Een lange roadtrip of camperreis voor onbepaalde tijd met kinderen doe je niet zomaar. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen en bijbehorende verwachtingen. Leuk om dat van te voren eens op een rijtje te zetten, want vaak blijkt het toch anders 😉 Voordat ons grote avontuur start, spreek ik zachtjes mijn verwachtingen uit. (blog geschreven in nov 2018, omdat we onze plannen nog even voor ons zelf hadden gehouden)

Teruglezen: “Waar word ik gelukkig van?” is de brandende vraag tijdens mijn burn out… Van zaadje naar fundamentele keuzes.

“Wat je ook zoekt, het zal nooit zijn wat je verwacht (haruki murakami 1949)

Op reis in Europa met camper en kids

Wij gaan dus op pad, met camper en kids door Europa. In principe voor onbepaalde tijd, maar het idee is een jaar. Het huis is verkocht. En we zitten nu in de laatste fase. De stomme regelzaakjes en leukleuk: het zoeken van een camper. Want dat wordt ons huis voor de komende tijd.

Reisdoel: leven op het pad

Ons doel van de reis, is kijken wat komt. Eigenlijk vooral dat we op het pad willen leven, in plaats van naar een eindbestemming toe. Verwachtingen proberen juist zo min mogelijk te hebben. En aan een concreet plan, doen we ook niet. We staan open voor alles en zijn vooral benieuwd naar wat deze reis ons gaat brengen. Toch is het raar voor mij. We zetten zo’n grote stap en voor mijn gevoel doe ik haast niks qua regelen en voorbereiden. Dat voelt een beetje tegenstrijdig.

Waarom moet je daarvoor weg?

Goeie vraag. Juist volgens allerlei mindfullness schrijfsels is de grootste reis, die in je mind. En daar hoef je helemaal niet voor weg! Toch gaan wij dit wel doen. Waarom? De simpelste conclusie is omdat het kan. Het lukt ons met een budget, financieel gezien. De kids zijn nog jong. Wij ook 😉 En hoe vaak hoor je oude wijze omaatjes niet zeggen: “Had ik maar..!”? Hoe spannend, onzeker en niet-regulier het ook is.. ons gevoel is goed! En die volgen we.

Maar verwachtingen zijn er hoe dan ook

In de Eilandpraat van Expeditie Robinson halen ze het ook even terug. Wat waren de allereerste verwachtingen van degene die er is uitgekickt? En.. klopte het een beetje? Vaak word je achteraf een beetje naïef neergezet. So it is. En daarom hier mijn – misschien wel – naïviteiten 😉

In de camper, met kids. Hoe zie je dat voor je?

Rust, fun en liefde. Dat is hoe ik het kortgezegd voor me zie. Met rust bedoel ik vooral vertragen. Hier in de randstad is alles zo druk, snel en hectisch. Ik ben niet anders gewend en voor veel dingen kies ik ook zelf hoor. Maar ik wil het leven eens helemaal anders meemaken.

Fun? Sjaaa, gewoon op mijn blote voeten met mijn kids door de natuur struinen. Op het zand dansen. De zon volgen en de klok vergeten. En liefde? Mijn gezin is zowel hier als daar. Dus dat maakt niet uit. Maar liefde voor nieuwe plekken, nieuwe ideeën en het leven gewoon helemaal beleven. Samen dingen als gezin leren en ondervinden. En hiervan met elkaar genieten, omdat je gewoon de hele tijd met elkaar bent.

Wat hoop je mee te maken?

Ik hoop op het ontmoeten van andere mensen. Die ons bijvoorbeeld een enthousiaste tip geven en dat we dan weer bij iets heel tofs terechtkomen, waar we zelf nooit aan gedacht hadden. Ik hoop op mooie plekken. Niet per se de toeristische hotspots. Misschien juist wel eerder de niemandslanden. Puurheden ontdekken. Ik hoop dat als er moeilijkheden op ons pad komen, dat we daar een creatieve oplossing voor vinden. Dat we “leren” leven met weinig. Ik ben benieuwd wat het leven brengt, als je niet voor de reguliere route kiest.

En ik hoop iets te kunnen bijdragen aan, wat dan maar ook. Iemand helpen. Mensen inspireren. De wereld een stukje mooier maken, met iets dat binnen mijn macht ligt. Zo zag ik een backpacker die stranden schoonmaakte. Zo iets wil ik ook wel doen! Verder wil ik ook gewoon leren leven in de natuur. Een beetje survivallen 😉

Waar wil je naar toe, wat wil je zien?

Ik weet het niet. Ik heb (nu een keer) geen lijstje. Het maakt me ook niet zoveel uit. Europa lijkt ons toegankelijk, maar het kan ook zomaar ergens anders zijn. Maar het moet goed voelen en wel een bepaalde veiligheidsgrens hebben voor de kids.

Wat zal je ervaren en hoe is je mindset?

Ehmm, dat het leven met kinderen op de campermanier waarschijnlijk net zo chaotisch en lastig kan zijn als thuis. Haha. Maar misschien dat het gewoon allemaal niet zo uitmaakt. Dat ik niet zo moeilijk moet denken. Mijn mindset? Eerst zal alles wel enorm wennen zijn, denk ik. Zo anders. Maar ik verwacht ook dat je snel zult gaan denken in mogelijkheden. Een combi van heel anders (avontuurlijk) en juist heel gewoon (de basic momlife stuff).

En wat zijn je angsten?

Vooral de laatste paar weken voor de verhuizing, val ik in slaap met veel gedachten. Er gaan een hoop doemscenario’s door me heen. Juist dat, wilde ik zo graag loslaten. Maar loslaten kan niet echt, dus geef ik er maar ruimte aan. Dit zijn vooral angstgevoelens en niet per se de realiteit. Ik denk dan aan een attack, zoals een beroving of inbraak. Dat de camper van een rots glijdt. Dat één van ons erg ziek wordt. Of kwijtraakt. Of een tsunami ofzo. Heftig weer, dingetjes waar je gewoon geen invloed op hebt. Of dat we ruzie krijgen en gek worden van 24/7 bij elkaar zijn.. Maar tegelijk geloof ik ook heel erg dat we daar onze weg wel in vinden.

Verder lezen: “de allereerste nacht van onze lange camperreis door Europa met kids”

De terugkerende conclusie is: we zien wel. En dat is meteen een goed levenslesje voor mij. Want goed in plannen en regelen ben ik wel. Nu mag ik alles even lekker laten gaan. Much loveeee.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.