Het wordt steeds eerder donker en de temperaturen dalen, de winter staat weer voor de deur. ‘s Winters kom je graag thuis in een lekker warm huis, maar af en toe lijkt het wel alsof die warmte snel weer verdwijnt. Hoe houd je je huis goed warm in de winter? In dit artikel lees je een aantal handige tips van gastblogger Sophie van Hal.

Doe de gordijnen dicht als het donker wordt

Overdag als de zon schijnt, warmt de zon je huis op. Zodra het donker en kouder wordt, is het slim om de gordijnen dicht te doen. Via je ramen ontsnapt warmte en dichte gordijnen werken als een soort extra isolatielaag. Let goed op dat je verwarming niet tussen het gordijn en het raam zit, dan blijft de warmte als het ware vast te zitten tussen raam en gordijn en komt het niet goed je kamer in.

Ook leuk: “Tips om je energieverbruik te verlagen. Mijn eindnota was om te janken!

Denk aan duurzame oplossingen

Je huis lekker warm stoken is fijn voor jou, maar minder voor het milieu. Denk daarom aan duurzame manieren om je huis te verwarmen. Een goed voorbeeld hiervan is met een zonneboiler. Bij een zonneboiler wordt je water opgewarmd door middel van zonne energie. Wist je dat er ook zonne energie wordt opgewekt op bewolkte dagen? Wolken houden maar een deel van het zonlicht tegen, waardoor de zonnepanelen nog steeds energie opwekken.

Ook leuk: “Hoe groen is groene stroom en gas (+top 5 groene energie leveranciers)

Check je isolatie voor een warm huis

Als je huis niet goed geïsoleerd is, verbruik je veel energie terwijl de warmte het huis via de muren, vloer en dak weer verlaat. Controleer daarom of je woning goed geïsoleerd is. Weet je het niet zeker? Als je een koopwoning hebt staat er in je bouwkundige keuring aangegeven of en waar je huis is geïsoleerd. Er zijn veel verschillende manieren om je woning te isoleren, natuurlijk ook op een milieuvriendelijke manier. Zo houdt je huis warmte beter vast en hoef je minder energie te gebruiken.

Doe tussendeuren goed dicht

Door de tussendeur van de woonkamer naar de gang goed dicht te doen en een tochtstrip te plaatsen, zorg je ervoor dat je woonkamer lekker warm blijft. Zo hoef je je centrale verwarming minder hoog te zetten en verbruik je minder energie. Een makkelijke oplossing!

Ga voor fijne dekentjes en kruiken

Naast alle praktische dingen, is de winter natuurlijk dé kans om alle leuke dekentjes en warme kruiken uit de kast te halen. Knus op de bank onder een dekentje met een mok warme thee is een perfecte manier om warm te blijven in huis en hiervoor heb je aanzienlijk minder energie nodig dan voor het hoger zetten van je thermostaat.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.