Hoe werkt silicium precies en brengen silicium druppels echt voordelen voor je huid en haar? Deze drie voordelen zijn erg interessant.

Lees ook: Meer groenten en fruit in je dagelijkse eetpatroon, veel tips*

Silicium en anti-age, huid & haar

Het menselijk lichaam bevat kleine hoeveelheden silicium, desondanks is silicium een essentieel sporenelement dat betrokken is bij de opbouw van botten, kraakbeen en bindweefsel, evenals bij de regulering van het immuunsysteem. Silicium wordt, net als collageen poeder, veel verkocht als anti-aging supplement voor de huid.

Wat is silicium?

Silicium of siliciumdioxide is een overvloedige verbinding bestaande uit zuurstof- en siliciummoleculen, die overal in terug te vinden zijn, van het zand op Ibiza tot zelfs in computerschermen. Hoewel het gebruik ervan in de technologische en textielindustrie bekend is, realiseren veel mensen zich niet dat silicium heel goed is voor de menselijke gezondheid.

Voordeel 1: goed voor botten & gewrichten

Silicium, dat veel voorkomt in botten en gewrichten, is essentieel om calcium in en uit onze botten te leiden, zodat we onze botten goed kunnen onderhouden. Zowel menselijke als dierlijke modellen hebben aangetoond dat silica suppletie direct de integriteit van de botmatrices verbetert, en de broosheid van de botten vermindert.

Silicium ondersteunt ook de differentiatie (rijping) van osteoblasten, waarbij osteoblasten de botcellen zijn die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen van nieuw botweefsel in het proces van botmetabolisme. Aanvullende studies hebben aangetoond dat de chemische gradiënt van silica helpt bij het binden van speciale eiwitten, proteoglycanen genaamd, die in synergie werken om de niet-collagene weefsels in het bot verder te versterken.

Voordeel 2: goed tegen huidveroudering

Silicium is een essentieel bestanddeel van de collageen synthese, en helpt ook bij de productie en instandhouding van andere huidrijke eiwitten, waaronder elastine, dat de huid elasticiteit geeft, en keratine, dat dicht opeengepakt zit in de haarzakjes. Silica stimuleert en bindt ook glycosaminoglycanen (GAG’s), een ander gespecialiseerd eiwit dat tot 1000 keer zijn gewicht in water kan vasthouden.

Door zich te binden aan watermoleculen helpen GAG’s de hydratatie van de huid te bevorderen. Menselijke studies met silicium druppels toonden aan dat bij consequent gebruik de groepen die silicium gebruikten significante verbeteringen hadden in de huidmechanica (elasticiteit, textuur en hydratatie) en ook minder tekenen van fotoveroudering.

Voordeel 3: goed voor je hart

Behalve dat silicium de structuur van onze aderen en slagaders ondersteunt door de synthese van collageen te bevorderen (dat ongeveer een derde van de eiwitten in deze bindweefsels omvat), biedt het talrijke voordelen voor het hart. De aorta is de belangrijkste slagader die zuurstofrijk bloed van het hart naar de bloedsomloop pompt, en bestaat voor een groot deel uit bindweefsel, inclusief collageen en elastine dat afhankelijk is van silicium.

Welke silicium druppels kun je kopen?

Silicium kun je kopen als capsules, tabletten, druppels en poeders. Je kunt ook kleine hoeveelheden kiezelzuur via de voeding binnenkrijgen, waaronder bronnen zoals amandelen, kool, wortels, kersen, komkommers, pinda’s en volkoren granen.

Omdat er voldoende maagzuur nodig is om voedingssilica (orthosiliciumzuur) om te zetten in zijn actieve vorm, en voedselbronnen slechts een kleine hoeveelheid siliciumdioxide leveren, kunnen silicium druppels handig zijn om voldoende hoeveelheden te verkrijgen.

Hoe worden silicium druppels gemaakt?

Veel silicium druppels zijn afkomstig van heermoes-extract, een geconcentreerde bron van natuurlijk voorkomend siliciumdioxide (orthosiliciumzuur). Andere natuurlijke vormen kunnen worden gecombineerd met uitgebreide huidondersteunende mengsels of bioflavonoïden, plantaardige verbindingen die naast silicium werken bij de collageensynthese.

Over het algemeen zijn alle vormen uitwisselbaar. Het type dat je kiest moet gebaseerd zijn op wat je gemakkelijk vindt om in te nemen en welke dosis je wilt verkrijgen.

Hoe kies je een silicium supplement?

Silicium supplementen kunnen van natuurlijke of synthetische bronnen komen. Als je op zoek bent naar een natuurlijke bioactieve bron van kiezelzuur, dan zijn supplementen van onder andere bamboe en paardenkastanje twee goede opties die je voldoende hoeveelheden geven.

Ook leuk: Collageen voor de huid van binnenuit. Hoe zit dat nu?

Er is overigens geen vaste aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor silica. Naar schatting krijgen de meeste volwassenen die een gezond, plantaardig dieet volgen tussen de 14-62 microgram per dag binnen. De dosering bij siliciumsuppletie varieert van 10 tot 100 mg per dag. [1]

Waar zou jij silicium druppels voor willen gebruiken?

Afbeelding: Pixabay. Bronnen: [1] Orthokennis https://www.orthokennis.nl/nutrienten/silicium

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.