Na de tweede wereld oorlog, babyboom en voedseltekorten lag de focus meer op productie. Snel en veel (door middel van chemische bestrijdingsmiddelen en het opjagen van land en dier). De laatste jaren is duurzaamheid een steeds populairder onderwerp, want mensen willen gezondheid (geen chemische troep) en welzijn voor mens en dier (geen onmenselijke werkomstandigheden of dierenmishandeling). Waarom vind ik een biologische lifestyle belangrijk?

Waarom vind ik een biologische lifestyle belangrijk?

Als je biologisch eet Dan kies je voor géén chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar dierlijke mest of organische stoffen. Geen chemisch-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Landbouw met respect voor de natuurlijke kringlopen. Biologisch-dynamische landbouw gaat hierin nog een stapje verder en betracht nog extra eisen omtrent gewasbescherming en het gezond en vruchtbaar houden van de landbouwgrond.

Ook leuk: “Wat is een biologische groententas en welke voordelen heeft het?”

biologisch eten/ biologische lifestyle belangrijk

Dierenwelzijn

Biologisch voedsel staat ook in voor dierenwelzijn. Preventief geneesmiddelengebruik en het couperen van staarten, snavels en tanden is verboden. Dieren moeten hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Sinds de laatste periode wordt er ook geëist dat dieren zelf hoofdzakelijk biologisch voer krijgen.

De biologische ambacht wordt bedreigd door de opkomst van zogenoemde tussensegmenten. Consumenten worden steeds meer bewust (gelukkig), maar vinden de prijs van biologische producten dan nog iets te hoog. Producenten spelen in op deze markt door íets meer rekening te houden met het dierenwelzijn, voor een iets hogere prijs (maar lager dan de biologische variant).

bio dieren

Genetisch gemodificeerde organismen (GMO/GGO)

De biologische landbouw is tegen ggo. Zij gaan uit van het principe dat ziekten en plagen ontstaan omdat gewassen uit balans zijn. De meest duurzame oplossing is dan eerder de balans terug zoeken (lange termijn oplossing) in plaats van gewassen te veranderen met oog op een bepaalde ziekte of plaag (ggo, korte termijnoplossing). Helaas hebben zij wel te maken met kruisbestuiving, overgebracht via land, lucht, voedsel en dieren.

Leestip: “Alles over eerlijke groenten en biologische moestuintips”

Hoe herken je biologische producten?

Het biologische aandeel in de agrarische sector groeit stilletjes aan. We worden met zijn alle steeds bewuster. In de winkels zien we steeds meer biologische producten, te herkennen aan diverse keurmerken. Ook in de wet zijn er bepaalde regels vastgelegd. Zo moeten biologische producten minimaal uit 95% biologische ingrediënten bestaan. Enkele keurmerken zijn Bio+, Eko, Demeter, Biologische landbouw EG, Bio-Siegel (De), Agriculture Biologique (Fr), Soil Association (En), Biogarantie (Be), Bio-Knospe (Zwitserland), Organic Seal (VS).

Het eenvoudige principe van Vraag en Aanbod. Door het kopen van échte biologische producten stimuleer je de biologische landbouw. Maak een statement voor het welzijn van mens, dier, natuur en milieu. Elk klein steentje, draagt bij aan.. tja, een betere wereld, écht 🙂

Bron: dossier bioland

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.