Met een achtergrond als huidtherapeut in de cosmetische branche, moet ik toegeven dat ik gek ben op tutten en nagels lakken. De nagellak-interesse bij dochterlief, komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Maar over hoe gezond of milieuvriendelijk nagellak is, zijn we het vast eens. Niet bepaald! Vooral tijdens mijn zwangerschap staan de giftige dampen van nagellak – en remover – mij erg tegen. Tijd om in de “groene” en gekleurde wereld der nagellak te duiken. Wat is nu een veilige kindernagellak?

Ook leuk: “Lijst van goede ingrediënten in cosmetica, waarop letten + huidtherapeutische adviezen”.

Wat is er zo schadelijk aan gewone nagellak?

Op de achterkant van mijn nagellak flesjes staan lijsten met chemische namen. Je kunt ze bijna niet lezen. De meest schadelijke stoffen in nagellak zijn formaldehyde, tolueen en dibutylftalaat. Maar wat dacht je van het verwijderen van nagellak met remover? Van de dampen alleen al, word je high.

Tip: bekijk hier natuurlijke lakjes voor volwassenen.

Veilige kindernagellak

Er zijn gelukkig steeds meer gezonde varianten voor nagellak. En zeker voor het jonge gespuis, vind ik dit een dikke pre!

1. Snails kindernagellak

De kindernagellak van Snails is vrij van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, ftalaat, formaldehyde hars, tolueen, kamfer en parabenen.

Het is afwasbaar met water en zeep, geurloos en de verpakking is recyclebaar. Ideaal voor kleine kinderen en tijdens de zwangerschap dus! Het product is geproduceerd in Frankrijk en gemaakt in Griekenland, volgens Europese wetten.

Ingrediënten: water, acrylpolymeer en niet giftige kleurstoffen.

veilige kindernagellak

2. Hopscotchkids kindernagellak

Kindernagellak van Hopscotch kids is op waterbasis en vrij van oplosmiddelen, parfum, ftalaten en andere giftige stoffen. De nagellak is te verwijderen met een speciale soja-nagellakremover.

Ingrediënten: water, acrylic polymer emulsion, (kleurafhankelijk: CI15850, CI77492, CI77499, CI77289, CI77891, en/of mica). Ingrediënten Soja remover: methyl soyate, dimethyl adipate, dimethyl glutarate.

veilige kindernagellak

3. Piggy Paint kindernagellak

De Piggy Paint nagellak is tevens een niet-giftig op water gebaseerde kindernagellak. De lakjes zijn hypoallergeen, vrij van indringende geuren en geschikt tijdens zwangerschap. De nagellak is te verwijderen met de Piggy Paint niet-giftige remover, zonder aceton. De remover is afbreekbaar.

Ingrediënten nagellak:Water, acrylates copolymer, neem oil (kleurafhankelijk: Red 34 Lake, ultramarines, iron oxide, titanium dioxide, mica, red 28, yellow 10, violet 2, zinc sulfide/copper, copper flake, orange 5, and red 22). Ingrediënten remover: corn alcohol, Aloe Vera extract, Vitamin E, embittering agent.

veilige kindernagellak

En nu het drogen van de nagellak bij kids..!

Het drogen van de nagellak is bij kinderen altijd een uitdaging. Het ene merk droogt wat sneller dan het andere merk. Nagellak op waterbasis heeft wat langer de tijd nodig. Wat je kunt doen in de tussentijd is een boekje lezen, liedjes zingen of filmpje kijken. In ieder geval afleiden, afleiden, afleiden 😉

Eigen ervaring veilige kindernagellak

Zelf heb ik Snails geprobeerd bij mijn dochter en ik vroeg of ze haar handen plat op haar knieën wou leggen. Of ze mocht op haar nagels blazen (zoals mama ook doet). De nagellak was na een paar minuten zo goed als droog. In de tussentijd zat er wat roze op d’r legging en er zat op haar grote teen een beschadiging, maar hé, het gaat om de fun en het blijven kinderen toch.

Wist je dat kindernagellak ook heel pedagogisch kan zijn? Zo kun je oefenen met nagels tellen, kleuren leren of laat ze zelf kliederen en oefen met de fijne motoriek. Win-win, zou ik zeggen.

De roze nagellak gaat eraf tijdens het badderen, douchen en in het zwembad. Overigens ook tijdens meloen eten (tja, dat is natuurlijk ook nattig – haha). Je hebt voor deze nagellak geen remover nodig. Met 1 of 2 kleurtjes heb je voldoende om je peuter te plezieren. Super toch! Alle bovengenoemde merken lakjes en removers zijn rond de 10 euro per stuk en op diverse webshops te koop. Ik ben nog wel benieuwd of de removers ook effectief zijn op reguliere nagellak. Dat zou helemaal geweldig zijn!

veilige kindernagellak

Q: Vanaf welke leeftijd vind jij kindernagellak geschikt?

Afbeeldingen bronnen: blog.hopscotchkids.com / fenwick.co.uk/stores/events/snails-washable-nail-polish

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

9 Reacties

 1. Ik denk het gebruik van kindernagellak laatste jaren in Amerika een trend is geworden. In EU en vooral in EU duurt het zeker veel langer. Zijn jullie ook me eens?

 2. heb je ook andere merken geprobeerd?
  het lijkt die andere merken blijven langer op kindernagels. maar dan is sprake van remover. ik ben benieuwd of hun remover maakt geen beschadiging op nagels van kinderen!

  • Nee nog niet, maar deze is inderdaad verwijderbaar met water ipv remover. Nadeel is dat deze er dan wel weer heel snel eraf gaat..

  • Ja, zo leuk en fijn dat het zo veilig is zonder al die dampen enzo. Toch gaat het er ook wel weer heel snel af hè?

 3. Mijn meisje vraagt er heel af en toe eens om, maar ik draag zelf helemaal geen nagellak, dus ik heb het niet in huis. Maar misschien loet ik mijn schoonmoeder een paar van die flesjes cadeau doen, want daar worden soms al wel eens kindernageltjes gelakt.
  …Resaarcle schreef als laatst…Ik heb mijn gerief!My Profile

 4. Mijn dochter wordt bijna 3 en vindt alles wat met make-up en nagellak te maken heeft interessant, maar met de reguliere varianten vind ik dat geen fijn idee. Bedankt voor je tips! Ik ga een paar flesjes aanschaffen

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.