Jaarlijks gooien wij met z’n alle in het rijke Nederland tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo voedsel weg. En tegelijkertijd eten zwervers uit prullenbakken en kinderen van de voedselbank. Consumenten zelf (jij&ik dus) spannen de kroon qua voedselverspilling met zo’n 50 kilo per persoon per jaar. Het staat al een tijdje op mijn doelenlijst, maar nu is het tijd om te concretiseren; hoe gaan wij in huize Jungle voedselverspilling verminderen? Geen enkel kind ter wereld zou honger mogen of HOEVEN lijden!

Lees ook: “Tips tegen voedselverspilling: doe jij deze dingetjes al? (CHECKLIST)”

Mijn doel: het verminderen van voedselverspilling

Hoe ga ik bezig met het verminderen van voedselverspilling?

+ Minder verspilling = geld over
+ Minder verspilling = minder afval

verminderen van voedselverspilling

1. Aangepast inkopen doen tijdens je boodschappen

Het is niet gek dat wij als consument veel te veel inkopen met al die 1+1 aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen. Beoordeel vooraf of je de hoeveelheid ook daadwerkelijk op krijgt. Vooral natuurlijk bij zuivel en koelkast dingen. Of verdeel de 1+1 met een ander huishouden. En erg cliché, maar doe boodschappen met een volle maag om te voorkomen dat je van alles en nog wat teveel haalt omdat je nu honger hebt. Maak een simpele bio boodschappenlijst en sjees met tunnelvisie door de supermarkt. Lekker snel en effectief, zonder afleiding van allerlei onnodige aanbiedingen.

Ook leuk: “Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten?

2. Een eet planning maken

Maak een planning voor een aantal dagen avondeten vooruit. Laat in het midden een dagje open voor kliekjes. Echt teveel avondeten gemaakt? Maak dan de minder mobiele buurvrouw eens blij of je net-moeder-geworden-vriendin. Een beetje avondeten over? Tadaa.. de lunch voor morgen! Restjes kunnen ook prima in een omelet of in een heerlijke quiche. Veel mensen maken ook structureel teveel eten. Meten = weten. Al blijft dit lastig want de ene keer heb je ook meer honger dan de andere keer.

3. Bewaren, houdbaarheidsdatum en zintuiglijke waarnemingen

Dit is mijn persoonlijke pijnpunt want ik ben altijd heel erg bang om iets over de datum te eten. Toch word ik hierin steeds makkelijker. Ten minste houdbaar tot… kan nog best wat langer. Zien, voelen, proeven. Daar moet je op leren vertrouwen. Verder kan brood beter in de vriezer, het is zó ontdooit en gaat op deze manier langer mee. Zo ook sauzen, verse kruiden etc. Hup in de vriezahhh.

Ook leuk: “Een gezonde lunch op de basisschool, is makkelijker dan je denkt! (een hele rits tips)

4. Kliekjes, it is!

En wat doen we met de kliekjes dan? Simpel, maak soep, een omelet, roerbak de boel, maak een nasi of creabea salade!

Mooie campagne voor het verminderen van voedselverspilling

SIRE heeft nu ook weer een super goede landelijke campagne. Check zeker even deze website Kliekipedia om te kijken wat jij allemaal met je restjes eten kunt doen!

“Het doel van deze campagne is consumenten te laten realiseren dat zij zelf aan zet zijn om voedselverspilling terug te dringen. Dit doen wij nu door te laten zien dat koken met overgebleven ingrediënten en kliekjes lekker, leuk en ook nog eens goed voor de portemonnee is.”

Ik ben heel erg benieuwd; waar let jij allemaal op qua het voorkomen van voedselverspilling? Heb je nog goede aanvullende tips op dit lijstje? Ben jij  al goed op weg of kun jij nog wel iets meer doen? Wat vind jij nu echt zonde qua verloren voedsel? Of vind jij kliekjes supervies? Klets mee over het verminderen van voedselverspilling in de reacties!

Afbeelding Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

3 Comments

  1. Sinds begin 2014 doe ik 1x per week boodschappen en werk ik met een weekmenu. Het scheelt in boodschapkosten, en in “zinloze” koopjes voor “de lekker”. Ook bewaren we sindsdien kliekjes. Dit alles bevalt ontzettend goed, zowel in de portemonee, als in de rust, maar ook ideaal als je geen zin of tijd hebt om te koken. Begin dit jaar warmde ik een kliekje op en dacht ik, jeetje, wat hebben wij eerder veel eten weg gegooid!
    Brood gaat idd in de vriezer en oude boterhammen gaan in het broodrooster of zijn voor de kippen/paarden.
    Ook hebben wij een composthoop voor keukenafval, als de kipjes het niet lusten.
    …boerderij Zinin schreef als laatst…Genoten van een oersaaie weekMy Profile

  2. Mja ik vind kliekjes soms wel een beetje vies ja 😉 Koude gerechten zoals bijvoorbeeld pastasalade wil ik de volgende dag nog wel bij de lunch eten, maar niet als er bijvoorbeeld kip in zit. Ik vind kliekjes -vlees gewoon een vies idee. Dingen als halve uien en paprika’s gebruik ik natuurlijk nog wel een volgende dag. Van 1+1 acties maak ik graag gebruik en gooi ik er altijd een in de vriezer. Ik gooi sowieso veel in de vriezer.
    …Priscilla schreef als laatst…Zwanger: 26 tot 28 WekenMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.