Een van mijn favorieten dingen om te doen samen met de kids is spelen in de natuur! Buiten zijn geeft ons rust en energie tegelijk. Lekker samen. In het bos gaan we meestal wandelen of fietsen en onderweg even stoppen om te spelen en verwonderen. Fascinerend dingen verzamelen tijdens een boswandeling, is daarnaast echt ons ding. En daarom een paar toffe tips: handige bingolijstjes, toffe speurtochten, verzamelmogelijkheden én knutseltips!

Lees ook: “Spelen met je kids in de natuur: speuren in slootjes! (Waterratjes aan wal opgelet)

Verzamelen tijdens een boswandeling (of buiten)

Tijdens een (bos)wandeling op je waldlaufer, kun je allerlei leuke natuurspulletjes verzamelen. En daarbij gaat de voorkeur natuurlijk uit naar materiaal dat reeds op de grond is gevallen, in plaats van levende flora. Denk aan takken, stokjes, losse bladeren, stenen en afgevallen (bloem)knoppen. Maar ook een afval-opruimtocht is leuk ideetje!

Leuke dingen verzamelen tijdens een boswandeling

Daarnaast kun je ook buiten dingen “verzamelen”, zonder het mee te nemen. Zoek naar verschillende dieren of insecten, paddenstoelen, diverse bomen of bladeren. Hierbij kun je een speurtochtkaart of bingokaart gebruiken. De dingen die je spot, kruis je vervolgens af. Een andere mogelijkheid is om je kind foto’s te laten maken.

Leuke dingen verzamelen tijdens een boswandeling

Handig tijdens de verzameltocht

  • Prettige dames of heren schoenen voor de wandeling
  • Tas of rugzak om spullen te verzamelen
  • Ga je fietsend? Dan een fietsmand of fietstas
  • (kinder)telefoon voor het maken van foto’s
  • Flesje water, bakje fruit of iets lekkers voor de pauze

Speurtochten en bingolijstjes

Een speurtocht of bingolijstje is dus een handige leidraad bij het zoeken en verzamelen tijdens een boswandeling. Op Pinterest zijn enorm veel voorbeelden. Zo kun je een kaart printen met daarop allerlei vormen bladeren. Laat de kids maar zoeken en verzamelen! Er zijn ook kaarten voor specifieke bosdieren, krioelende insecten, verschillende bladeren of de diversiteit aan bomen.

Knutselen met de natuur-items

Tot slot kun je de energieke boswandeling afsluiten met een creatieve middag. Met de verzamelde takken, stokken, steentjes kun je hele leuke dingen knutselen! Denk aan verven, vastknopen, een mooie krans of hangornament maken. Ook tekeningen kun je opfleuren tot een 3d kunstwerk met blaadjes, mos of gras.

Heb je verschillende foto’s gemaakt? Dan kun je hier natuurlijk virtueel mee knutselen óf uitprinten en fysiek aan de slag met knip- en plakwerk. Tot slot is het ook leuk om natuurlijk materiaal te combineren met boetseer klei dat hard wordt, voor een uniek kunstwerk.

Buiten zijn en knutselen

Heerlijk, onze twee favoriete dingen combineren: buiten zijn en knutselen. Ik zie die kleine al voor me met zijn mandje voorop de loopfiets vol bladeren en takjes.

Qua knutselen gaat mijn voorkeur uit naar een natuurkunstwerk met boetseerklei dat hard wordt. Dit kunnen we daarna nog weer verven, en vervolgens als leuk beeldje ter versiering in de kamer zetten.

Welke leuke spelletjes in het bos of natuur-knutselideetjes vind jij leuk?

Afbeeldingen: Pinterest, Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.