Ik zoek een pasje in mijn portemonnee en gooi hem leeg op tafel. Mijn trouwring rolt eruit. Ik pak de ring en mijn hart voelt zwaar. Er flitsen allerlei gelukkige beelden door mijn hoofd. En dan voel ik verdriet. Ik denk na over de laatste weken en gesprekken. Dan denk ik aan onze kinderen. Ik kijk naar de fragiele trouwring, een symbool van.. Van wat eigenlijk? De verbintenis die er niet meer is? Voor mij is het een symbool van een mooie, maar afgesloten periode samen. Maar dan komt de vraag, wat zal ik doen met mijn trouwring na de scheiding?

Lees terug: “Het einde van het ene avontuur, is het begin van een nieuwe (ik ga scheiden..)

Van wie is de trouwring na de scheiding?

Nadat we besluiten om te scheiden, krijgen we te maken met een ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant. We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, maar de spullen moet toch verdeeld worden.

Gelukkig zijn we beiden heel makkelijk hierin. We hebben nog steeds een hoge gunfactor naar elkaar toe en we proberen te blijven denken vanuit het belang van de kinderen. Je zal maar gebakkelei krijgen over het verdelen de trouwringen.. heftig. Ik had er niet eens over nagedacht tot dat die ring uit mijn portemonnee rolde.

Ik ga er vanuit dat we ieder onze ring zelf houden, maar er zijn ook nog andere opties.

Wat kun je allemaal doen met je trouwring na de scheiding?

Er zijn dus verschillende dingen die we kunnen doen met de trouwringen na de scheiding. Het ligt er maar net aan hoe je terug denkt aan je huwelijk. De meest voorkomende opties zijn:

 • Bewaren in je sierradendoos;
 • Plakken in je trouwalbum;
 • Verkopen of weggeven;
 • Geven aan je kind;
 • Laten versmelten tot ander sieraad voor jezelf;
 • Versmelten tot sieraad voor je kind (één of beide ringen) en
 • Een afscheidsritueel (alleen of samen) met de trouwring(en).

trouwring na de scheiding

Wat doe ik zelf met mijn trouwring na de scheiding?

Zelf kies ik ervoor om ons huwelijk te koesteren als mooie periode die is geweest. Ik wil zelf geen ring meer om mijn vinger, dat voelt niet goed. Dan zou ik eerder kiezen om de ring te laten omsmelten tot oorbellen. Maar ook dan vraag ik me af.. wanneer ga ik ze dragen? Er zit een te hoge gevoelsfactor bij.

Het lijkt mij erg mooi om het sieraad aan mijn dochter te geven als ze groter is. We zouden bijvoorbeeld beide ringen samen kunnen laten omsmelten tot nieuw sieraad in overleg met mijn dochter. Als haar vader dat natuurlijk ook goed vindt én als ze het zelf leuk vindt.

Tot slot voel ik ook veel voor rituelen. Samen de ringen begraven vind ik wat luguber, maar zo samen de ringen versmelten voor onze dochter is toch ook een mooi ritueel.

Van partnerschap- naar ouderschapsrelatie.. Tjee. De tijd zal het dan maar leren. Mijn trouwring bewaar ik voorlopig nog maar op een veilige plek. Wat heb jij gedaan met je trouwring na de scheiding?

afbeelding: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

5 Reacties

 1. Ik heb me ring bewaard in een doos vol mooie herrinningen voor Daimy. Al onze vakantie samen, trouw dvd, trouw album, toen we jong waren samen, trouwboekje daar heb ik de ring bij gedaan. Als Daimy behoefte aan heeft kan ie er in kijken. Dan ziet ie dat papa en mama van elkaar gehouden hebben. Plezier hebben gehad. Liefde hebben gehad. Vond dat mijn ring daarbij hoorde. Mijn trouwjurk heb ik verkocht en dat geld heb ik op Daimy’s spaarrekening gezet voor later. Ze vader heeft helaas zijn ding laten omsmelten.

 2. Mijn ring en andere sieraden herinnerden vooral aan veel eenzaamheid en verdriet. Ik heb alles verkocht.
  Bij de juwelier een mooie ring uitgezocht als symbool van een nieuw begin en de rest van het geld op de spaarrekening gezet.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.