Tweedelige wasbare luiers bestaan uit twee broekjes. Logisch, maar al die verschillende mogelijkheden dan. Hoe zit dat precies? Al die delen, het leek me hartstikke ingewikkeld. Maar nu ben ik echt helemaal om! In dit artikel vind je alle ins & out over 2-delige wasbare luiers.

Tipje: lees eerst over het starten met wasbare luiers en de benodigdheden als je nog helemaal onbekend bent. Aanschaffen van wasbare luiers kan online volop.

Hoe werken 2-delige wasbare luiers? Een nat én droog deel

De tweedelige wasbare luier bestaat uit een absorberend binnenbroekje en een waterdicht buitenbroekje. Het binnenste broekje vangt dus plas en poep op. Het buitenste broekje ofwel “overbroekje” voorkomt lekkage en viezigheid en houd de boel droog.

Jessica van Exploringlife: “Wij hebben gekozen voor Flip bumgenius. Dat is een tweedelige luier. Een inlegger (+vliesje) en een overbroekje in de leukste kleurtjes en motiefjes. We hebben voor dit systeem gekozen omdat de prijs heel goed meeviel en vooral dat het 1 luier is dat de hele luierperiode mee gaat. Wij kozen voor drukknopen. Minder problemen tijdens het wassen (niets dat aan elkaar klit) en in klittenband blijft heel snel vuil hangen.”

https://www.facebook.com/mamasjungle/videos/1782775282038642/

Vouwen, strikken en voorgevormd

Als binnenbroekje heb je verschillende soorten. Losse lappen die je kunt vouwen (zoals vroeger, ja). Dit heet een vouw- of strikluier. Je kunt ook voor een gemakkelijk “voorgevormd” binnenbroekje kiezen. Dit heeft al de vorm van een luier en kun je dichtmaken met drukknoopjes of klittenband.

Kikke PUL met printjes of een retro wolbroek?

Het buitenbroekje bestaat bijna altijd uit PUL. Dit is een gladde stof waar geen water doorheen komt. Je kunt ook kiezen voor natuurlijk materiaal zoals wol. Een wolbroekje moet je eerst behandelen met lanoline om hem waterdicht te maken.

TIP: Houden je luiers het niet in de nacht? Kies dan voor een (extra) wolbroekje!

2-delige luiers: wolbroekje + voorgevormde luier (links) PUL overbroekjes + klik boosters (rechts)

Hoe zit het met wassen en drogen?

De absorberende binnenbroekjes kun je prima wassen. Ze hebben wel de langste droogtijd, ongeveer 1,5- 2 dagen aan de lijn. Maar, ze absorberen dan ook als allerbeste de plasjes. Het wolbroekje hoef je alleen maar uit te hangen en af en toe te wassen en lanoliseren. De PUL overbroekjes hoef je ook niet na elke verschoonronde in de was te doen. Zeer geschikt voor meerdere kindjes en dus super duurzaam!

Scoor de beste merken 2-delige wasbare luiers

Kwalitatieve merken met “voorgevormde” absorberende binnenbroekjes zijn: Panda Baby, Petit Lulu, Totsbots (Bamboozle Stretch), Little Lamb, Mother-ease, Imse vimse en Popolini. Andere absorberende binnenbroekjes zijn: strikluiers van Popolini en de oldskool vouwluiers van Imse Vimse.

Waterdichte overbroekjes kun je vinden bij: gPants, Petit Lulu Milovia, TotsBots, Rumparooz, Flip, Panda Baby en Mother Ease. En Popolini heeft ook wollen overbroekjes.

Astrid van CooleOuders: “Ik heb de Bambion Mio luiers. Het is een systeem met een klittenband luier broekje, waar je een gevouwen luier in doet, met daar overheen een inlegdoekje. Het inlegdoekje vangt de poep op, welke je met doekje in al gewoon in de wc kunt doen en kunt doorspoelen. Ik vind dat vooral handig als je kindje iets ouder is (zoals ons meisje van tien maanden, dat vaak poept zonder te plassen) Als ze niet geplast hebben kun je de luier gewoon nog een keer gebruiken, en hoef je alleen een nieuw inlegdoekje erin te doen. De luierbroekjes hoef je dus niet zo heel vaak te vervangen, of je moet last hebben van spuit luiers. Ik vind het wassen niet heel lastig. We hebben een waszak in de luieremmer, en als die vol is gooi ik de waszak zo in de machine, en klaar is kees.

Getest: de 2-delige wasbare luier Lulu & Popolini

Als twee delige wasbare luier mocht ik van de Luierhoek het binnenbroekje van Lulu Nature samen met het wollen overbroekje van Popolini uitproberen.

Wat ik vind van de Lulu Nature en Popolini

Ik was 3 dagen bezig met lanoliseren en mijn man viel van zijn stoel door de oldskool look van de wolbroek. Maar.. wat een fantastische combi! Heerlijk zacht, natuurlijk en fijn materiaal. Een supereffectieve luier om het ’s nachts droog te houden. Dit lukte mij voorheen niet met mijn pockets, dus ik ben helemaal gelukkig. En de looks? Volgens mijn man ouderwets, ik vind het echt alleen maar megaschattig 🙂

tweedelige wasbare luiers

Lulu Nature binnenbroekje + Poplini wolbroekje

Specificaties: voorgevormd binnenbroekje van Lulu Nature

 • Maat luier: 1 maat (3 t/m 15 kg)
 • Soort luier: voorgevormd binnenbroekje
 • Onderdelen: binnenbroekje, inclusief extra booster
 • Materiaal: 80% bamboe met 20% polyester
 • Sluiting: drukknoopjes
 • Prijs: € 17,30 per stuk

Specificaties: wollen overbroekje van Popolini

 • Maat luier: 3 maten (62/68, 74/80 of 86/92)
 • Soort luier: overbroekje
 • Onderdelen: 1 wolbroek
 • Materiaal: zuiver merinowol
 • Sluiting: –
 • Prijs: € 17,90-20,90 per stuk

De wasbare wereld van de Belgische luierhoek

De Belgische Luierhoek heeft een compleet assortiment aan wasbare luiers en benodigdheden. Hun website is zo mooi en uitgebreid. Ik heb er uren zitten lezen. Ook per mail zijn ze zeer vriendelijk en behulpzaam.

Wist je dat je hier infosessies  kunt bijwonen om je goed te verdiepen in het wasbaar luieren voordat je je (superduurzame) investering doet? Echt onwijs leuk en handig!

Getest: de 2-delige wasbare luier: Blumchen one size & Rumparooz

Als twee delige wasbare luier mocht ik Tamara van de BabyBum het binnenbroekje van Blumchen one size samen met het Rumparooz overbroekje uitproberen.

Wat ik vind van de Blumchen one size & Rumparooz

Als absorberend binnenbroekje is de Blumchen One Size heerlijk zacht. Het is een fijn budget merk. Dik genoeg om te absorberen en hier ook goedgekeurd als nachtluier! Zowel de drukkertjes als de luier met klittenband kan ik je aanraden. Zelf heb ik een voorkeur voor klittenband, lekker gemakkelijk.

De toffe printjes van de overbroekjes van Rumparooz zijn geweldig. Ze hebben ook leuke namen: Bonnie en Clyde. Gniffel. Deze overbroekjes passen prima om de Blumchen. Alles blijft goed binnensbroeks. Er zijn meer toffe printjes. Ook hier kan ik zowel de drukkertjes als de klittenband versie aanraden. Inmiddels heb ik wel mijn voorkeur gecreeërd, klittenband! Maar nogmaals, dat blijft voor iedereen persoonlijk.

klittenband vs drukknoopjes

De Blumchen one size binnenbroekjes

De Rumparooz overbroekjes

Specificaties: Blumchen One Size

 • Maat luier: 1 maat (4 t/m 15 kg)
 • Soort luier: voorgevormd binnenbroekje
 • Onderdelen: binnenbroekje, met pocket mogelijkheid
 • Materiaal: bio katoen
 • Sluiting: drukknoopjes of klittenband
 • Prijs: € 11,90 per stuk

Specificaties: Rumparooz overbroekjes

 • Maat luier: 1 maat (3-15 kg)
 • Soort luier: overbroekje
 • Onderdelen: overbroekje
 • Materiaal: Waterproof materiaal van biologisch afbreekbaar TPU
 • Sluiting:  drukknoopjes of klittenband
 • Prijs: € 18,95 per stuk

De wasbare wereld van de Babybum

De webshop Babybum wordt gerund door ook zo’n heerlijke en drukke enthousiasteling, Tamara. Haar grootste motivatie om wasbaar te gaan is voor de zachte stoffen zonder chemicaliën. En onderwijl raakte ze verslaafd aan de toffe printjes. Heel herkenbaar 😉

Belangrijk feitje: Babybum staat vooral voor goede werkomstandigheden. Ze hebben gekozen voor merken die in Europa, US of Canada zijn gevestigd en openheid geven over de werkomstandigheden.

De 2-delige wasbare luiers VS de Snap-In-One luier

Oké, je moet inderdaad twee broekjes aan doen bij de tweedelige wasbare luiers. Toch is het “totaalpakket” om die billen helemaal niet groter of onhandiger dan bij andere types. Als je toch liever één luier wilt, dan is de Snap-In-One luier meer iets voor jou. Hierbij kun je alles aan elkaar vastklikken. Voor een snellere droogtijd klik je het gewoon even los.

Zo werkt de Snap-In-One luier (een 2-delige, maar eigenlijk ook 1-delige wasbare luier)

Het allergrootste voordeel van 2-delige luiers? Dat is dat je de luier echt helemaal op maat kunt maken. Doorlekken is daardoor praktisch onmogelijk.

Jussi van Jussimegens: “Wij gebruiken tweedelig. Daar las ik veel goeds over en dus heb ik tweedehands via marktplaats een pakket aangeschaft. Inmiddels zit ze in maat twee en we willen niet meer anders. Zo fijn. We hebben ook AIO geprobeerd maar dat lekte al vrij snel door en dus hebben we het bij tweedelig gelaten. Behalve op reis, dan gebruiken we wegwerp. Maar dat valt altijd tegen, lees spuitluiers en dus alles vies, wat we met wasbaar nooit hebben!”

Tweedelig wasbare luiers? Wat mij betreft extra effectief! Ben jij meer een 1-delig type? Lees dan alles over de All-In-One wasbare luier, de Snap-In-One luier of over de wasbare pocket luier. Wasbare luiers kun je online genoeg kopen.


Winactie gesloten. De winnaar is: Wendy vd Zwan Gefeliciteerd!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

39 Reacties

 1. Hopelijk zijn deze ook grootouder- en manproof! Alleen al daarom wil ik al graag winnen zodat ik ook hen kan overtuigen.

 2. Lijkt me handig voor mijn dochtertje. Ze wil geen hele dikke luier meer aan, en deze lijkt me heel slank vallen én toch nog goed qua absorptie.

 3. Dit ziet mij er een heel makkelijk systeem uit. Nog geen ervaring mee, maar reden te meer om nu mee te doen en het hopelijk te kunnen uittesten.

 4. Wat een leuke actie weer!
  Erg leuk dat je op je blog zoveel aandacht besteedt aan wasbare luiers.
  De informatie over de verschillende luiers is heel duidelijk 🙂
  Ik zou deze luier graag willen winnen voor onze kleine meid.
  Het lijkt me ontzettend handig, ook voor onderweg.
  Dat is met strikluiers nog wel eens een gedoe 😉

 5. Hahaha, ik doe mee voor zo’n oldskool look broekje. Heel handig dat de maat aanpasbaar is. Ben benieuwd.

 6. Leuk! Hoop het te mogen winnen! Ontzettend aan het oriënteren geweest wat er veel op de markt. Ben erg benieuwd!

 7. Voor het wolbroekje s nachts zijn we intussen ook helemaal om! Staat zo schattig! Overdag gebruiken we gevouwen hydrofiele doeken. Alleen is dit minder gebruiksvriendelijk voor oma’s /tantes/… Daarom zou zo’n sio luier wel van pas kunnen komen als test voor meer gebruiksvriendelijke systemen

 8. Ik doe graag mee met deze win actie. Ik volg je reviews over de verschillende wasbare luiers, omdat ik bij onze babyboy graag minder afval wil produceren. Alleen zie ik door de bomen het bos niet meer. En om nu te zeggen: ‘Ik probeer eerst die en dan die…’ dat gaat gezien de prijzen ook weer niet. Dit is volgens mij een mega leuke en fijne opstap.

 9. Ik zou graag de luier eens willen testen, lijkt me een hele makkelijke luier. Ze zien er ook nog eens leuk uit, wat wil je nog meer?

 10. Ik zou deze luier willen winnen voor mijn zoontje. Ben al een tijdje op zoek naar een goede wasbare luier. Voorlopig werkt alleen de Little lamb luier goed voor hem. Dus ben benieuwd of deze ook werkt voor hem!

 11. Ute van Leeuwen Reageren

  Wat een leuke actie! Ik doe graag mee. Ben benieuwd of deze snap-in net zo fijn is als onze Pop-ins van Close 🙂

 12. Arianne Keijzers Reageren

  Ik doe graag mee!
  Ben benieuwd of ik dit net zo handig zo niet handiger vind dan de pocketluier.

 13. sonja van rooijen Reageren

  IK doe graag mee! We gebruiken hier nu al wasbaar, maar we zijn op zoek naar een ander systeem wat beter bij ons past! Maar om alles aan te schaffen om te testen is nogal een dure hobby ;P

 14. Joyce van Laar Reageren

  Hoi, ik zou graag mee doen. Ik vind wasbaar luieren super. Ik gebruik pockets en ben net begonnen met SIO’S en dit bevalt goed. Zou graag deze SIO willen testen???? voor de nacht gebruik ik een voorgevormde luier diverse merken met een wolbroekje. Erg tevreden ☺

 15. Wij verwachten elk moment ons eerste kindje en willen wasbaar gaan luieren. We hebben al wat tweedelige luiers in huis, maar nog geen SIO. Het lijkt me wel een handig systeem en zeker als iemand anders eens moet verschonen lijkt me het heel handig en gebruiksvriendelijk. Zeer benieuwd dus!

 16. Janneke van Heiningen Reageren

  Jaaa goede actie!! Wij zijn super fan, vanaf dag 1 wasbare luiers gebruikt. Ivm vakantie wegwerp gebruikt en steeds lekkage, waardeloos.. Deze willen we graag testen!
  Leuke site met goede en eerlijke info.
  Gr janneke tobin en fiep

 17. Leuk! Ik doe mee. Een wasbare luier die je op maat kan maken en waardoor doorlekken (ook ’s nachts) verleden tijd is…klinkt als een droom voor mij ????.

 18. Als echte leek in de wasbare luier jungle ben ik vooral heel blij met dit soort info. Onze 2de is op komst en ik wil heel graag wasbare luiers gaan gebruiken maar man man wat een overweldigende keuze is er. Ik zie letterlijk door de bomen het bos niet meer en zou het dus heel fijn vinden om zo’n mooie snap ik one Totsbots te mogen winnen en wensen in het echt te zien en voelen wat het is en of dit de soort luier is die ik uiteindelijk dagelijks wil gaan gebruiken.????

 19. Oeh snap in ones ken ik nog niet en erg nieuwsgierig naar. Vooral nieuwsgierig of de opa’s en oma’s die wel snappen, want tweedelig lijkt nogal onmogelijk.

 20. ooo k doe heel graag mee ben nu zwanger van me tweede kindje en wil dol graag wasbaarproberen!

 21. Wat een leuke actie!!!
  Wij mogen deze herfst ouders worden van ons 3e wondertje ????. Met grote zus en broer altijd wegwerp gebruikt maar willen graag deze ronde de wasbare vorm gebruiken.
  Van onze buurvrouw merianne zo veel goede verhalen gehoord en erg enthousiast geworden!! Dus heeeel graag doen we mee!! ❤️❤️❤️

 22. Ik zou deze heel graag willen proberen. Gebruik al snap in one luiers van een ander merk, maar vind dit soms toch een heel gedoe om die inlegger goed te krijgen. Zou deze graag willen winnen om te kijken of deze beter bevalt.

 23. Ik gebruik de vouwluiers van Flip Bumgenius. Ik ben hier eigenlijk super content van. De papa is echter minder handig en dus minder op zijn gemak met de wasbare luiers. Misschien kan deze snap-in-one luier hem overtuigen zodat hij ook een aan de luiertafel kan staan 😉

 24. Dit is nu eens een leuke actie. Ik zou deze luier graag eens proberen. Wellicht ben ik dan wel om

 25. Het zijn erg schattige luiertjes (Wat weten mannen daarvan ????). De luiers passen helemaal bij onze schattige dochter. Graag zou ik deze variant uit willen proberen.

 26. Kijk dit is een winactie waar iemand ook echt wat aan heeft! Ik ben pas je blog tegen gekomen en ben nog lang niet uitgelezen! Wat leuk om jou ervaringen te lezen en tips!
  Ik doe mee met de winactie omdat ik erg benieuwd ben naar de luiers. Ik had voor mijn zoontje via marktplaats al een aantal luiers gekocht maar die zijn ver versleten. Op de eerste van deze maand is onze dochter geboren en ik ben dan ook op zoek naar goede wasbare luiers voor haar. Omdat er zo enorm veel keuze is uit verschillende merken zou ik graag wat verschillende soorten uitproberen ook omdat ik bij mijn zoontje pas na 1.5jr ben gestart met wasbaar en hij met 2jaar al zinnelijke was.

  • Hi Zoé, thanks voor jouw lieve compliment en gefeliciteerd met jullie kleine meid! Heerlijk zo snel zindelijk ????

 27. Jaaaa ik wil deze graag winnen! Gebruiken nu 2 delig bamboozle (kind 2) en little lamb (kind 3). Maar dit lijkt me zoveel handiger! Nu moet het lang drogen en hoop deze te mogen proberen of we hierop over kunnen gaan. Lijkt me een stuk makkelijker ????

 28. Hier ook aan de tweedelige luiers met de ouderwetse hydrofiele en oogjesluiers. Zelfs nog een paar te leen van mijn schoonmoeder. Echt old school dus.
  Ik heb nog nooit een snap in one gebruikt en ben benieuwd of dat makkelijker omdoen is. Zeker nu mijn zoontje niet meer stil wil liggen op de commode en alleen maar omrolt. Meerdere handelingen (vouwluier, snappy, overbroekje) is dus steeds een gevecht.

 29. Hopelijk mogen we meedoen tot 9 juni, want dit ziet er echt een winner uit! .Compleet niet bekend met dit systeem, dus erg nieuwsgierig. Groetjes!!

 30. Annemieke vd Vorst Reageren

  Wat leuk! Helaas ben ik al bekend in wasbaar luierland anders zijn de blogs echt super fijn als je wilt beginnen.. en zelfs nu zijn ze nog fijn voor mij omdat ik me met een tweede op komst iets meer wil verdiepen in de verschillende soorten luiers. Snap in one heb ik nog nooit gebruikt dus zou ik graag aan mijn stash willen toevoegen!

 31. daisy van vliet Reageren

  zou heel graag dit broekje willen winnen voor mijn zoontje.ben me al weken aan het oriënteren.gisteren nog een gesprek gehad met een consulente. Zit zelf heel erg te twijfelen of ik idd de 2 delige zal doen of deze. En dan ook nog mijn man kan laten zien hoe ze werken. En om idd over te gaan op wasbare luiers. Vind dat je erg leuke blogs schrijft en goed uitlegt hoe het allemaal zit. Ben benieuwd naar mijn eigen onder vindingen en of het klopt wat ze er over zeggen.????????????

 32. Oh wat een leuke actie weer. Echt wat die je dit leuk om wasbare luiers te promoten!
  Ik wil graag deze luier winnen, ze lijken me fijn!
  Kloppen de data trouwens wel? 10 mei is al geweest.

  • Hi Maaike, thanks voor jouw oplettendheid. De mijne is samen met het vruchtwater verdwenen haha! Datum is aangepast 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.