De meest bijzondere mensen vind ik degene die mij het gevoel geven dat ik het waard ben. Dat kan op verschillende manieren en ik probeer het zelf ook altijd zo veel mogelijk toe te passen. Het zijn de kleine dingen, die een grote indruk achterlaten. Hoe kun je iemand waarderen en hoe laat je dat zien?

Hoe kun je iemand waarderen en hoe laat je dat zien?

Namen onthouden

Het is best lastig om iemands naam te onthouden. Je stelt je voor en na twee zinnen weet je eigenlijk de naam al niet meer. Maar als ik bel naar de garage of de tandarts en ze noemen halverwege het gesprek mijn naam of sluiten af met “fijne dag, Lori!” moet ik altijd even glimlachen. Je voelt je als persoon erkent.

Hoe onthoud je nou iemands naam? Zelf doe ik dat door te herhalen. Als iemand zegt: “Hoi, ik ben Jan”, zeg ik “Hoi, Jan”, om mijn gesprek te vervolgen. Aan de telefoon schrijf ik de naam soms op.

Doorvragen

In een training leerde ik ooit dat de tweede vraag de werkelijke “interessevraag” is. Dat klopt eigenlijk altijd. Bijna iedereen vraagt: “Hoe gaat ’t?”. Dat is niet zo moeilijk. Degene die daarna vragen: “En hoe is het nu met…..?” zijn de mensen die werkelijk geïnteresseerd zijn in jou en jouw bezigheden.

Ik probeer altijd zo’n tweede vraag te stellen. Of het nu bij vrienden is of bij cliënten.

Ook leuk: “Alleskunnende moeders: “Oh, kun jij niet vliegen en 20 minuten je adem inhouden dan?”

Ergens op terug komen

Soms vertel je iemand wat meer. Iets dat impact op je had of iets heel ergs leuks dat je gaat doen. Als mensen hier later op terug komen, geeft dat mij altijd het gevoel dat zij echt geïnteresseerd naar mij geluisterd hebben.

Dingen onthouden is niet mijn sterkste punt. Op mijn werk helpt het om ook korte notities te maken wat cliënten persoonlijk hebben verteld. Dan kan ik er later op terugkomen. Mensen kijken altijd blij als ik er dan naar vraag en soms zegt iemand: “Wat heb je dat goed onthouden”. Stiekem moet ik wel lachen omdat ik het juist heb opgeschreven.

Complimenten geven

Het is niet moeilijk, complimenten geven, maar ook ontvangen vinden veel mensen moeilijk. Dat werd toevallig van de week ook weer genoemd tijdens Sex Academy op RTL5. Maar zó waar. Wees royaal met (welgemeende) complimenten, maar durf ze ook te ontvangen. Geen “Ja, maar..”, gewoon een simpele “Dankjewel”. Let er maar eens op.


Ook leuk: “Op zoek naar jezelf: wie ben ik?”

Vier belangrijke punten waarmee je iemand echt kan laten blijken dat je hem of haar waardeert. Door welke dingen voel jij je gewaardeerd door je omgeving? En in hoeverre pas je zelf deze dingen toe?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

3 Reacties

  1. Zo waar!!
    Ik probeerals telefoniste ook namen te onthouden en van vaste klanten een beetje extra informatie. Vooral de oudere generatie kan dat enorm waarderen! En die complimenten, vooral bij meiden onder elkaar,wild vreemden, daar bereik je zoveel Mee!!
    Xx

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.