin heb ik ook teveel wasmiddel gebruikt. Damn.. wat kunnen die luiers gaan stinken zeg! Strippen was de oplossing.
Welke (extra) benodigdheden gebruik jij bij je wasbare luiers? Ik ben erg benieuwd! Koop wasbare luiers online en praat gezellig mee in de reacties.
9 Reacties
Trouwens, ik lees op internet vaak dat je geen enkel inlegvelletje (dat met plas meerdere keren gebruikt kan worden) door de wc moet spoelen. Er zijn al regelmatig verstoppingsproblemen geweest bij mensen die dit wel deden en daarnaast vindt de waterzuivering het ook niet fijn, waardoor die heffingen e.d. weer omhoog moeten etc.etc. Sindsdien gooi ik ze maar gewoon in de container (met een zakje eromheen, dat is dan weer minder goed voor het milieu)
…José schreef als laatst…Ik dacht echt te gaan tandemvoeden
Complimenten voor dit artikel. Zo compleet heb ik het nog niet gelezen. Mooi dat je er je eigen ervaring in verwerkt, tips en wat nog meer zou kunnen. Heel duidelijk!
Wij gebruiken kokosolie voor de billen als ze rood zijn. Dit werkt super!
Tip: bij het ophangen van de luiers deze over de lijn heen hangen zodat ze ‘dubbel’ hangen en niet helemaal languit met knijpers aan de bovenkant. Zo blijft het elastiek beter en ben je sneller klaar met je luierwas 🙂
Bedankt voor je complimenten, leuk om te horen! Kokosolie is inderdaad ook een aanrader (wel met inlegvel er tussen). Wat een super droogtip thanks voor de toevoeging!
Nog een tip: een kussensloop gebruiken als ‘wasnet’ in de luieremmer! En ik gebruik zelfgemaakte billendoekjes én hydrofiele washandjes als billendoekjes! Ideaal ????
Ik zweer bij strikluiers met wolbroekjes!
…José schreef als laatst…Ik dacht echt te gaan tandemvoeden
Slim! Jose ik ben zo benieuwd naar jouw strikluiers ervaring. Ik heb je gemaild 🙂
Leuk artikel! Als tip wat betreft de hoeveelheid wasmiddel: hou je aan de voorschriften van de fabrikant dwz doseren naar grootte van de trommel, de waterhardheid en voor sterk vervuilde was (wat gebruikte luiers nu eenmaal ook zijn). Zo heb je het nooit mis 😉
Thanks goede tip! Ja er zijn zoooveel wasbare luiers wasadviezen. Kan er een heel artikel aan wijden haha
Heel interessant, ik hoop het artikel ooit nog eens nodig te hebben.
…simpel, met een snufje liefde schreef als laatst…De week, met een snufje liefde #3
Interessant zeg! Dacht altijd dat het heel veel werk zou zijn, maar dat valt eigenlijk best mee.
…Patricia schreef als laatst…Bevallen minder heftig dan verwacht, vindt 43% vrouwen