Wil je een mindful moment combineren met een sportieve bezigheid? Denk dan aan: suppen! Peddelsurfen is een toffe manier voor het gebruiken van je spieren en zoeken naar balans op een supboard, terwijl je je ergens in een rustgevend natuurgebied op het water waant. Klinkt niet verkeerd, hè? Ga je voor het eerst suppen, dan is dit handig om te weten.

Ook leuk: “Mama doet aan stiekem sporten tijdens het spelen”

Wat is suppen?

Suppen is een vorm van surfen en staat voor “Stand Up Paddle”. Als beginner kun je lekker toeren over sloten, meren, grachten of langs de (rustige) branding. Je begint op je knieën met het vinden van je evenwicht op het speciale supboard. Als je vervolgens je balans hebt gevonden en op het bord gaat staan, beweeg je je voort met een peddel. Je hebt dus geen wind nodig. Suppen als sport kan ook, denk dan aan avontuurlijkere ritten of als race tegen anderen.

Voor het eerst suppen

Wanneer je nog nooit hebt gesupt, kun je ervoor kiezen om eerst een les te nemen. Supscholen zat. Je kunt een supboard kopen, lenen of huren en vervolgens beginnen op een rustig, veilig watertje in de buurt. Verder bestaat er ook indoor suppen wanneer je nog nooit hebt gesupt en dit een keertje op een toegankelijk manier wilt uitproberen.

Alleen of samen peddelsurfen

Kies of je lekker ontspannen alleen gaat peddelsurfen, ga gezellig samen op pad of maak er een uitje van met een groep familie of vrienden.

voor het eerst suppen waaraan denken

Waaraan moet je denken als je voor het eerst gaat suppen?

En dan wat praktische informatie voor als je voor het eerst gaat suppen.

1. Check het weer

Begin met suppen als de wind rustig is. Houd het in ieder geval onder windkracht 4.

2. Uitrusting: supboard, paddel en leash

Een opblaasbaar sup board kun je overal makkelijk mee naar toe nemen. Op de bovenkant van het supboard zitten handige elastieken, waaronder je spullen die je mee wilt nemen kunt klemmen. De uitrustig bestaat naast het supboard uit een pomp, vin (voor onder het supboard), peddel en leash.

Een uitschuifbare peddel is handig, zodat deze bij jouw lengte past.


Een leash is het veiligheidskoord. Deze zit vast aan het board en gaat met klittenband om je enkel. Stel dat je valt, dan blijft het supboard bij je in de buurt.

Tot slot gaat alles in een grote rugzak (eventueel met wieltjes). Het is fijn als de rugzak wat extra ruimte biedt voor eten, drinken en droge kleding.

TIP: Let bij het kopen of huren van een supboard op het draagvermogen. Hoeveel kg houdt het board?

3. Een leuke suproute uitkiezen

Vervolgens kun je een mooie, mindful waterplek uitkiezen! Op HappySupper vind je allerleuk toffe sup routes. Deze kun je onder andere selecteren op afstand, provincie en natuurgebied.

voor het eerst suppen waaraan denken

Op het supboard klimmen en gáán!

Nu ben je klaar om te gaan.

Leg het bord aan de rand, in het water. Denk aan de uitstekende vin onderop. Bevestig daarna het veiligheidskoord aan je enkel. Doe de spullen die je wilt meenemen onder het elastiek. En plaats vervolgens je handen op het bord en daarna je knieën.

Pak je de peddel van de kant en legt deze in de breedte op het supboard voor je. Duw jezelf weg van de kant. Nu kun je gaan oefenen met opstaan en de balans vinden. Wanneer je uiteindelijk staat, pak je de peddel die voor je ligt op en kun je jezelf vooruit bewegen en sturen.

voor het eerst suppen waaraan denken

Lichamelijk en geestelijk in balans met suppen over het water in mooie natuurgebieden. Ik ben om! Heb jij wel eens gesupt?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.