Sinds onze camperreis door Europa, maak ik van alle kleine telefoonfilmpjes, een mooie maandelijkse reiscompilatie. Knutselen met de korte filmpjes van mijn telefoon doe ik trouwens al veel langer. Zo maak ik elk jaar een kinderfilm van ongeveer 45 minuten. Superleuk! Inmiddels zijn we ook begonnen met vloggen. Toch is er een stoorfactor: mijn telefoon van een aantal generaties terug, maakt inmiddels niet meer de mooiste beelden. Ik zit dan ook te denken om te investeren in een camera met betere kwaliteit. Maar ik twijfel heel erg tussen vloggen met je telefoon of camera? Hoe doen jullie dat? In dit artikel vergelijk ik de Samsung S9 smartphone met de vlogcamera Canon G7X Mark II en trek ik mijn persoonlijke conclusie.

Nieuwsgierig naar onze reisvlogs? Ga naar het YouTube kanaal van Camper Family en abonneer je om als allereerst onze nieuwste avonturen te zien.

Een video compilatie met (reis)herinneringen terug kijken, brengt me weer helemaal in dat moment. Daarnaast vind ik het een fijn idee dat onze 2-jarige, ook later alles kan terug zien, omdat hij zich deze reis minder zal herinneren vanwege zijn leeftijd.

Vloggen met je telefoon of camera, waar moet een video aan voldoen?

Er zijn een paar dingen waar ik met mijn oude telefoon tegenaan loop. Zo zijn de kleuren grauw, en dat is jammer omdat wat ík zie zo verschrikkelijk mooi is. Verder beweegt het beeld teveel. De stabilisatie in het scherm is echt een dingetje. Filmpjes komen dan onrustig over en het is niet fijn om naar te kijken. Tot slot loop ik aan tegen het geluid, dat niet hard genoeg wordt opgenomen. Hierdoor zijn leuke stukjes slecht verstaanbaar of mis je de grap (of ik ben gewoon niet grappig ????).

Kortom, goede (vlog)filmpjes:

  • Zijn scherp;
  • Hebben mooie kleuren;
  • Nemen goed geluid op en
  • Zijn stabiel/ verlopen soepel qua beweging.

Vloggen met je telefoon, zoals de Samsung S9

Het beeldscherm van de Samsung S9 heeft een hoge resolutie, is scherp met levendige kleuren en neemt het geluid beter op dan mijn oude telefoontje. Het voordeel van vloggen met je telefoon is dat je deze altijd bij je hebt. Je hoeft daarnaast geen extra “ding” mee te nemen. Het beeld wordt automatisch gestabiliseerd en dat is wel erg belangrijk.  Handige extra functies naast natuurlijk bellen, smsen en internetten, zijn opties zoals een live vertalingsfunctie op de camera. Je maakt dan een foto van een verkeersbord of menukaart in het buitenland en de camera vertaalt live woorden en zinnen. Handig op reis dus ????

samsung s9

Met een speciale vlogcamera filmen, zoals de Canon Powershot G7 X Mark II

Natuurlijk start iedere vlogger als beginner. Maar als het goed bevalt, dan is het super als je écht goed materiaal bezit, zoals de Canon Powershot G7 X Mark II. Het aantal megapixel is 20.1, waardoor de kwaliteit van het beeld echt goed is en het geluid is goed. Daarnaast heb je volop opties, waardoor je bijna als professioneel fotograaf aan de slag kunt. Het nadeel is dat je deze dan ook altijd bij je moet hebben, naast je telefoon.

canon g7 x II

Vergelijkingstabel; Samsung S9 VS Canon PowerShot G7 X Mark II

In deze tabel zet ik de technische specificaties naast elkaar, die van belang zijn tijdens het vloggen met telefoon of camera.

  Samsung S9 Canon PowerShot G7 X Mark II
Diafragma 2x: F/2.4 (foto’s in het licht) en F/1.5 (betere foto’s in weinig licht) 1.8-2.8
megapixel 12 megapixel achter camera, 8 megapixel voor camera 20.1 megapixel
gewicht 163 gram 319 gram
Stabilisatie Automatisch Automatisch
Interne opslag 64 GB Naar keuze SD,SDHC,SDXC
Speakers Stereo Dolby Atmos
Prijs 342,69 + 20 p.m.  (total 822,69 in 2 jaar) 477 euro

Conclusie; vloggen met je telefoon of camera?

Het grootste voordeel van een smartphone is dat je alles in één hebt. Een telefoon heb je altijd bij de hand en je kunt hem er snel bijpakken. Daarentegen is het grootste voordeel van een vlogcamera dat je jouw vlogfilmpjes echt tot een technisch hoger niveau kunt brengen.

Ik denk verder dat de keuze tussen vloggen met je telefoon of camera heel persoonlijk is. De clou is dat het – zeker als beginnende vlogger – niet zoveel uitmaakt. De kwaliteit tussen een betere smartphone of betere camera is allebei goed genoeg. Dus starten met vloggen? Go for it! Daarnaast gaat het niet om het materiaal dat je gebruikt, maar hóe je het gebruikt.

En wat ga ik zelf doen?

Zelf wacht ik het toch nog even af. Misschien is dat de zuinige miep in mij. Geen nieuwe spullen kopen totdat het oude kapot is? Mijn telefoon doet het namelijk verder nog gewoon prima en mijn man heeft een smartphone met een betere camera. Maar als het vloggen ons na een half jaar nog steeds bevalt en we gaan er serieus mee verder, trakteer ik mijzelf denk ik toch op een nieuwe Samsung S9 ????  Ik ken mezelf, ik film vooral op het moment suprême en dan past een smartphone toch beter bij mij.

Vraagje, als jij een vlog kijkt, wat zijn dan echte afknappers om naar te kijken? En voor de vloggers onder ons: welk materiaal gebruik jij om te filmen? Klets mee in de reacties hieronder en ik ben erg benieuwd naar je antwoord!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.