Elk jaar op 14 februari staat hartjesdag op de stoep: Valentijnsdag. Een dag waarop mensen hun geliefde extra aandacht geven, en de planeet eventjes vergeten. Hoe kun je toch een beetje aan Moeder Aarde denken?

Ook leuk: Valentijnsdag vieren met een duurzaam tintje, dat kan!

Valentijnsdag en de impact op de planeet

Valentijnsdag kan een behoorlijke impact hebben op het milieu. Denk aan de enorme hoeveelheid bloemen die worden gekweekt en verscheept, de kilo’s verpakkingsmateriaal die worden gebruikt voor cadeaus en de langeafstandsvluchten die worden geboekt voor romantische uitjes.

Hoe kun je de liefde vieren zonder de planeet te belasten?

1. Kies voor duurzame cadeaus

Een cadeau is een mooie manier om je liefde te tonen, maar het kan ook bijdragen aan de afvalberg.

Kies daarom voor duurzame cadeaus die lang meegaan en geen negatieve impact hebben op het milieu.

Denk bijvoorbeeld aan een ervaring, zoals een romantische wandeling in de natuur, een kookworkshop of een massage. Of geef een duurzaam cadeau, zoals een herbruikbare waterfles, een bamboe tandenborstel of een gerecyclede tas.

Er zijn genoeg duurzame cadeau-opties die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook nog eens leuk zijn om te geven en te krijgen.

2. Kies voor lokaal geproduceerde bloemen

Bloemen zijn een populair cadeau op Valentijnsdag, maar de meeste bloemen worden geteeld in verre landen en hebben een lange reis afgelegd voordat ze in de vaas staan. Dit heeft een grote impact op het milieu, omdat er veel CO2-uitstoot gepaard gaat met het transport van bloemen.

Kies daarom voor lokaal geproduceerde bloemen, zoals Bij Mei in Zoeterwoude. Deze zijn niet alleen duurzamer, maar ook nog eens verser en van betere kwaliteit. Zo steun je bovendien de lokale economie.

3. Kies voor plantaardige gerechten

Een romantisch diner op Valentijnsdag is voor veel mensen een traditie. Maar helaas gaat dit vaak gepaard met een flinke vleesconsumptie, wat een grote impact heeft op het milieu. Kies daarom voor plantaardige gerechten.

Er zijn genoeg heerlijke vegetarische en veganistische gerechten die minstens zo romantisch en lekker zijn als een stuk vlees. Zo draag je bij aan een beter klimaat en verminder je de uitstoot van broeikasgassen.

4. Kies voor duurzame reisjes

Een romantisch weekendje weg kan geweldig zijn, maar het kan ook bijdragen aan de CO2-uitstoot en het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Kies daarom voor duurzame reisjes.

Denk aan een romantische fiets- of wandeltocht in de natuur, een overnachting in een duurzaam hotel of een tripje met de trein. Door te kiezen voor duurzame reisjes verminder je je impact op het milieu en kun je toch genieten van een romantisch uitje met je geliefde.

Ook leuk: Een budgetvakantie in Nederland, wat is allemaal leuk?

valentijnsdag duurzaam

5. Kies voor hergebruik en recycling

Als je cadeaus geeft op Valentijnsdag, kies dan voor verpakkingen die je kunt hergebruiken of recyclen.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor cadeaupapier van gerecycled materiaal, of gebruik maken van herbruikbare cadeautasjes of –dozen. Als je bloemen geeft, kies dan voor een vaas van gerecycled glas of aardewerk. En als je gaat dineren in een restaurant, vraag dan om een doggy bag voor het resterende eten, zodat je het kunt meenemen en later kunt opeten.

Een duurzame Valentijnsdag

Valentijnsdag hoeft geen dag te zijn die belastend is voor het milieu. Door te kiezen voor duurzame cadeaus, lokaal geproduceerde bloemen, plantaardige gerechten, duurzame reisjes en hergebruik en recycling, kun je een bijdrage leveren aan een betere planeet en tegelijkertijd de liefde vieren.

En het mooie is dat je met duurzame keuzes ook nog eens de lokale economie steunt en je gezondheid een handje helpt.

Zo is Valentijnsdag goed voor ons én voor ons thuis: de planeet (L)

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.