SnappCar, Greenwheels, MyWheels, ConnectCar, BlaBlaCar, car2go. Deelplatformen en -initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Even klikken en je hebt een auto te pakken. Het lijkt erop dat steeds meer mensen autodelen als alternatief voor hun eigen auto zien. Wil jij ook autodelen? Hier lees je hoe het zit met verzekeren bij autodelen. Best handig om even van te voren te weten.

Wat is autodelen?

Als je in de mogelijkheid bent om te autodelen, scheelt dit natuurlijk geld en het is superduurzaam. Een soort carpoolen 2.0. Het is wel even anders qua regels en verzekering.

Hoe zit met met verzekeren deelauto?

Leen je je (bestel)auto een keer uit aan een bekende? Dan is je auto gewoon verzekerd via je autoverzekering. Maar als iemand anders in je auto rijdt en schade maakt, val je wel terug in schadevrije jaren. Daardoor kan de premie van je autoverzekering omhoog gaan en betaal je vaak een eigen risico voor de reparatie van je auto. OHRA biedt met Clixx de mogelijkheid om hier een autoverzekering per dag voor af te sluiten, zodat deze kosten (deels) vergoed worden.

Je auto delen via een platform valt niet onder je eigen autoverzekering. Dat komt omdat een verzekeraar niet weet welke bestuurders allemaal gebruik gaan maken van de auto. Zij dragen dus een hoger risico. Als je je auto deelt of een auto leent via een platform als Snappcar of MyWheels krijg je er in de meeste gevallen een autoverzekering bij. Die is geldig zolang je de auto leent. Maakt de lener of huurder schade aan je auto? Dan geldt de verzekering van het platform en moet je hier ook de schade melden. Lees altijd van tevoren de voorwaarden van het platform door, zodat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent.

Ook lezen: “De beste zorgverzekering uitkiezen voor 2020 en verzekeraars vergelijken; zo doen wij het!” 

Als je autodeelt op eigen initiatief of met een groep bekenden, adviseren wij te informeren bij je verzekeraar of dit mag. Houd er rekening mee dat je voor een deelautoverzekering een hogere premie per maand betaalt. Het kan ook zijn dat je verzekeraar aanvullende voorwaarden stelt. Denk hierbij aan een maximum aantal bestuurders, het uitsluiten van bepaalde bestuurders en/of het aanstellen van één persoon die verantwoordelijk is voor de premiebetaling.

Aanvullende verzekering bij auto delen

Deel je een auto via een deelplatform? Dan ben je meestal automatisch verzekerd voor pechhulp. Vaak hebben zij in hun voorwaarden ook een inzittendenverzekering opgenomen en regels over hoe het zit met jouw rechten en plichten bij conflicten. Als dat niet het geval is, of als je je auto op eigen initiatief deelt, is het fijn om aanvullend verzekerd te zijn.

Pechhulp 

Als je met een deel- of leenauto en passagiers langs de weg komt te staan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op weg. Dat geldt ook als je je auto aan iemand anders uitleent. Daarom is het slim om een pechhulpverzekering voor de auto af te sluiten. Tip: verzeker de auto op kenteken en niet op persoon.

Inzittendenverzekering

Als je anderen meeneemt om te carpoolen of via BlaBlaCar is het slim om een inzittendenverzekering te hebben. Met een ongevallen inzittendenverzekering verzeker je jezelf en de medepassagiers bij een ongeluk met blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg. Zelfs als je als bestuurder het ongeluk hebt veroorzaakt. Je verzekeraar keert dan een vast bedrag uit aan de persoon met blijvende invaliditeit en bij overlijden aan de nabestaanden.

Lees ook: “Heb jij een uitvaartverzekering voor je kind?”

Een schadeverzekering inzittenden is hier een uitgebreidere variant op. Met deze verzekering krijg je als bestuurder en als passagier behalve letselschade ook schade aan bagage of kleding vergoed. Het uitbetaalde bedrag staat gelijk aan de werkelijk opgelopen schade.

Rechtsbijstandverzekering

Als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluit, ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor juridische hulp als je een meningsverschil hebt over het bezit en gebruik van je auto. Maar niet alle verzekeraars verzekeren rechtshulp als je je auto deelt. Neem eerst contact op met je verzekeraar om zeker te weten of dit vergoed wordt.

Ben jij bekend met autodelen? Wat zijn de voor- of nadelen? Ik ben hier erg benieuwd naar! Deel het met ons in de comments.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Ik wist niet dat in sommige gevallen een bestuurder en een passagier behalve letselschade ook schade aan bagage of kleding vergoed krijgt! Mijn man kreeg gisteren een auto-ongeluk, en hij weet niet of hij de vergoeding krijgt. Ik denk dat als hij een letselschade advocaat inhuurt, alle zijn vragen snel worden beantwoord.

  2. Wij delen al een aantal jaar onze auto met vrienden. Allebei 2 vaste dagen in de week altijd de auto en vrij-za-zo wisselt per week. En dan nog staat de auto het grootste gedeelte van de tijd aan de kant, omdat we allemaal dichtbij wonen en werken. En meestal kunnen wij of zij hem dus ook gebruiken op een dag van de ander. Alles in online agenda.

    Verzekeringen waren toen nog heel lastig, konden uiteindelijk maar bij eentje terecht. Omdat wij al een tijd een auto hadden, gaan onze eigen schadevrije jaren nu niet verloren als de anderen schade rijden.

    Voordelen:
    Minder kosten
    Auto minder in de stad dan als we allebei een eigen auto hadden
    Wel het voordeel om soms makkelijker met vakanties,kinderen en spullen ergens heen te kunnen
    Ook wat vaker de uitdaging om wel met alle camping spullen op fiets en met ov te gaan.

    Kortom, ik zou t echt aanraden om te delen met mensen, als je allebei niet een dagelijkse auto gebruiker bent.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.