Wij moeders zijn managers. De wekelijkse boodschappen en de bijbehorende eetplanning organiseren, enzo. Maar da’s soms toch lastig. Deze simpele eetplanning helpt daarbij en heeft een pluspunt: het verminderen van voedselverspilling.
Lees ook: Checklist! Ken jij deze tips tegen voedselverspilling al?
Inhoud
Het verminderen van voedselverspilling
Tja, ik wil het niet toegeven, maar ook hier beland er echt nog wel eens eten in de prullenbak. Zonde!
Nederlandse huishoudens (jij en ik dus) verspilden in 2019 gemiddeld 34 kg eten per persoon per jaar. Dat is gelukkig wel een daling van 17% ten opzichte van 2016 (41 kg). En een daling van 29% ten opzichte van 2010 (48 kg). [1] Het eten dat we weggooien verdwijnt dan via het restafval, GFT en de gootsteen, toilet, dieren, compost etc.
Dat kan nóg beter. Tijd voor een nieuw groen doel.
Het verminderen van voedselverspilling in huize Jungle.
Een eetplanning bijhouden
Om eerst wat structuur aan te brengen, begin ik met de basis. Een eetplanning maken.
- De eetplanning kun je in een notitieboekje schrijven. Of in een notitie app op je telefoon.
Zelf heb ik een MOYU planner met magneten op de koelkast geplakt. Deze planner kan ik beschrijven met uitwisbare inkt. Zo kan ik hetzelfde vel elke week opnieuw gebruiken als eetplanning.
En er een beetje aan sleutelen tussendoor 😉
Hoe maak je zo’n simpele eetplanning om voedselverspilling te voorkomen?
Met deze eetplanning wil ik dus voedselverspilling voorkomen.
- Met een eetplanning voorkom je dat je teveel boodschappen doet.
- Met een eetplanning plan je restjes eten in.
Maar simpel is wel een vereiste. Ik heb het al druk genoeg.
Ook leuk: Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten?
1. Maak een eetplanning per week
Een maand vooruit plannen vind ik wel heel erg lastig. Voor mij werkt een week goed.
2. Focus vooral op het avondeten
Je kunt natuurlijk ontbijt, lunch én avondeten plannen. Dat kost mij teveel tijd. Als ik maar zorg dat ik gezonde dingen in huis heb voor de basisschool lunch.
Ik plan dus alleen het avondeten.
2. Zet 5 dagen vast en houd er 2 open
Ik verzin dus 5 gerechten per week. En bij de eetplanning hou ik dan 2 avonden open. Soms trouwens zelfs 3 dagen.
- Die ene dag wordt restjesdag. Er zijn namelijk altijd wel restjes.
- De 2e dag is ook restjesdag. Of als er geen restjes meer zijn, dan eet ik iets uit de vriezer. Of we doen simpel soep of brood.
- Die 3e dag zou je kunnen open houden omdat je misschien regelmatig ergens een etentje hebt. Of een keertje wat wilt bestellen. Of 3x restjes wilt eten. OF…. je kookt expres dubbel, zodat je deze dag wél eten hebt, maar niet meer hoeft te koken.
Eigenlijk heb je zo dus meteen 2 á 3 avonden vrij van je kookdienst. Hoppa!
Tja, en moeilijker hoeven we het echt niet te maken.
Aan de hand van dit weekmenu kun je vervolgens je boodschappen doen. En je haalt dan niet teveel. Met zo'n simpele eetplanning per week, wordt het ook makkelijker om wekelijks boodschappen te doen. In plaats van dagelijks. En dat.. bespaart vaak ook weer centen!
Eetplanners voorbeelden op Pinterest
Volg dit Pinterestbord voor leuke voorbeelden van eetplanners die helpen tegen het verminderen van voedselverspilling.
Ojee, ik heb nog stééds restjes over
Nou, das niet erg, want..
- Dan heb je meteen je lunch voor morgen gefixt.
- Of maak met die restjes een lekkere omelet, als bijgerecht voor de volgende dag.
- Of maak een alleenstaande buur blij met een hapje.
- Je kunt het ook nog als prakje invriezen voor de ik-heb-geen-zin-om-te-koken-dagen.
De app ‘verspillingsvrije coach’ getest
In deze app staan nog meer handige kleine tips, die haalbaal zijn om zelf in je dagelijkse leven toe te passen, die effectief helpen bij het verminderen van voedselverspilling.
Download gratis de verspillingsvrije coach app van Milieu Centraal.
En nu: ’testen’ of ik ben geslaagd bij het verminderen van voedselverspilling
Hoe weet ik nou of ik mijn groene doel: ‘het verminderen van voedselverspilling’ heb gehaald?
- Allereerst kan ik mee doen met een challenge op de app van de verspillingsvrije coach. Gehaald? Tjakka!
- De app heeft ook een calculator ingebouwd.. Vul in wat je vandaag hebt weggegooid en het meet jouw ‘weggooi’ resultaat ten op zichte van het landelijke gemiddelde.
Niet dat ik die dingen ga doen …
Ik merk vanzelf wel, hoeveel eten er – niet meer – in de prullenbak verdwijnt. Ik bedoel – in de GFT prullenbak 😉
Ook leuk: GFT afval scheiden tips
Laatste update verminderen van voedselverspilling aug 2022. Afbeelding header: Pixabay Lukas Bieri. Bronnen: [1] https://www.milieucentraal.nl/media/mbrdwik5/syntheserapport-voedselverspilling-in-nederlandse-huishoudens-2019.pdf
4 Reacties
Pingback: 7 x bespaartips voor jonge gezinnen van Zoetermeerse Lori - Media Zoetermeer
Ik kan aardig ‘op maat’ koken. En als er wat over is, neemt mijn man het mee naar zijn werk.
…Vlijtig Liesje schreef als laatst…Opruimen? Overwin de grootste hinderpaal!
Sinds begin 2014 doe ik 1x per week boodschappen en werk ik met een weekmenu. Het scheelt in boodschapkosten, en in “zinloze” koopjes voor “de lekker”. Ook bewaren we sindsdien kliekjes. Dit alles bevalt ontzettend goed, zowel in de portemonee, als in de rust, maar ook ideaal als je geen zin of tijd hebt om te koken. Begin dit jaar warmde ik een kliekje op en dacht ik, jeetje, wat hebben wij eerder veel eten weg gegooid!
Brood gaat idd in de vriezer en oude boterhammen gaan in het broodrooster of zijn voor de kippen/paarden.
Ook hebben wij een composthoop voor keukenafval, als de kipjes het niet lusten.
…boerderij Zinin schreef als laatst…Genoten van een oersaaie week
Mja ik vind kliekjes soms wel een beetje vies ja 😉 Koude gerechten zoals bijvoorbeeld pastasalade wil ik de volgende dag nog wel bij de lunch eten, maar niet als er bijvoorbeeld kip in zit. Ik vind kliekjes -vlees gewoon een vies idee. Dingen als halve uien en paprika’s gebruik ik natuurlijk nog wel een volgende dag. Van 1+1 acties maak ik graag gebruik en gooi ik er altijd een in de vriezer. Ik gooi sowieso veel in de vriezer.
…Priscilla schreef als laatst…Zwanger: 26 tot 28 Weken