Het is makkelijker gezegd dan gedaan, duurzaam leven. Je hebt het waarschijnlijk al druk genoeg met het heen en weer rennen tussen afspraken, het halen en brengen van de kinderen, het poetsen en als je geluk hebt je sociale leven. Het laatste waar je je dan druk over wilt maken is de duurzaamheid van je avondeten. Het liefst draai je zo snel mogelijk een maaltijd in elkaar die bij de rest van het gezin in de smaak valt. En als daar dan vlees bij hoort, so be it. Maarrrr.. het kan wél. En daarom hierbij een aantal makkelijke vegetarische basisrecepten. Eetsmakelijk!
Lees ook: “Ik wil mijn brood wat vaker afwisselen: 5x broodloze lunch recepten“
Inhoud
Makkelijke vegetarische basisrecepten
We eten met z’n allen veel vlees – gemiddeld zo’n 80 kilo per persoon per jaar. En dat is funest voor het milieu, maar ook voor het dierenwelzijn. Af en toe vegetarisch eten is daarom echt geen slecht idee. En het hoeft niet meteen perfect, elke keer dat je vlees laat staan is een stap in de goede richting. Bovendien is het makkelijker om vegetarisch te eten dan je denkt. Ook als je denkt dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Je hoeft er zelfs niet creatief voor te zijn. Met een paar basisgerechten heb je in een handomdraai een lekker en veilig vegetarisch gerecht op tafel. Daarom lichten we hier een paar tips uit van makkievega.nl voor makkelijke, snelle en simpele vegetarische gerechten die je aan je dagelijkse repertoire kunt toevoegen, en waarmee je eindeloos kunt variëren en experimenteren.
1. AGV 2.0 (Aardappelen-Groente-Vleesvervanger)
AGV ouderwets? Think again! Deze klassieke, Hollandse maaltijd past ook prima in een vegetarisch dieet. De aardappelen en de groente naar keuze zijn zelfs al veganistisch, dus je hoeft maar 1/3 van de maaltijd aan te passen.
De makkelijkste en snelste optie is om simpelweg het stukje vlees te vervangen door een vegetarische versie. En die zijn tegenwoordig volop te vinden in elke supermarkt. Van cordon bleus en steaks tot vissticks en gehaktballetjes.
Liever zelf maken? Vega kookboeken zat, of check de aubergineschnitzels, kikkererwtenburgers of bloemkoolsteaks van Makkievega. Makkelijk, snel en kost weinig.
2. Pasta
Een ander staple-gerecht dat niet in je vegetarische repertoire mag ontbreken is pasta. Niets is namelijk zo makkelijk te vege-tisen. In veel Italiaanse pasta’s wordt oorspronkelijk zelfs geen vlees gebruikt. En met pastagerechten kun je zoveel variëren dat je het vlees überhaupt makkelijk weg kunt laten.
Hoe je dat doet? Kies eerst je basis, bijvoorbeeld gnocchi, tagliatelle, cannelloni, fusilli of spaghetti. Je kunt ook zelf pasta maken. Kies vervolgens de saus voor je pastagerecht. Bijna alle pastasauzen in het kant-en-klaar-schap van de supermarkt zijn vegetarisch of zelfs veganistisch. Denk aan tomatensaus of pesto. Maar je kunt ook heel makkelijk zelf een saus maken op basis van kaas of tomatenblokjes. Vervolgens kun je nog extra groenten toevoegen, zoals broccoli, courgette, champignons of aubergine. Tot slot voeg je een eiwitbron en gezonde vetten naar keuze toe aan je pastagerecht. Bijvoorbeeld kaas, vegetarische spekjes of gehakt, pijnboompitten of olijven. Buon appetito!
3. Ovengerechten
Als je een drukke moeder bent, is je oven je beste vriend. Wat is er nou makkelijker dan laat thuis komen, je eten in de oven schuiven en een paar minuten later aan tafel te kunnen zitten? Bovendien kun je de maaltijd klaarmaken wanneer je wilt.
Makkelijke vegetarische gerechten zijn bijvoorbeeld quiches en plaattaarten. Kies een mooie bakvorm. Je hebt verder enkel bladerdeeg nodig, groente, en een vulling. Die kan zo simpel zijn als je maar wilt. Denk bijvoorbeeld aan een vulling op basis van kaas of eieren, of zelfs enkel tomatensaus, pesto of hummus.
Een andere snelle en gezonde optie is een groenteschotel. Ook die kun je heel makkelijk maken door een basis te nemen van bijvoorbeeld rösti of aardappelschijfjes die je aanvult met groenten, eventueel saus en een laagje kaas.
4. Wraps
Ook wraps passen ideaal in de keuken van een drukke moeder. Niet alleen zijn ze altijd een succes — iedereen kan de wrap vullen op de manier waarop hij of zij lekker vindt, kinderen zijn er dol op en je kunt ze gezellig samen maken aan de keukentafel — maar ze zijn ook nog eens heel makkelijk.
Als je standaard een verpakking wraps, wat blikken bonen en sauzen in huis hebt, is de maaltijd namelijk al bijna klaar. Het enige wat je eventueel hoeft te doen is de bonen opwarmen, misschien wat extra groenten bakken of lekkere gekruide vleesvervangers bereiden zoals kipstukjes, shoarma of gehakt. That’s it!
5. Gevulde groente
Last but not least: gevulde groenten zijn een lekker en gezond alternatief voor vlees, en perfect voor vegetarische basisrecepten. Geloof me, groente hoeft echt niet saai te zijn! Met een beetje liefde tover je bijvoorbeeld zoete aardappelen, paprika’s, portebello’s of aubergines om tot een heerlijk en bijzonder gerecht. Op Makkievega vind je heerlijke voorbeelden.
Je kunt ze vullen met wat je maar wilt, bijvoorbeeld met een mix van groenten in tomatensaus of kaassaus, en afmaken met toppings als kaas, crème fraîche of pijnboompitten. Je kunt ze makkelijk en snel voorbereiden en de oven het werk laten doen. Als extra’s zou je er nog gebakken aardappeltjes en/of een salade bij kunnen serveren. Kortom: een gerecht dat er niet alleen luxe uitziet en heerlijk smaakt, maar ook nog eens heel snel en makkelijk is!
De laatste tijd ben ik van de groentesoep. Een grote courgette, prei, knoflook etc. Huppa, quick & healthy. Wat zijn jouw easy vegetarische basisrecepten?
Afbeeldingen: Pixabay, Makkievega