Als er ergens veel keuze in is, is het wel thee! Voor het schap van de supermarkt speur ik naar Fair Trade of biologische merken. Dan pak ik algauw mijn favoriet en dat is toch wel donkere thee: (Russian) earl grey of Engelse thee. Lekker smaakvol en dat doet me altijd denken aan de kopjes thee vroeger bij mijn oma aan tafel. Ook drink ik in de ochtend graag kruidenthee en ten tijde van gezondheids-issues zoek ik een bijpassende variant zoals kamille of nier-en-blaasthee. Toch zou ik nog wel meer willen weten over thee om een gezonde, biologische, fairtrade en smaakvolle keuze te maken! Lees in dit artikel over de oorsprong van verschillende soorten losse thee. En daarbij natuurlijk de uitleg om het allerlekkerste kopje losse thee te zetten!

Lees ook: “10x lekkere gezonde drankjes voor de kleine (en jou)”

Oorsprong van losse thee

Door gastblogger: Daniëlle van Koffie Loods | Losse thee is een van de meest gedronken drankjes ter wereld. Maar er zijn onwijs veel verschillende soorten thee. Door de jaren heen is dit product natuurlijk veel veranderd. Toch worden de meeste soorten thee nog steeds van dezelfde plant gemaakt, de Camelia Sinensis. Van oorsprong komt deze plant uit China, waar ook de eerste thee ooit gedronken is, maar tegenwoordig wordt het op meerdere plekken ter wereld verbouwd.

Koffie Loods is een familiebedrijf bestaande uit 2 broers en zus, die hun klanten graag voorzien van een geweldige kop koffie of thee met de meest mogelijke verse producten. Je kunt hier terecht voor onder andere biologische en Fairtrade losse thee (maar ook koffie)

verschillende soorten losse thee

Verschillende soorten losse thee

Welke verschillende soorten losse thee zijn er? Losse thee kun je namelijk verdelen in zwarte thee, groene thee, witte thee en kruidenthee.

Zwarte thee

Dit is de meest voorkomende variant. Deze soort wordt na het plukken eerst gedroogd in de zon. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de bladeren verdwijnt en dat ze slap worden. Vervolgens kunnen de theebladeren gerold en geoxideerd worden. Omdat dit proces vrij lang duurt, heeft zwarte thee de sterkste smaak van allemaal. Daarnaast heeft het de donkerste kleur en bevat het zelfs meer cafeïne (ook wel theïne genoemd).

Groene thee

Deze variant wordt na het plukken ook gedroogd. Om het oxidatieproces van groene thee te verminderen, wordt de thee hierna vrijwel direct gebakken. Hierdoor verdampt het vocht in de bladeren alsnog, en behouden de theebladeren de groene kleur. Hierdoor bevat deze variant minder cafeïne dan zwarte thee.

Witte thee

Dit is de minst voorkomende variant. Dit komt omdat het proces meer aandacht vergt dan de andere soorten. Het is daarnaast ook de minst geoxideerde. Dit resulteert in de zeer lichte en bijna witte kleur. De thee wordt gemaakt van een van de ‘eerste plukken’ van het jaar. De allerjongste knoppen worden geplukt en hier wordt de thee van gemaakt. Het plukken van deze knoppen kan maar op twee momenten per jaar, waardoor het ook de schaarste soort thee is. Witte thee wordt ook wel gezien als de puurste en mooiste thee.

Kruidenthee

Kruidenthee wordt wel thee genoemd, maar dit is het eigenlijk niet. Het wordt namelijk niet van een theeplant gemaakt, maar van kruiden. Omdat het niet van de theeplant gemaakt wordt, bevat het vrijwel geen cafeïne. Deze soort is dus ideaal om te nuttigen voor het slapen gaan! Het kan dus een kalmerende werking hebben en het kan de hele dag door gedronken worden.

losse thee - Koffie-Loods

Van Koffie Loods probeerde ik een paar infusie/kruidenthee’s. Een gezondere variant op mijn graag gedronken zwarte thee 😉 De Gember Citroen vind ik heerlijk fris voor overdag. De thee bevat citroengras, gemberwortel 25%, sinaasappelschil, citroen natuurlijke smaak 2% en gember natuurlijke smaak 1,5%. In de avond bevalt de Tisane Ninna Nanna thee mijn goed. Dit is een kamille mix met appel, rozenbottel, verbena, zwarte bes, oranje bloesem, limoen, natuurlijke aroma, korenbloem en wilde aardbeien.

Hoe kun je de verschillende soorten losse thee het beste zetten?

Nu je weet hoe verschillende soorten thee ontwikkeld worden, kun je zelf kiezen welke variant bij jou en jouw levenswijze aansluit. Het enige wat je daarna nog rest is het zetten van de thee. Bij het zetten van losse thee is het belangrijk dat je een theezeefje gebruikt waarbij de thee voldoende ruimte heeft om te trekken.

Ook leuk: “Een gezonde lunch op de basisschool, is makkelijker dan je denkt! (een hele rits tips)”

De temperatuur van het thee water

Daarnaast is het van belang dat je op de temperatuur van het water let. Zwarte thee en kruidenthee worden bijvoorbeeld vaak gezet bij een temperatuur van 90-100 graden Celsius. Terwijl groene en witte thee gezet worden bij een temperatuur van 70-85 graden Celsius.

  • Zwarte thee en kruidenthee: 90-100 graden Celsius
  • Groene en witte thee: 70-85 graden Celsius

Wanneer je niet goed op de temperatuur let kan de smaak van de thee veranderen en in sommige gevallen zelfs bitter gaan smaken. Maar wanneer je hier wel rekening mee houdt heb je jouw perfecte kopje losse thee in een mum van tijd gezet! En het enige wat je dan nog hoeft te doen is genieten!

Een gezonde, biologische, fairtrade en smaakvolle keuze losse thee

Bedankt Daniëlle, voor je informatie over verschillende soorten losse thee. Het heeft mij geïnspireerd om weer van de supermarktzakjes af te stappen en wat verschillende losse thee smaken uit te proberen. Ik zie al een paar mooie potten losse thee voor me. Veel gezonder, maar ook gezelliger en sfeervoller. Zeker wanneer het óók nog eens biologisch en/of FairTrade losse thee is!

Help elkaar met smaakjes kiezen: Wat is jouw favoriete (losse) thee?

Dit is een gastartikel / bron afbeeldingen: Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.