Of je wegwerp luiers of wasbare luiers wilt gebruiken is een persoonlijke keuze. Maar zeker de moeite waard om te overwegen! Zo zag ik mezelf helemaal niet als wasbare luiermoeder. Wat een gedoe! Maar niks is minder waar, en ik ben er hartstikke positief over. Lees daarom welke punten ik heb overwogen toen ik twijfelde om met wasbare luiers te starten. Zelf ben ik na 6 maanden gestart omdat ik er toen pas over ging lezen. Als jij het eerder leest, kun je nog eerder geld besparen 😉

Ook leuk: “Online wasbare luiers kopen” en “Starten met wasbare luiers, doe je zo!” 

Wegwerpluiers zijn de standaard, maareh..

Veel moeders denken er niet over na. Wegwerpluiers zijn overal verkrijgbaar, ze zitten in allerlei (overbodige?) promotie babyboxen en tja, het is ergens wel zo gemakkelijk. Misschien is het slepen met die grote voordeelverpakkingen op een fiets een beetje irritant, maar hup: je koopt grote pakken luiers gewoon online of je bestelt ze bij je boodschappen. Van alle gemakken voorzien. Of is er meer?

Een hele berg wegwerpluiers…

Als je meer denkt in het grotere geheel, dan zitten er toch ook wel wat nadelen aan wegwerp luiers. Tel maar eens op hoeveel luiers er per kind worden weggegooid. En dat dan per jaar in alleen Nederland. Met het oog op afval minderen, kun je hier een flinke sprong in maken.

Katjing, in je portemonnee telt het ook op

Wanneer je de luiers bij je maandbudget incalculeert, valt het misschien niet zo op. Toch is het een grote kostenpost. Al die luiers in een heel jaar. Tot zindelijkheid. En vervolgens misschien nog een tweede, derde of vierde kindje..

Productieproces en chemische stoffen in de luier 

Nu heb ik hier geen exacte research in gedaan, dat voorop gesteld. Maar ik vraag me wel af, hoe duurzaam is het productie proces van wegwerpluiers. En welke chemicaliën zitten in de luier om het plas te absorberen?

Twijfelen over wasbare luiers, wat is het voordeel?

Gatver, luiers vol poep uitwassen met de hand. Een dikke prop katoen onder de kleren van je kleintje… Relax! Wat dat betreft zijn wasbare luiers helemaal aangepast aan onze westerse lifestyle. Sterker nog, ze zien er superleuk uit! Welke voordelen wegen voor mij het zwaarst?

Minder afval, en het wassen valt wel mee

Al je volledig wasbare luiers gebruikt, heb je zo’n 2-3 luierwasjes in de week. Eigenlijk doet je wasmachine het werk. Je hoeft ze alleen maar op te hangen erna aan een handig luierdroogrekje. En tijdens je favoriete serie vouw je de luiers even op, wat nog geen 10 minuten werk is. Best te doen. En voor mij absoluut de moeite waard, om die grote afvalberg te verminderen. Verder hoef ik nooit grote pakken luiers te halen en ze zijn nooit op 😉

Lees ook: “Hoe moet je wasbare luiers wassen? Stap voor stap wasadvies”

Wanneer wasbare luiers

Het is écht veel goedkoper

Met wasbare luiers doe je als het ware de investering in 1x. Daardoor lijkt het in het begin duur, maar in totaal is het veel goedkoper. Hoe goedkoop of duur is aan jou. Je kunt nieuwe wasbare luiers kopen, je kunt goedkope Chinese wasbare luiers kopen (oké, daarvan kun je ook de duurzaamheid in twijfel trekken, maar het is een optie) en je kunt tweedehands luiers op Marktplaats kopen! Verder kun je zelfs nog wasbare luiers huren. Als je daarnaast ook de wegwerp billendoekjes overboord gooit en kiest voor wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers, bespaar je helemaal. Op afval, milieu en je portemonnee 😉

Chemische stoffen boycotten

Als huidtherapeut ben ik me erg bewust van chemische stoffen in baby producten en op onze huid. Ik pluis graag de ingrediënten uit van baby crèmes. Voor mij is dit ook een reden om voor katoenen luiers te kiezen en zo min mogelijk wegwerpdoekjes.

Voor mij zijn dit de belangrijkste redenen dat ik niet meer twijfel over wasbare luiers of wegwerp. Ik ga voor wasbaar! Maar misschien zijn er nog wel meer redenen, want waar kijk jij naar? Praat mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

    • Hi Judith ik heb ze ook van eBay en doe altijd twee inleggers per luier. Doe jij dat ook? Dat zou kunnen werken?

  1. Hier ook wasbare luiers! Het bevalt me prima overdag. Voor de nacht moet ik eigenlijk tweedelig kopen, maar nog steeds niet gedaan. Momenteel dan dus wel wegwerp. Zoon gaat niet naar de opvang dus overdag zit hij dan wel weer volledig in wasbaar.
    Het extra werk valt mij allemaal wel mee.
    …Maaike schreef als laatst…Zieke babyMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.