Ik start wel eerst even met het nuanceren van de titel, want soms start de borstvoeding ook gewoon superfijn en zonder problemen. Bij mij alleen niet. En daarom deze uiteenzetting waarom borstvoeding in het begin fucking irritant is 😉

Lees ook: “Welke voordelen van de borstvoeding zie ik nu met 10 maanden?

Borstvoeding in het begin

Als iemand bij de borstvoedingsfanaten hoort, ben ik het wel. Ik zou het niet promoten bij iedereen. Ik bedoel, dat maak je toch wel lekker zelf uit. Alleen voor mezelf wilde ik dolgraag borstvoeding geven. Zowel bij mijn eerste kindje als tweede schavuit, ging de borstvoeding in het begin niet bepaald van een leien dakje. Het huilen staat me nader dan het lachen, toch is het óók grappig 😉

1. Een onuitputtelijke bron van melk

In het begin stelt je lichaam je melk af op je kindje. Het vraag en aanbod verhaal begint met net niks en wat colostrum. Na een dag of twee heb je al snel een overaanbod. Een fantastisch mechanisme en gelukkig voor babylief, maar borstenlief lijden onder de overload aan melk: de welbekende stuwing. Wat gepaard gaat met dikke blauwe aderen, maar ook een pornolook, waar helaas geen enkele man wat aan heeft, omdat hij bij elke aanraking een klap in zijn bek krijgt.

Ook leuk: “Wat vond ‘ie er nou echt van? De papaborstvoeding TAG”

2. Melk in mond en.. oog, oor, neus

Als die overvloed aan melk door enkele kleine melkkanaaltje moet, dan krijg je te maken met natuurkundige krachten (mijn melkstraal record is 15 cm, jouwe? :X). En dat veroorzaakt een arm hulpeloos baby’tje met een halve melkverstikking, verslikking en eindeloze hik. Om nog maar niet te spreken over de gemiste stralen richting oog, oor en neus..

3. Melkvlekken

Zo’n flinke melkslok wordt een baby’tje al gauw teveel. Ik noem het een “melkoverloopje”, maar al die melkmassa resulteert uiteindelijk gewoon in een ordinaire kotsstraal. Elk cute babyoutfit is niet alleen verpest door lelijke slapjes, maar gaat ook nog niet eens een halve dag mee.

Lees ook: “Geef je nog steeds borstvoeding ’s nachts? Het nachtmonster.”

4. Duizend doekjes en de eeuwige was

In een poging mijzelf melkstraal- en kotsvrij te houden, gebruik ik stapels doekjes en slabbers. Baby draagt al standaard een slab. De drinkborst krijgt een doekje als slab om melkoverloopjes op te vangen en de standby-borst krijgt een doekje voor, om de melkfonteinstralen op de vangen. Tel alle doekjes en lieve outfitjes bij elkaar op en jij mag raden hoe vaak ik was. Juist! Jij gaat door voor de koelkast. Of eh, wasmachine 😉

TIP: “Hoe werken wasbare billendoekjes en snoetenpoetsers?”

5. Charming, not so charming

Zoogcompressen (of wasbare zoogcompressen), zure melkparfum en voedingsbh’s.. need i say more? Gelukkig (of not so gelukkig) is mijn onderkantje nog even out of order, maar anders zou er ook niet veel van terecht komen tussen de lakens.

Lees ook: “Een leuk seksleven als ouders, in de drukke tijd der kinderen

6. Hele originele slaapstandjes

Zelf heb ik het wel druk tussen de lakens, waar ik een hoop nieuwe standjes wijzer ben geworden. Slaapstandjes wel te verstaan, zoals mama’s-hernia en moedersstijvenek enzo. Deze zijn er namelijk vooral op gericht om babylief te laten slapen, niet voor mijn comfort ofzo.

borstvoeding in het begin

7. Always together

Als borstvoedingsmama ben je nooit alleen. Borstvoeden om de soms 1,5 of 2 uur is gewoon de realiteit in het begin. Er zit altijd een baby aan je vastgezogen. Dat maakt je dagelijkse routine niet altijd makkelijk. Al heb je het lopend voeden vlug onder de knie, met al een peuter in huis. Jammer alleen dat je dan die melkstralen weer achter je aan moet opdweilen (oké, dit laatste was echt een grapje).

8. En alsof dat nog niet genoeg gedoe is

Kijk, puur en alleen het hebben van wat extra melk is nog niet zo’n ramp. Het wordt pas écht lastig als je bij je borstvoeding, een borstontsteking en spruw cadeau krijgt. Dan moet je namelijk ook nog om de 6 uur antibiotica nemen, een uur vóór of twee uur ná het eten (en plan dat maar eens in, in de nacht en met twee koters overdag). Elke anderhalf uur na de antibiotica, moet er een probiotica in. En als kers op de tepel, ook nog 4x per dag een antischimmelvloeistof in baby’s mond en op mama’s tepels. Dat moet dan weer na het voeden. En oja, laat die tepels nog even rustig een tijdje drogen aan de lucht. (Al lekkend en wel, hoeeeee dan!!)

Gefrustreerde borstvoedingsmoeder? Ehw… Jep.

Aaaghrr. Afijn, deze borstvoedingsmoeder is dus even lichtjes gefrustreerd 😉 maar stoppen? No no, ikke niet. En verder gaat het goed hoor! Haha.

En daarom: “Een dikke, vette box aan de borstvoedingsmama’s!!!!!”

Herken je de borstvoedingsstuggles. Please laat me weten dat ik niet de enige ben. Welke irritaties herken jij heel erg en welke niet? Ik hou mezelf vooral gemotiveerd door de binding met mijn kindje en de beste voeding. Wat is jouw borstvoedingsmotivatie? Klets gezellig mee in de reacties!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

12 Comments

 1. Haha echt wel! Plus het beddengoed omdat je elke ochtend in een plasje melk wakker wordt… maar niet opgeven nee, na alle ellende wordt het eindelijk makkelijk en fijn, dus daar ga ik voor. Na alle moeite mag er ook even genoten worden 🙂

 2. Je bent zeker niet de enige, ik vond die eerste weken verschrikkelijk. Niks roze wolk en romantisch voeden. Pas na deze periode kwam de rust en begon ik te genieten. Daar kwam ik bij de derde pas achter, bij de andere twee had ik het voortijdig opgegeven. Zonde, weet ik nu pas.

  Veel sterkte met alles, hoop echt dat je binnenkort niet meer zo hoeft te tobben.
  …Merel schreef als laatst…Spiegel voorhouden: over dochters en confronterend gedragMy Profile

 3. Zeker herkenbaar. De eerste weken ging er zoveel was door! Niet alleen van haar. Ik hing zelf ook altijd mee vol dankzij lekken.

 4. Deels herkenbaar 😉 dat t een struggle is weet ik ook. Voeg t puntje: bloedende tepels en continu pijn alsof er naalden door je tepels steken er maar aan toe. Motivatie om door te gaan? Nee motivatie om te stoppen. Fles is een prima alternatief (I know, niet t beste maar onze oudste deed het er heel goed op) dus hop over op de fles, deze mama is weer relaxt en vrolijk en baby daardoor ook. Maar kan me voorstellen dat jij wel doorzet en ik hoop dan ook dat de ontsteking en spruw snel weg zijn! En de was: leg je vent uit hoe t wasmachine en de droger werken, scheelt jou weer tijd en energie 🙂
  …Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken schreef als laatst…Dagje uit in Andalusië: Almeria met kinderenMy Profile

  • Lori Reply

   Vrolijk mama is inderdaad belangrijk met stip op 1. Haha, ja goeie 😉 alleen dan gaat mijn man mij uitleggen hoe al die mannen(rot)klusjes werken en daar word ik dan weer niet blij van. Haha! Maar geintje, hij doet het ook wel eens hoor 🙂

 5. Leuk geschreven Lor! Hier borstvoeding geprobeerd, laat ik nou een billenman in plaats van een borstenman geproduceerd hebben! Ik kolf inmiddels ruim 3 maanden fulltime wat ook niet altijd over rozen gaat maar als je je mannetje dan zo goed ziet groeien is dat het meer dan waard! Sterkte ????????

  • Lori Reply

   Dank, Iloon 😉 Respect dat je fulltime kolft! Kolven is inderdaad ook niet mijn favoriet, maar alles voor het goede doel, toch?!

 6. Ik herken het helemaal! Al had ik de lekkage niet, wel doorlopende borstontsteking (ja idd hel!) en uiteindelijk nog maar 1 borst die werkte. Maar het allergrootste voordeel waarop ik het stug bleef volhouden was dat borstvoeding (bij ons iig) het allerbeste slaapmutsje was/is. En laat ik nu toevallig enorm gek zijn op slapen 🙂
  Dusss even volhouden nog en dan kan het gemak er van beginnen!

  • Lori Reply

   Ooh dat is ook vervelend. Gewoon vaker een ontsteking, getver! Ja, heerlijk zo samen in slaap doezelen aan de borst. Dat vind ik ook erg mooi.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.