Zijn extra vitaminen en mineralen voor kinderen echt nodig? Hoe kijk ik hier naar en waar let ik op? Voor dit artikel bekijk ik ook de rijk gevulde Multi 4 Kids van FreeChoice.

Ook leuk: Kinderen leren over gezond eten

Vitaminepillen voor kinderen

Volgens de Consumentenbond zijn extra vitaminepillen bij kinderen niet nodig. Behalve onder de 4 jaar. Dan wordt extra 10 microgram vitamine d per dag geadviseerd. [1]

Thuisarts heeft daar een interessante aanvulling op: bij een vegetarische levensstijl bij kinderen, is vitamine B12 extra nodig. [2]

Orthomoleculaire therapie is een deel van de natuurgeneeskunde die gezondheid bekijkt vanuit een optimale concentratie voedingsstoffen in iemands lichaam. Volgens hen zit er steeds minder voedingswaarde aan ons voedsel (bijv. mineralen zoals magnesium). En dat kan juist leiden tot ondervoeding. Extra vitaminepillen raden zij dan juist aan. [3]

FreeChoice sluit zich daarbij aan. ‘Het is een bekend feit dat door de
industrialisering van onze landbouw met steeds meer chemie, de kwaliteit van onze groenten en fruit en onze voeding in het algemeen hard achteruit gelopen is. Daarbij komt ook nog dat kinderen vaak veel suiker consumeren, wat zorgt voor een snel verbruik van alle B-vitaminen’
aldus FreeChoice.tv.

Disclaimer: een gezond en gevarieerd voedingspatroon staat voorop. Dan spreken we van een ‘normale’ situatie, en daar gaat dit artikel over. Als er sprake is van een aandoening, ziekte of vitaminetekort etc. dan is de juiste route: eerst langs je huisarts.
vitaminepillen voor kinderen
Multi 4 Kids van FreeChoice

Hoe kijk ik naar vitaminepillen voor kinderen?

Ik geloof zelf het meest in gezonde, gevarieerde voeding. Daar leg ik mijn focus op. Naast gevarieerd, zoveel mogelijk biologisch en uit het seizoen eten, is een goede nachtrust net zo belangrijk. En dagelijkse beweging. Of wat dacht je van geestelijke balans en je mind rust gunnen.

In dit stukje ‘gezondheid’ kies ik soms ook voor extra vitaminen voor mij en de kids. Zo heb ik graag een goede multi-vitaminen in huis. Het nemen van vitaminenpillen is hier geen dagelijkse kost, maar wel regelmatig. Eigenlijk bekijk ik het vooral per periode. Wanneer we wat meer ‘voeding’ nodig hebben.

vitaminepillen voor kinderen
Multi 4 Kids van FreeChoice

Waar let ik op bij vitaminepillen voor kinderen?

Multi vitaminen: ik lees graag op ‘Orthokennis’ over voedingsstoffen, maar het is zo’n groot vakgebied, dat ik als extra ondersteuning een multi vitaminen voor kinderen gewoon makkelijk vind. Omdat ik het zie als een aanvulling op het geheel.

Soms heb je juist bepaalde vitaminen of mineralen nodig. Dan kun je hier specifiek op letten.

Ik bekijk uiteraard het etiket. Wat zit erin?

Ik kijk naar de ADH op het etiket van het potje. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine, mineraal of sporenelement. In sommige gevallen kun je ook een hogere dosering nemen, bijvoorbeeld wanneer je een tekort hebt.

Praktische zaken: ik kijk of de pot licht- en luchtdicht verpakt zit. Zo blijven de vitamines het langst houdbaar. Een dagdosering in een stip is het allerbest qua houdbaarheid.

Andere ingrediënten: het liefst vermijd ik suiker en andere hulpstoffen. Alleen bij kauwtabetten voor kids is dat toch een dingetje. Gaan ze zo’n vitaminepil eten als het echt vies smaakt?

In veel multi’s voor kids zit namelijk wel een zoetstof zoals stevia of suiker. In dat geval kies ik dan toch liever stevia. En zo min mogelijk (dus het liefst verderop in de ingrediëntenlijst).

Verder kijk ik of het geen onnodige kleur-, geur en smaakstoffen bevat.

vitaminepillen voor kinderen

Review | FreeChoice Multi 4 Kids

Voor dit artikel bekijk ik de multi vitaminen voor kids van FreeChoice. Het bevat 26 vitamines, mineralen en sporenelementen. Dus een complete lijst.

Volgens de productinformatie is het een hoog gedoseerde multi vitaminen voor kinderen en tieners. En dat klopt ook. Met 1 kauwtablet zit je met vitamine E, B1 en B2 al boven de 100% ADH. Het gebruikersadvies is 1 tot 6 kauwtabletten.** Met 6 kauwtabletten zitten ook vitamine D3, C, B5, B6 en B12 boven de 100% ADH. Belangrijk voor je eigen overweging dus.

Met name opvallend zijn de hoeveelheden B-vitaminen. De B-vitaminen zijn belangrijk voor onder andere de ondersteuning van de cognitieve functies. Vitamine B1 draagt bij aan een heldere geest, concentratie en leerprestaties.

‘Omdat de B-vitaminen opgebruikt worden door veel suikergebruik (en andere geraffineerde koolhydraten) kan het extra nodig zijn ter ondersteuning’, aldus FreeChoice.

**Dit product is niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Kinderen tot en met 3 jaar maximaal 3 kauwtabletten. Kinderen tot en met 10 jaar maximaal 5 kauwtabletten. Kinderen vanaf 11 jaar maximaal 6 tabletten. Aanbevolen dagelijkse dosis niet overschrijden. Dit product is een voedingssupplement. Een voedingssupplement mag niet gebruikt worden ter vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en/of gezonde levensstijl.

Verder is de pot licht- en luchtdicht verpakt. Er zitten 240 kauwtabletten in.

Voor 2 kinderen kan ik daar zo 4 maanden mee doen, als ze niet meer dan 1 kauwtablet per dag nemen. (Volgens de productinformatie mogen ze er tot 5 op een dag, en dan doe je er 24 dagen mee.)

De pot kost 30 euro.

De smaak is met ‘natuurlijke zoetstof’ (Xylitol).

Ingrediënten FreeChoice Multi 4 kids: Xylitol (vulstof), calciumcarbonaat, DL-alfa-tocoferylacetaat, L-ascorbinezuur, citroenzuur (zuurteregelaar), antiklontermiddel (magnesiumzouten van natuurlijke vetzuren, siliciumdioxide), magnesiumoxide, thiaminemononitraat, hibiscus (bloem) extract, cholinebitartraat (VitaCholine®), koraalcalcium, natriumriboflavine-5′-fosfaat, calcium-D-pantothenaat, ijzerfumaraat, nicotinamide, inositol, PABA (para-amino-benzoëzuur), zinkcitraat, pyridoxal-5′-fosfaat, seleen verrijkte gist, kopergluconaat, mangaansulfaat, retinylacetaat, chroompicolinaat, kaliumjodide, natriummolybdaat, pteroylmonoglutaminezuur, cholecalciferol (Vitashine®), D-biotine, methylcobalamine.

Xylitol (E967) wordt gewonnen uit mais en is een suikervervanger. Het zit bijvoorbeeld ook in zoetjes en tandpasta. Er zitten 40% minder calorieën in dan suiker. [5] Verder zitten er geen rare ingrediënten in.

Conclusie vitaminepillen voor kinderen

Persoonlijk vind ik vitaminepillen voor kinderen dus niet per definitie nodig, maar wel interessant als aanvulling. Ik steek het liefst mijn tijd en moeite in het verzorgen van gezond en gevarieerd eten, beweging, buiten zijn, rust en balans.

Bij een periode waarbij we wat ongezonder eten of extra vermoeid zijn, bij heersende griepjes of een verminderde weerstand vind ik het fijn om – naast bovengenoemde gezondheidsaspecten – dagelijks extra multi vitaminen voor kinderen te geven.

Conclusie Multi 4 Kids van FreeChoice

Ik let daarbij op de ingrediëntenlijst en ADH. De FreeChoice multi 4 kids ziet er in het algemeen dus prima uit.

Het product is rijk gevuld (met hoeveelheden boven de ADH) en daarbij is vooral de hoeveel vitamine B1 heel hoog. Met 1 kauwtablet heb je 1136% van de ADH aan vitamine B1.

Ook leuk: Gezonde, groene pannenkoeken met spinazie voor kids

Geef jij dagelijkse vitaminepillen voor kinderen, meer in periodes of helemaal niet?

Bronnen: [1] https://www.consumentenbond.nl/vitamines-en-voedingssupplementen/multivitamines-kinderen [2] https://www.thuisarts.nl/gezond-leven/krijgt-mijn-kind-genoeg-vitamines-binnen [3] https://www.orthokennis.nl/artikelen/mineralen-en-spoorelementen-update [4] https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20C [5] https://www.sukrin.nl/blog/wat-is-xylitol/

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Goed artikel Lori. goed, omdat je het zo uitgebreid beschrijft. Ik gaf mijn kinderen vitamine omdat ze niet alles binnenkregen. de één kon slecht tegen melk producten. de ander hoefde geen fruit. Dat soort dingen.

    Konden we maar zo gezond eten dat het niet nodig was!
    …Aritha schreef als laatst…Happy Homemaker Maandag – 19-09-2022My Profile

    • hi Aritha, dankjewel 🙂 Wat dat betreft gelukkig dat we vitaminen mogelijkheden hebben 🙂 Ik denk dat veel ouders er blij mee zijn (incl ik, haha).

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.