Een verzwaringsdeken kan als ‘natuurlijk middel’ ingezet worden voor een betere nachtrust. Hoe werkt het en wat is mijn ervaring van zo’n extra zwaar deken?
Lees ook: Een druk leven en slechte nachtrust, wat te doen?*
Inhoud
Wat is een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is een deken die is ontworpen om extra gewicht te hebben en daardoor meer druk op het lichaam uit te oefenen.
Een verzwaringsdeken is gevuld met een materiaal dat zwaar is, zoals glazen kralen, kunststofkorrels, stalen kogels, of natuurlijke materialen zoals zand of rijst.
Het gewicht van de deken kan variëren van 1 tot meer dan 10 kilogram, afhankelijk van de grootte en het gewenste gewicht. Het gewicht wordt meestal in vakken gelijkmatig verdeeld over de deken.
Hoe werkt het?
De verzwaringsdeken kan helpen om een gevoel van diepe drukstimulatie te geven, wat kan helpen om de zenuwen te kalmeren en te ontspannen.
Het kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door een gevoel van veiligheid en comfort te bieden.
Het gewicht van de deken kan ook helpen om de productie van serotonine en melatonine te bevorderen, die belangrijk zijn voor een goede slaap en stemming.
Wanneer gebruik je een verzwaringsdeken?
Verzwaringsdekens worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij diverse problemen en klachten.
Slaapproblemen: het verbeteren van de slaapkwaliteit door het creëren van een gevoel van veiligheid en comfort. Het gewicht van de deken kan helpen om de productie van serotonine en melatonine te bevorderen, die belangrijk zijn voor een goede slaap en stemming.
Angst en stress: Het gevoel van diepe drukstimulatie dat de deken biedt, kan helpen bij het verminderen van angst en stress. Dit komt doordat het lichaam kalmeert als gevolg van het gewicht van de deken.
ADHD en autisme: een extra zwaar deken kan worden vaak gebruikt bij kinderen en volwassenen met ADHD en autisme om hen te helpen zich te concentreren en te ontspannen. Het gewicht van de deken kan helpen bij het verminderen van hyperactiviteit en prikkels.
Sensomotorische integratie: Verzwaringsdekens kunnen ook helpen bij de ontwikkeling van sensomotorische integratie bij kinderen met motorische en sensorische problemen. Het gewicht en de druk van de deken kunnen helpen bij het stimuleren van het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de waarneming.
Wanneer moet je géén extra verzwaard deken gebruiken?
Een verzwaringsdekens is niet geschikt voor iedereen. Gebruik het niet bij:
- Ademhalingsproblemen (zoals astma, slaapapneu en COPD)
- Als je snel oververhit raakt
- Bij mobiliteitsproblemen of spierzwakte
- Kinderen jonger dan 3 jaar
- Psychische aandoeningen (zoals claustrofobie, paniekstoornissen, PTSS)
Het is altijd het beste om een gezondheidsprofessional te raadplegen voordat je een verzwaringsdeken gebruikt.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een verzwaringsdeken?
Als je overweegt om een speciaal zwaar deken aan te schaffen, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.
Gewicht: de dekens zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten, van 2,5 tot 13,5 kilogram. Het wordt aanbevolen om een deken te kiezen die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt, maar dit kan variëren afhankelijk van individuele voorkeuren.
Materiaal: De meeste dekens zijn gemaakt van katoen of polyester, maar er zijn ook luxere opties beschikbaar, zoals bamboe en fluweel. Let op het materiaal als je een gevoelige huid hebt of als je allergieën hebt.
Grootte: Verzwaringsdekens zijn er in verschillende maten, variërend van eenpersoons tot kingsize bedden. Kies een deken die past bij de grootte van je bed en die groot genoeg is om je hele lichaam te bedekken.
Vulling: De meeste verzwaringsdekens zijn gevuld met glasparels of kunststof korrels, maar sommige zijn gevuld met natuurlijke materialen zoals rijst of boekweit. Controleer de vulling als je allergisch bent voor bepaalde materialen.
Onderhoud: Zorg ervoor dat je de wasinstructies leest voordat je een verzwaringsdeken aanschaft. Sommige dekens kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere alleen chemisch gereinigd kunnen worden.
Garantie: Controleer of de fabrikant garantie biedt op de de deken, mocht er iets mis mee zijn.
Prijs: Verzwaringsdekens variëren in prijs, afhankelijk van de grootte, vulling en kwaliteit van het materiaal. Vergelijk prijzen en kwaliteit voordat je een aankoop doet.
Review Calmzy – mijn ervaring met een verzwaringsdeken
Ik heb de bamboe verzwaringsdeken van Calmzy geprobeerd. Mijn gewicht is tussen de 50 en 55 kg en ik heb gekozen voor de 6 kg zwaarte.
De vuistregel is om een deken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is. Dus als je 75 kilo bent, kies je voor een deken van 7 kilo.
(ja, mijne is dan eigenlijk ietsje te zwaar)
Even uit de doos halen.. Jep, het deken is inderdaad zwaar. En dat merkte ik ook meteen met het bed op maken. Spierballen 😉 Om deze reden kies ik ervoor om het verzwaringsdeken óver mijn dekbed heen te leggen, maar je kunt het verzwaringsdeken ook in een hoes doen.
Een goede tip daarbij is om de hoekjes met een haarelastiekje vast te maken, zodat het niet gaat verschuiven.
Het gevoel om onder de verzwaringsdeken te liggen is inderdaad heel prettig. Het voelt lekker ingestopt, veilig en geborgen. Ik sliep er ook heel erg prettig door en ik kan mij voorstellen dat dit wordt geadviseerd bij bepaalde slaapproblemen en voor de rust.
Zelf gebruik ik het deken niet altijd en de reden daarvoor is eigenlijk heel simpel, omdat het gewoon zwaar op maakt en ik zelf geen slaapproblemen ervaar. In de winter is het wel een heerlijke extra deken, overigens.
Als je een verzwaringsdeken wilt gebruiken voor slaapproblemen, kan ik het zeker aanraden. Ik vind het een mooie “natuurlijke” oplossing ten op zichte van bijvoorbeeld medicatie. Hou er dan alleen rekening mee dat je bed opmaken (wat al niet leuk is) nog nét even wat zwaarder gaat.
En raadpleeg bij medische klachten altijd je zorgverlener.
Ook lezen: Een duurzaam thuis in de winter combineren met liefdevolle zelfzorg
Bronnen: “Weighted Blankets: A Systematic Review” door Gringras et al. in het Journal of Clinical Sleep Medicine (2018), “The Pros and Cons of Weighted Blankets” door Jessica Migala op Healthline.com (2020) “Weighted Blankets: Do They Really Help You Sleep Better?” op Sleepfoundation.org (2021)