De tussenderegelsdoor lezers weten het, ik ben een denker. Een piekeraar, kun je ook wel zeggen. Vandaag probeer ik zo’n denkdraad uit mijn bovenkamer te ontwarren op het digitale papier. Het onderwerp: vrijheid. Er zijn veel regels en theorieën over het onderwerp “vrijheid”. Ook zijn er veel vrijheidsbeperkingen. Dit zou een negatieve draai aan jouw zelfbedachte waarheid kunnen geven, maar dat hoeft zeker niet. Vandaag zit ik een beetje te mijmeren over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor mij?

Mijmeren over vrijheid; wat betekent vrijheid voor mij?

Eigen keuzes maken

Vrijheid is voor mij keuzes kunnen maken. Mijn eigen keuzes te accepteren, respecteren en te durven uiten. Maar ook, mijn eigen keuzes te bekritiseren en durven veranderen. Zo dacht ik na over de vraag: “waar word ik nou gelukkig van”? De uitkomst verrassend.. En zo vond ik het bijvoorbeeld ook een erg mooi proces om tijdens mijn tweede kindje te kiezen voor de zwangerschapscursus hypnobirthing. Een van de mogelijkheden qua zwangerschapsvoorbereiding, en voor mij super om mijn eigen keuzes hierin te onderzoeken.

Een open mind

Voor mij is vrijheid open minded zijn, interesse tonen in een ander. Juist ook diegene die anders denken of anders leven dan ik. Zij maken mij nieuwsgierig, leergierig. Leg het me uit. Wat is de andere kant van de zwarte pieten discussie of van vaccineren? Kun je dat ook accepteren, naast je eigen mening?

Buiten je comfortzone

Voor mij is vrijheid ook over grenzen heen gaan en buiten kaders treden, ontdekken. Als een onwetend kind. Zo hebben wij de stap gezet om alles te verkopen en een jaar te gaan reizen met de kids. Iets wat je niet snel zult doen, maar wat ons zovéél moois bracht!

Lees ook: “Alles over onze lange camperreis met kids door Europa”

Angst is een slechte raadgever

Vrijheid is ook gek of raar kunnen doen zonder gek of raar te zijn. Vrijheid is niet direct een stempel ergens op zetten of veroordelen. Vrijheid is de angst voor het onbekende los laten.

wat betekent vrijheid voor mij

Vier je vrijheid

Vrijheid is vieren. De kleine dingen zoals vogels in de lucht en mooie dingen in je tuin. Maar ook grote dingen. Je successen vieren of je verjaardag. Vrijheid vind ik in blij zijn en het leven vieren.

Acceptatie

Vrijheid. Ik wil zijn wat ik wil zijn en ik wil dat veranderen als ik dat wil veranderen. Ik heb al zo lang struggles met de acceptatie van mezelf, omdat ik zo streng kan zijn voor mezelf. Dat loslaten is niet gemakkelijk. Maar tegen mezelf zeggen; zo ben ik nou eenmaal dat ik af en toe meeslepende gedachten heb over zelfacceptatie, en na downs komen weer ups, helpt wel enorm.

Ook mooi: “Minder stress als moeder; leef in het hier en nu”

Liefde voor jezelf en een ander. Onvoorwaardelijk?

Vrijheid is liefde. Liefde voor jezelf en alles om ons heen. Maar ook onvoorwaardelijk liefde. Kan ik iets geven zonder daarbij bepaalde verwachtingen terug te hebben?

Vrijheid dus.

Ik ben vrij als ik vind en voel dat ik vrij ben. Maar ik ben ook vrij als ik kan accepteren dat ik me soms negatief voel, ongelukkig of niet-vrij. En er dan in kan blijven geloven dat dit tijdelijk is.

Tot zover mijn mijmeringen over vrijheid, haha. Herken je dat ook, die meeslepende gedachtes af en toe? Voel jij je op dit moment vrij? Of wat betekent vrijheid voor jou? Klets mee in de reacties en deel je mooie ideeën en eigen gedachtegangen. Veel liefs!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Vrijheid is je hoofd leeg kunnen maken, niets moet alles mag. Vrijheid is zelf de indeling van je leven kunnen bepalen. Vrijheid is kunnen ontsnappen uit alle drukte. Vrijheid is iets dat ik hoop altijd te kunnen voelen!
    …Sheena schreef als laatst…Dé beloofde Stofjes GIVE AWAY!My Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.