Is het hoogtijd om je vloer te vervangen of ga je verhuizen? Een PVC vloer is helemaal van deze tijd en dat begrijp ik wel. Het is hartstikke mooi, praktisch en gaat lang mee. Maar hoe zit het eigenlijk met het ecologische aspect en wanneer is een PVC vloer duurzaam? Ik bekijk verschillende aspecten zoals levensduur en de vervlieging van giftige stoffen, zodat je een bewuste keuze kunt maken voor je mooie vloer!

Ook lezen: “Vloer isoleren tijdens onze verbouwing en is vloerverwarming een goed idee?*

Een PVC vloer is sterk, geluiddempend en onderhoudsarm

Een PVC vloer heeft veel voordelen. De vloer kan goed tegen een stootje en is geluiddempend, wel zo handig voor gezinnen met kids. Qua uiterlijk is er ook veel keus in kleur en design. Een PVC vloer kan gelegd worden in wildverband, stroken, tegels of denk ook aan visgraat PVC vloeren. Daarnaast heb je er weinig gedoe van qua onderhoud. Schoonmaken is easy met simpele schoonmaakmiddelen. Wel zijn viltjes of doppen onder meubels aanbevolen. Verder is een PVC vloer vochtbestendig en geschikt in combinatie met vloerverwarming.

Wanneer is een PVC vloer duurzaam?

Je kunt PVC vloeren vergelijken op kleur, patroon, maat, reliëf en prijs. Maar vergeet vooral het duurzame aspect niet. Bekijk de onderstaande punten om te checken of je PVC vloer duurzaam is.

1. Levensduur van een PVC vloer; vastlijmen of los leggen?

Op een PVC vloer krijg je meestal 10-15 jaar garantie, maar zo’n vloer kan zomaar 20 jaar meegaan en dat is wel zo duurzaam. Overweeg daarom of je de PVC vloer wilt vastlijmen of los leggen. Vastgelijmde PVC vloeren kunnen niet worden gerecycled. Losse PVC vloeren wel. Deze losliggende klik PVC vloeren worden “zwevend” gelegd. Je hebt dan dus de optie om de vloer mee te nemen of te verkopen wanneer je gaat verhuizen.

PVC vloer vastlijmen of click PVC?

✔ Klik PVC wordt los gelegd, je kunt dit meenemen of verkopen. Het kan tevens gerecycled worden.
✔ Kan jouw voorkeurspatroon gelegd worden met klik PVC?
✔ Klik PVC pakt daarnaast vaak goedkoper uit, omdat je bij lijm PVC eerst de vloer moet egaliseren.

Een mooi uitgangspunt over de duurzaamheid van vloeren, vind ik dan ook deze van milieucentraal: “De grootste winst voor het milieu ontstaat als je een vloerbedekking net zo lang gebruikt als de levensduur toelaat.”

2. Aan welke eigenschappen moet je vloer voldoen?

Als je zo lang mogelijk met je vloer wilt doen, moet je van te voren goed nadenken. Aan welke eigenschappen moet je vloer voldoen op korte en lange termijn? Denk bijvoorbeeld aan de plaats in huis (vochtigheid) en de warmte (vloerverwarming of juist isolerend). Een vloerexpert kan je adviseren of PVC de beste keuze is.

TIP: vraag ook naar de dimensiestabiliteit. Hoever gaat je PVC vloer nog krimpen door warmte en mechanische effecten? Je wilt niet 20 jaar lang naar kiertjes of naadjes kijken.

Duurzame eigenschappen van je PVC vloer

✔ Waar in huis wil je PVC laten leggen?
✔ Moet het juist isolerend zijn of is het bedoeld voor bij vloerverwarming?
Let bij vloerverwarming op de optimale warmteweerstand.
✔ Vraag naar de dimensiestabiliteit (voorkom naadjes).
✔ Waar staat de fabriek, waar wordt het PVC gemaakt? Slechts enkele aanbieders produceren in Europa en slechts één aanbieder produceert haar vinyl en PVC in Nederland.

3. Hoe zit het met giftige stoffen in een PVC vloer?

Wist je dat er altijd weekmakers worden gebruikt bij PVC vloeren? Zo ontstaat dat rubberachtige, zachte bovenlaagje. Weekmakers zijn nogal discutabel. Je wilt uiteraard geen ftalaten in het bijt- of badspeelgoed van je kind, maar je wilt al helemaal niet dat je kind dagelijks slechte stoffen inademt als het op de vloer speelt. Omdat er geen specifieke Europese keurmerken zijn wat betreft PVC vloeren, kun je proberen te achterhalen welke weekmakers er worden gebruikt en vooral de hoeveelheid. Maar hoe?

Allereerst kun je bij PVC vloeren kiezen voor nieuwe PVC en gerecyclede PVC. Dat laatste klinkt leuk, maar niet als het onbekend is van welke gerecyclede stoffen het precies gemaakt is en hoe het zit qua giftige stoffen en weekmakers. Verder is er online sprake van bio weekmakers. Klinkt ook leuk, maar vooralsnog kon ik er geen expliciete informatie over vinden. Kortom, leuke vragen voor de vloerenverkoper 😉

Tips om te checken of je PVC vloer duurzaam is

✔ Hoe zit het met schadelijke stoffen zoals formaldehyde, zware metalen en schadelijke weekmakers?
✔ Is de PVC vloer gemaakt van nieuwe of gerecyclede PVC (kunststof)?

4. Wanneer komen deze giftige stoffen daadwerkelijk vrij in je huis?

Het vrijkomen van vluchtige (al dan niet giftige) stoffen uit je PVC vloer wordt gemeten in de emissie waarde. Een lage emissie waarde is goed, er komen dan weinig stoffen vrij in je huis. Er zijn hiervoor geen standaard regels, helaas. De strengste norm op dit moment is het Duitse DIBt keurmerk (Duits Instituut voor Bouwtechniek).

Zo min mogelijk uitstoot van giftige stoffen uit je vloer

✔ Wat is de emissie waarde?
✔ Is er een DIBt keurmerk?

Conclusie: een duurzame PVC vloer kiezen

Kortom, er zit qua PVC vloer dus wel degelijk verschil in duurzaamheid. Voor jezelf kun je het best kiezen voor “zwevend” klik PVC, zo omzeil je mogelijke gifstoffen uit lijm en je kunt de vloer opgebruiken tot het einde, omdat je hem later kunt meenemen of verkopen. Wanneer je een PVC vloer gaat kopen, kies je voor nu liever voor nieuw PVC in plaats van gerecycled PVC. De regels en herkomst van de gerecyclede stoffen en weekmakers zijn nog te onduidelijk. Op dit moment is de strengste norm, het DIBt keurmerk uit Duitsland. Hiermee heb je enige informatie over de emissie waarde. Een lage emissiewaarde zorgt voor een lage uitstoot van giftige stoffen uit je vloer. Tot slot weegt de dimensistabiliteit (het wijken van de vloer) mee als je zo lang mogelijk met je vloer wilt doen en de optimale warmteweerstand moet ook kloppen in jouw situatie.

Zou jij voor een PVC vloer gaan of gaat jouw voorkeur liever uit naar een ander type vloer? Of heb jij al een PVC vloer liggen? Dan ben ik ook erg benieuwd hoe tevreden je er mee bent en op welke punten jij hebt gecheckt? Weet tot slot iemand toevallig meer over biologische weekmakers? Dan hoor ik het ook graag! Klets mee over PVC vloeren en de duurzaamheid hiervan.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Bedankt voor dit informatieve artikel over PVC-vloeren. Ik ben voor mijn nieuwe huis bezig met het kiezen van de juiste oplossing voor de vloer. Daarbij speelt duurzaamheid uiteraard een grote rol. PVC was heel aantrekkelijk met het oog op onderhoud en uiterlijk. Ik ga mij nog wat verder informeren over vloeren.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.