Tijdens onze eerste zwangerschap hebben wij geen geboorteplan gemaakt. Ik had alle vertrouwen in mijn lijf. Een vrouw is er tenslotte voor gemaakt. Daarnaast had ik ook alle vertrouwen in de zorgverleners om mij heen. Jammer genoeg werd mijn thuisbevalling een ziekenhuisbevalling en ben ik pas gaandeweg als moeder, na de bevalling dus, achter een hoop nuttige informatie gekomen. Een visueel geboorteplan is voor bevalling nr. 2 dus een must! 😉

(*update 3-4-’18) Ik krijg regelmatig mailtjes van zwangere vrouwen of ze mijn geboorteplan mogen gebruiken. Natuurlijk! Superleuk. Daarom zet ik hier de download van mijn Visueel geboorteplan (vrij te gebruiken). Pas hem zelf aan naar je eigen wensen. Andere icoontjes/pictogrammen kun je simpelweg via Google afbeeldingen vinden. Succes!

Een visueel geboorteplan VS een tekstueel geboorteplan

Van onze hypnobirthing coach kregen wij de tip om het geboorteplan kort, krachtig en visueel te maken. Zo is het voor de lezer (zorgverlener, verloskundige, doula, kraamhulp, gynaecoloog) duidelijker en blijft het beter hangen.

Dat laat een creatieve geest zich niet twee keer zeggen en ik ben gaan speuren op Pinterest en Google naar visuele geboorteplannen. Hierdoor geïnspireerd heb ik mijn eigen visueel geboorteplan gemaakt.

En met resultaat! Wij hebben namelijk voor dezelfde (reguliere) verloskundige praktijk gekozen als bij onze dochter. Simpel omdat wij daar gewoon erg tevreden waren. Maar ons geboorteplan is niet per se regulier als ik het zo mag noemen. Toch reageerden onze verloskundigen (de praktijk bestaat uit 4 dames) positief. In een overleg hebben ze het plan besproken en bij wie we ook de controle hadden daarna, ze wisten ervan (“ja, van dat leuke geboorteplan”).

Wat staat er in ons geboorteplan?

Algemene informatie

Er staat in dat ik graag thuis wil bevallen in een rustige omgeving volgens HypnoBirthing (speciale ademhalingstechnieken en ontspanning oftewel zelfhypnose) en dat het gaat om een badbevalling.

De aanwezigen en taakverdeling

Ik noem wie erbij is en wat er van hun verwacht wordt. Mijn man ondersteunt mij en neemt alle beslissingen zodat ik zoveel mogelijk in mijn ontspanning kan blijven. Mijn moeder zorgt voor onze dochter, is erbij als ondersteuning en maakt foto’s/ filmpjes.

Leestip: “bevalling tips voor de partner!”

Van de verloskundige verwacht ik geen actieve begeleiding. Ik wil graag mijn lichaam volgen en zoveel mogelijk in een ontspannen staat blijven zonder externe aanwijzingen wat ik moet doen. Daarnaast is haar professionele kijk belangrijk. Is er echt een medische noodzaak en moeten we afwijken van het geboorteplan? Dan bespreken we dat (met mijn man dan waarschijnlijk) en proberen we eerste een aantal “natuurlijke” oplossingen. Mocht er echt een interventie nodig zijn dan ga ik daar natuurlijk wel in mee want veiligheid voor alles.

visueel geboorteplanOns visueel geboorteplan

Geboorteproces

Het allerbelangrijkste vind ik dat de geboorte zo natuurlijk mogelijk verloopt zonder goedbedoelde “procesversnellers”, zoals inleiding, vliezen breken en medicatie. Graag wil ik begrip voor als het proces iets langzamer gaat of even vertraagt. Laat mijn lichaam maar. Ik vind het vervelend als er dan direct allerlei toeters en bellen worden aangeboden (zoals inleiding of pijnbestrijding).

Om mijn lichaam zoveel mogelijk te voelen, volgen en om zoveel mogelijk in mijn ontspanning te blijven wil ik niet te vaak getoucheerd worden. Ik hoef ook niet het aantal cm’s te weten. Bij mijn dochter lag ik aan allemaal draadjes en moest ik op zo’n rot gynaecologisch bed liggen terwijl ik echt totaal niet lekker lag. Dit werkt zo niet bevorderlijk! Nu wil ik graag wat meer vrijheid in mijn beweging en houding.

Bad bevalling

Als de weeën echt intensief worden (zeg maar zo’n 4-5 cm ontsluiting) wil ik graag in bad. Mijn man is geen badmens, dus hij blijft er om heen. Ook wil ik graag het kindje onderwater uitdrijven en zelf aanpakken. Als hij eenmaal is geboren en op mijn borst ligt, willen wij de tijd om even tot rust te komen voordat er onderzoekjes worden gedaan. Ook wel het gouden uur genoemd. De navelstreng laten we uitkloppen en blijft dan ook nog even intact en we gunnen de placenta de tijd om geboren te worden. Dus geen oxytocine spuit of trekken aan de navelstreng. Zodra de navelstreng is uitgeklopt en placenta is geboren, mag manlief de streng doorknippen. Wij willen de placenta graag bewaren en deze gaat binnen 4 uur in de koelkast. Mijn lieve vriendin zal deze naar een hele lieve dame brengen die mijn placenta zal capsuleren.

Te uitgebreid?

Het klinkt allemaal heel uitgebreid, maar voor mij is het gewoon mijn lichaam volgen. En natuurlijk weet ik dat alles anders kan verlopen, kijk maar naar mijn dochter. Maar zoals mijn affirmaties mij dan ook vertellen: “Ik laat mijn lichaam de bevalling leiding in haar eigen tijd en op haar eigen manier” en “Ik ben bereid mee te bewegen met iedere wending die deze geboorte zal nemen”. Mooi hè?

Op mijn Pinterest vind je nog meer voorbeelden van visuele geboorteplannen. Heb jij een geboorteplan gemaakt? En in hoeverre heb je er iets aan gehad tijdens je bevalling? Praat met ons mee in de reacties hieronder.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

16 Reacties

 1. Nog 1 vraagje.. wat is het voordeel/reden dat je ervoor kiest om de placenta zelf te laten komen, waarom is een oxytine-spuit beter om te laten? Bij mijn 1e bevalling hielp het mij ook niet… maar ik vroeg me af wat de reden ervan is…

  • Hi Ineke, het ging mij om het natuurlijke verloop van de hormonen in mijn lijf en het positieve effect daarvan op het begin van de borstvoeding. Een spuit kon dat verstoren. Verder persoonlijke voorkeur voor natuurlijk (waar mogelijk ????) liefs!

 2. Beste Lori,

  Wat een prachtig geboorteplan.. ik zou hem bijna zo van je willen overnemen…
  Zou ik deze digitaal van je mogen ontvangen? Of kan ik die ergens downloaden?
  Ik ben nu net 38 weken….. We hebben e.a. al wel besproken met vk, maar dit zou ontzettend helpen als steuntje ook voor mijn man en vk en evt kraamzorg.
  Ik hoor graag van je.

  liefs Ineke

  • Hi Ineke, bovenaan staat een linkje waar je ‘m gratis kunt downloaden 🙂 ik wens jullie een mooie geboorte! ????

 3. Dankjewel voor jouw visuele geboorteplan!! Het helpt mij enorm en scheelt mij super veel werk. dank dank dank.

 4. Dank voor dit artikel. Ik heb het met 37,5 toch wel op de heupen inmiddels, dus ben maar eens met een geboorteplan begonnen. Beter laat dan niet, toch? Ik heb een beetje bij jou (en anderen) afgekeken en er een heel mooi visueel plan van gemaakt! Dan kan ik ook maar met een gerust hart bevallen 🙂
  …José schreef als laatst…Ik dacht echt te gaan tandemvoedenMy Profile

 5. Jeetje, wat een mooi opgezet plan. Ik lees dit een kleine 4 maanden te laat haha!
  Wat bij mij goed gewerkt heeft is dat mijn man goed op de hoogte was van wat ik wel en niet wilde. Zo kon hij mijn belangen goed behartigen. Mocht er ooit nog een kindje komen maak ik zeer zeker een visueel geboorteplan!
  …Gera schreef als laatst…HerfstMy Profile

  • Dankjewel Gera 🙂 Dat je man en jij goed op een lijn zitten is inderdaad belangrijk. Net belde de mijne nog: ja, wanneer mocht je nou ook alweer in bad. Dan kan ik dat ook uitleggen en hoef ik jou niet uit je concentratie te halen. Zo lief. Op 1 lijn zitten is zo belangrijk. Zeker met specifieke “eisen” 😉

 6. Wauw! Echt heel mooi op deze manier! Er staat bijna precies hetzelfde als in mijn geboorteplan maar bij mij waren het twee kantjes met tekst 🙂 en daar neemt niet iedereen uitgebreid de tijd voor!
  Mocht ik ooit nog eens bevallen dan hou ik dit in gedachten!

 7. Bijzonder om te lezen en klinkt, met gevoel, erg goed doordacht.
  Het is denk ik goed om van te voren met elkaar door te spreken wat je wél en vooral ook niet wil. Ik heb mijn man vooral geinstrueerd dat als ik zou zeggen “en nu is het klaar”, hij voor mij zou “vechten”, zodat ik mijn kracht en focus voor wat anders zou kunnen gebruiken.
  Toch lees ik dit soort geboorteplannen vaker bij first-time moms en dan denk ik “maar een geboorte valt niet te plannen! Maar ik lees bij jou de ruimte, zoals je zegt “mee te bewegen met iedere wending”. En ik begrijp ook dat je door je eerdere bevalling al een voorbeeld hebt van hoe je het niet wil.

  Mijn eerste bevalling was redelijk traumatisch, in het kort: verloskundige kwam thuis en ik had al 8cm, terwijl ik me nog best goed voelde, beetje ongesteldheidskrampen. En toch koos ik ervoor om naar het ziekenhuis te willen, dat bleek achteraf een goede zet. Ik bleef nog 12uur hangen op 9cm, met inmiddels serieuze pijnlijke weeen. Zoonlief lag klaar als superman (armpje naast hoofd) en zat klem, alle zeilen moesten worden bijgezet. Wat was ik blij dat ik van te voren mijn man had geïnstrueerd! Ik had al mijn kracht nodig voor mezelf en ons kind, mijn grens was bereikt en mijn man kwam voor mij op. Kort voor ik naar de ok zou gaan voor een keizersnede werd hij geboren.

  Ik zag dan ook verschrikkelijk op tegen de tweede bevalling. Toen ik de pijn van de weeen herkende, kwamen de herinneringen boven en raakte ik een beetje in paniek. Maar het werd een droombevalling, binnen 3 uur van ongesteldheidskrampjes naar geboorte. “Zo doe ik er nog wel 10!” zei ik toen onze dochter net geboren was.

  Moraal van het verhaal: iedere bevalling is anders, het valt niet te plannen, maar weten wat je wil en daar afspraken over maken, kan wel heel veel onrust en spanning wegnemen. En ookal voelen mannen zich hulpeloos/nutteloos tijdens een bevalling, hun aanwezigheid is van onschatbare waarde!

  Ik wens je een goede bevalling, maar vooral een gezonde zoon!
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…Restje zomer en de toekomstMy Profile

  • Hi, bedankt voor je uitgebreide reactie. Wat fijn dat je tweede bevalling zo meeviel. Ik ben ook erg benieuwd of deze bevalling gaat lijken op de eerste of juist heel anders gaat worden. Ik hoop op dat laatste 😉 Eigenlijk zou je een geboorteplan geen plan moeten noemen maar een “geboorte voorbereiding” of zoiets.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.